Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Η χαλάρωση του εγκεφάλου και η καρδιά μας

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πρόσφατα παρακολούθησα μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του Dr. Rollin McCraty, ερευνητή του Heartmath ινστιτούτου της Αμερικής, για τις σημαντικές έρευνες του οποίου πολλές φορές σας έχω μιλήσει.
Η ομιλία, που έγινε στο πλαίσιο ενός διαδικτυακού συνεδρίου του Quantum University, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα που έχουν βρεθεί σχετικά με την επίδραση της λειτουργίας της καρδιάς στην λειτουργία του εγκεφάλου.
Διαπίστωσα κάτι πολύ σημαντικό σε αυτή την ομιλία και θεώρησα απαραίτητο να το μοιραστώ μαζί σας, γιατί αφορά τη χαλάρωση και τη διαχείριση των συναισθημάτων, πράγματα για τα οποία πολύ συχνά σας μιλάω τόσο στις αναρτήσεις μου όσο και στα βίντεο το κανάλι μου στο youtube, αφού αποτελούν σημαντικούς παράγοντες της σωστής διαχείρισης του στρες.
Η χαλάρωση του εγκεφάλου (λειτουργία του στα άλφα ή θήτα κύματα) σταματάει την αντίδραση του στρες, δεν ομαλοποιεί όμως απαραίτητα και την λειτουργία της καρδιάς. Δεν
κάνει αρμονική, δηλαδή, την μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού*, παρά μόνον εάν αυτή προέρχεται από θετικό συναίσθημα.
Σας θυμίζω, πως ο εγκέφαλος οδηγείται σε χαλάρωση είτε με την αραίωση των αναπνοών, είτε με την αυτοσυγκέντρωση, είτε με το θετικό συναίσθημα. Μπορεί, επίσης, να οδηγηθεί πρακτικά σε χαλάρωση και με το χασμουρητό, όπως πρόσφατα σας έχω αναλύσει.
Όμως, η έλλειψη της αντίδρασης του στρες δεν είναι αυτή που κάνει αρμονική την μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, όπως φαίνεται. Η έλλειψη αρνητικού συναισθήματος δεν αρκεί για να λειτουργεί αρμονικά η καρδιά μας.
Χρειάζεται αυτή την αγάπη και όλα τα θετικά συναισθήματα που απορρέουν από αυτήν, (ευγνωμοσύνη, συμπόνια, ενσυναίσθηση, χαρά κ.λπ) για να δουλεύει αρμονικά. 
Δεν είναι τυχαίο, τελικά, που έχουμε οι άνθρωποι συνδέσει την αγάπη με τη καρδιά μας... και οι θρησκείες τον Θεό με την αγάπη...
Και το ενδιαφέρον είναι, πως όταν η καρδιά μας λειτουργεί αρμονικά, βοηθάει πολύ και τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλά!
Το συμπέρασμα είναι, επομένως, πως ανάμεσα στους τρόπους χαλάρωσης του εγκεφάλου, αυτός που πραγματικά οδηγεί ολόκληρο τον οργανισμό σε ιδανική λειτουργία είναι το θετικό συναίσθημα!
Η σημαντικότητα του ρόλου της συναισθηματικής νοημοσύνης αποδεικνύεται όλο και περισσότερο.
Θα ήθελα, όμως να σας θυμίσω εδώ, πως η αραίωση των αναπνοών, βοηθάει πολύ στην καλή λειτουργία του πνευμονογαστρικού νεύρου, του νεύρου της χαλάρωσης, η λειτουργία του οποίου παίζει σημαντικό ρόλο στην αρμονικότητα της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού. 
Για άλλη μια φορά, λοιπόν, σας θυμίζω πως χρειάζονται, συνδυαστικά, όλοι οι τρόποι σωστής διαχείρισης του στρες για να βοηθήσουμε αποτελεσματικότερα την υγεία μας.

Με αγάπη


*καρδιακή μεταβλητότητα είναι η αλλαγή του ρυθμού της καρδιάς κατά την εισπνοή και την εκπνοή (πιο γρήγορος ρυθμός στην εισπνοή, πιο αργός στην εκπνοή).  Στην εικόνα φαίνεται αριστερά η μη αρμονική καρδιακή μεταβλητότητα και δεξιά η αρμονική (coherent).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.