Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Το νοήμον όχημα της ψυχής μας και το θετικό στρες

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πολλά έχουν γραφτεί μέχρι τώρα για το λεγόμενο «θετικό στρες». Πολλές οι συμβουλές, και οι προτροπές.

Είναι γνωστό, από παλαιότερες σχετικές έρευνες, πως τα άτομα που πιστεύουν στον εαυτό και τις ικανότητές τους, νιώθουν δυνατά και θεωρούν προκλήσεις τις αντιξοότητες της ζωής, έχουν λιγότερες ορμόνες στρες και καλύτερη υγεία.
Μία άποψη ήταν πως με την δημιουργικότητα καταναλώνονται οι ορμόνες του στρες και δεν μένουν αυτές να  βλάπτουν τον οργανισμό.

Ωστόσο έρευνες έδειξαν πως, το σώμα μας, το νοήμον αυτό όχημα της ψυχής
μας, έχει διαφορετικό τρόπο να αντιμετωπίζει το στρες της χαράς από αυτό του φόβου.
Κατά το στρες της χαράς, η καρδιά χτυπάει και πάλι πιο γρήγορα για να στείλει περισσότερο αίμα όπου χρειάζεται, ωστόσο τα αγγεία   όλου του σώματος παραμένουν διεσταλμένα, σε αντίθεση με το στρες του φόβου (αντίδραση μάχης ή φυγής), κατά το οποίο  συστέλλονται τα αγγεία των περισσοτέρων οργάνων προκειμένου να αυξηθεί η κυκλοφορία στους μυς και τους πνεύμονες, για να είναι έτοιμος ο οργανισμός να παλέψει με τον εχθρό ή να τρέξει να γλυτώσει.
Η αυξημένη κυκλοφορία μέσα από ανοιχτά, διεσταλμένα αγγεία, είναι ότι καλύτερο μπορεί να έχει ο οργανισμός για όλα του τα όργανα, αφού με αυτόν τον τρόπο γίνεται καλύτερη η παροχή σε αυτά οξυγόνου. Το στρες της χαράς, δηλαδή, είναι πραγματικό «φάρμακο» για κάθε πάθηση.

Πρόσφατες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ,πως η επανεκτίμηση της διέγερσης της αντίδρασης του στρες σαν κάτι ωφέλιμο για την υγεία αντί για βλαπτικό, μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα στον οργανισμό με το στρες της χαράς.
Αυτό σημαίνει, πως αν την ώρα που νιώθει την αντίδραση του στρες να ξεκινάει στον οργανισμό του κάποιος (καρδιά που χτυπάει πιο γρήγορα, αναπνοή που γίνεται πιο γρήγορη, ιδρώτας κ.λπ) αντί να φοβηθεί,  πιστέψει πως αυτή η αντίδραση του δίνει την δύναμη που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει εμπρός του, τότε η αντίδραση του στρες μετατρέπεται σε αντίδραση του στρες της χαράς, τα αγγεία του διαστέλλονται και ο οργανισμός του αντί να βλαφτεί, ωφελείται…

Πρόσφατες έρευνες έχουν επίσης δείξει πως σε αυτή την περίπτωση, όχι μόνον διαστέλλονται τα αγγεία, αλλά μειώνεται επίσης η δράση των φλεγμονωδών ουσιών (κυτοκίνες) που παράγονται κατά το στρες, μαζί με τις γνωστές ορμόνες αδρεναλίνη και κορτιζόνη.  

Αυτά τα ευρήματα εξηγούν, πια, πολύ καλά την καλύτερη υγεία των ατόμων που πιστεύουν στην δύναμη και τις ικανότητές τους, που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Είναι νοήμον το όχημα που μας μεταφέρει αγόγγυστα σε τούτη τη ζωή!  Είναι ο νους μας που το κατευθύνει λανθασμένα, δυστυχώς.  Η στηριγμένη στους φόβους, λογική μας.

Χρειάζεται άσκηση για να νικήσουμε τους φόβους με τους οποίους έχει γεμίσει τη ψυχή μας ετούτη η κοινωνία, αξίζει όμως τον κόπο. Δεν νομίζετε;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.