Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Κινηθείτε... (56)


Γεια σας
Το έχουμε πει πολλές φορές πως η άσκηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας υγείας, γιατί με αυτήν καταναλώνονται οι ορμόνες του στρες και δεν παραμένουν στο σώμα διαταράσσοντας την ισορροπία του, ενώ συγχρόνως παράγονται ενδορφίνες, ουσίες δηλαδή που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα. 
Επιπλέον, όπως σε πρόσφατη ανάρτησή μου σας είχα πει, η άσκηση επηρεάζει θετικά και τον μικροβιακό πληθυσμό του εντέρου μας, ο οποίος έχει άμεση σχέση με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Είναι δηλαδή πολλαπλά τα οφέλη της.
Σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες, μισή ώρα άσκησης την ημέρα (έστω και μόνον γρήγορο περπάτημα) για τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα θεωρείται απαραίτητη για την υγεία μας.

Παρ΄όλα αυτά, όσοι και όσες δεν μπορούν να το πετύχουν αυτό για διάφορους λόγους, μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους απλά με το να αποφεύγουν να μένουν για πολλή ώρα ακίνητοι, σε ένα γραφείο ή μπροστά σε μία τηλεόραση
Σε παλαιότερη ανάρτηση σας είχα πει πως νεότερες έρευνες δείχνουν, πως η μείωση των ωρών ακινησίας έχει, ίσως, μεγαλύτερο θετικό αποτέλεσμα για την υγεία από την κανονική άσκηση.  Και παρ΄ότι δεν συμφωνούν όλοι οι ερευνητές με αυτό, δεν παύει η μείωση της ακινησίας να είναι παράγοντας πολύ θετικός για την υγεία. Καινούργιες έρευνες το επιβεβαιώνουν *. 
Οι ερευνητές λένε, πως κάθε μία ώρα, θα πρέπει να σηκώνεται κάποιος από την καρέκλα του και να κάνει μερικά βήματα τριγύρω, ή ακόμη καλύτερα να ανεβοκατεβεί μερικά σκαλιά.  

Φροντίστε να το κάνετε αυτό όσο πιο συχνά μπορείτε, και ενημερώστε και τους εφήβους του σπιτιού, που μπορεί να περνούν πολλές ώρες ακίνητοι μπροστά σε έναν υπολογιστή, ή σκυμμένοι επάνω στα βιβλία τους, γεμάτοι άγχος για τις επερχόμενες εξετάσεις τους.

Οι μυς μας κινούμενοι, αφ’ ενός διατηρούνται οι ίδιοι σε καλή κατάσταση, παρέχοντας στο σώμα μας καλύτερη εμφάνιση αλλά και καλύτερη στήριξη, αφ’ ετέρου, παράγουν και ενέργεια ηλεκτρική, που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Μην το ξεχνάτε… Φροντίστε να τους κινείτε όσο πιο συχνά μπορείτε.

Με αγάπη

BMJ. Published online January 21, 2015. Barreto full text, Sparling full text 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.