Παρασκευή, 6 Μαΐου 2016

Τα διαιτητικά αναψυκτικά και η υγεία μας

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για τη ζάχαρη των αναψυκτικών έχουμε μιλήσει και παλαιότερα. Το τελευταίο άρθρο μπορείτε να το δείτε πάλι εδώ.
Τις συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, όμως, όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη και η σουκραλόζη, τα θηλαστικά δεν τις μεταβολίζουν.
Γι αυτό και τα διάφορα αναψυκτικά που τις περιέχουν ισχυρίζονται πως είναι διαιτητικά.

Και όμως… Έρευνες σε ποντίκια έδειξαν πως αυτές οι γλυκαντικές ουσίες
επηρεάζουν τελικά τα επίπεδα σακχάρου του αίματος περισσότερο από την κανονική ζάχαρη, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες !
Στις έρευνες αυτές αποδείχτηκε πως οι συνθετικές αυτές γλυκαντικές ουσίες επιδρούν και αλλάζουν τον μικροβιακό πληθυσμό του εντέρου και μέσω αυτής της επίδρασης επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος, έστω και αν ο οργανισμός δεν τις μεταβολίζει .

Όταν οι έρευνα επεκτάθηκε και στους ανθρώπους, τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια. Βρέθηκε ότι, στα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες  συνθετικών γλυκαντικών ουσιών (κυρίως μέσω αναψυκτικών), επηρεάζεται ο μικροβιακός πληθυσμός του εντέρου τους και οδηγούνται αυτά όχι μόνον σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα τους αλλά και σε παχυσαρκία !
Τα διαιτητικά αναψυκτικά καταλήγουν, δηλαδή, να οδηγούν σε παχυσαρκία τα άτομα που τα υπερκαταναλώνουν!

Δεν χωράει αμφιβολία πως χρειάζονται πολύ περισσότερες έρευνες σε αυτή την κατεύθυνση και με πολύ μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων, ώστε τα αποτελέσματα αυτά να γίνουν από όλους αποδεκτά, ωστόσο καλό είναι να τα γνωρίζουμε εγκαίρως και να ξέρουμε πως είναι καλό να χρησιμοποιούμε τα πάντα  με μέτρο και να μην επιτρέπουμε στον εαυτό μας να γίνεται υποχείριο κάποιας ουσίας, επειδή δεν μπορούμε με άλλους τρόπους να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας ή την ανία μας πολλές φορές.

Ένα ποτήρι νερό ή ένας φρέσκος φρουτοχυμός και μερικές ήρεμες βαθιές αναπνοές, μπορούν πολύ καλά να υποκαταστήσουν την ανάγκη μας για ένα «διαιτητικό» αναψυκτικό, τις περισσότερες φορές.  Αρκεί να είμαστε ενήμεροι για τα υπέρ και τα κατά των τροφών που καταναλώνουμε.

Με αγάπη

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.