Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Επιδράσεις στην νευρική ανάπτυξη των βρεφών


Η πριν την γέννηση έκθεση του βρέφους σε φθαλικές ενώσεις (οι χημικές ουσίες που βρίσκονται σε πολλά είδη του σπιτιού μας καθώς και σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας) αποδείχθηκε σε πρόσφατες έρευνες, ότι συνδέεται με καθυστέρηση της ομιλίας του παιδιού.

Η έκθεση της εγκύου πριν την γέννα στις ουσίες αυτές, επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους, ιδιαίτερα του τμήματος που έχει σχέση με την ομιλία.

‘Όπως λένε οι ερευνητές, παλαιότερα ανησυχούσαμε για τις φθαλικές ενώσεις που είχαν σχέση με τις τροφές. Τώρα
όμως, έχουμε περισσότερα είδη φθαλικών ενώσεων που επηρεάζουν την υγεία μας. Όπως αυτές που βρίσκονται στα συνθετικά πατώματα, την συσκευασία τροφίμων, προϊόντα προσωπικής φροντίδας, ακόμη και  παιχνίδια. Η χημική τους σύσταση είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την διάλυσή τους, γι αυτό και βρίσκονται συχνά στον αέρα των σπιτιών, στην σκόνη, στις τροφές και  στο νερό.

Έρευνες έχουν δείξει πως μεταβολίτες αυτών των φθαλικών ενώσεων βρίσκονται σε αφθονία στα ούρα παιδιών και ενηλίκων, στο αίμα, το μητρικό γάλα, και το αμνιακό υγρό!

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η ποσότητα αυτών των μεταβολιτών στα ούρα εγκύων γυναικών συνδέεται με την νευρική εξέλιξη του βρέφους, με συμπεριφορικές διαταραχές και την διανοητική και ψυχική του εξέλιξη. Δύο πρόσφατες έρευνες, όμως, έδειξαν πως η ποσότητα αυτή έχει σχέση και με την καθυστέρηση ομιλίας ου εμφανίζουν κάποια βρέφη.

Το άσχημο είναι, πως καθώς αυτές ουσίες δεν αναγράφονται στα προϊόντα που τις περιέχουν, δεν είναι εύκολο να μείνει κάποιος μακριά από αυτές, λένε οι ερευνητές. Έρευνες όμως σαν και αυτές, μπορούν να χρησιμεύσουν σαν καμπανάκια κινδύνου για την κοινωνία μας και να κάνουν τους υπευθύνους να αποφασίσουν να αλλάξουν την κατασκευή των προϊόντων τους.

Ας το ευχηθούμε, αν και το βλέπω δύσκολο να γίνει αυτό, σε μία κοινωνία που επιτρέπει την κυκλοφορία προϊόντων διατροφής και μη,  πριν ερευνηθεί σε βάθος η πιθανή βλαπτική τους επίδραση στον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.