Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και η υγεία

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Όλοι, λίγο – πολύ, γνωρίζετε πως το κάπνισμα βλάπτει την υγεία, τόσο τους πνεύμονες, όσο και την καρδιά.
Πολλοί από εσάς έχετε αντικαταστήσει το κάπνισμα του τσιγάρου με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, πιστεύοντας πως αυτό δεν επηρεάζει την υγεία σας. Τα πράγματα δεν είναι, όμως, δυστυχώς έτσι, όπως σας έχω ξαναπεί.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως όσον αφορά την καρδιά, το συνεχές κάπνισμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου, έχει εξ ίσου βλαβερή επίδραση επάνω στη  λειτουργία
της, όπως και το κανονικό τσιγάρο… Αυξάνει αυτό, τόσο τον καρδιακό ρυθμό, όσο και την αρτηριακή πίεση, συστολική και διαστολική. Η διαταραχή της καρδιακής λειτουργίας που παρατηρήθηκε στην έρευνα αυτή είναι όμοια με αυτή που οδηγεί στα εμφράγματα και τους αιφνίδιους θανάτους.

Η έρευνα δεν αφορούσε μεγάλο αριθμό ατόμων και δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί ποιο ακριβώς συστατικό των ηλεκτρονικών τσιγάρων ευθύνεται για αυτές τις επιδράσεις, γι αυτό και οι έρευνες θα συνεχιστούν. Ωστόσο καλό είναι οι καπνιστές των ηλεκτρονικών τσιγάρων να γνωρίζουν και να μην επαναπαύονται. 

Ο εθισμός στο τσιγάρο, όπως όλοι οι εθισμοί, δεν είναι τίποτ΄άλλο παρά η ανάγκη του οργανισμού για «φυγή» από τα στρες της ζωής, αφού είναι τέτοια αυτά, ώστε η πραγματική φυγή δεν μπορεί να μας απαλλάξει από τον φόβο που μας προκαλεί η παρουσία τους.

Και ενώ η πραγματική φυγή (τρέξιμο μακριά από τον εχθρό που μας απειλεί) οδηγεί σε μεταβολισμό των ορμονών του στρες και  μείωση των επιπτώσεων που η παρουσία αυτών έχει στην υγεία μας, η «εικονική φυγή» μέσω των εθισμών, αντίθετα, προσθέτει στρες στον οργανισμό και επιδεινώνει την υγεία, γενικά.

Όταν ο εθισμός αφορά ουσίες, (τσιγάρο, ποτό, ναρκωτικά κ.λπ) τα πράγματα  γίνονται ακόμη χειρότερα και ο άνθρωπος αντί να ξεφύγει από τα στρες που τον πολιορκούν στη ζωή του, προσθέτει ακόμη περισσότερα, δίχως να το αντιλαμβάνεται.

Δεν είναι λύση το ηλεκτρονικό τσιγάρο, λοιπόν. Η λύση είναι η συνειδητοποίηση του προβλήματος του εθισμού και η απόφαση για την αποφυγή του. Όποιος αποφασίσει πως δεν θέλει να είναι έρμαιο μιας βλαβερής συνήθειας, θα βρει τριγύρω του πολλούς τρόπους να βοηθηθεί. Αρκεί να το αποφασίσει.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.