Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Αβοκάντο και Κινόα (54)

Γεια σας φίλες και φίλοι
Για δύο διατροφικά συστατικά πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, που όμως έχουν κάτι το κοινό, θα σας μιλήσω σήμερα.
Το ένα είναι είδος φρούτου, παρ’ ότι το νομίζουμε λαχανικό οι περισσότεροι, και το δεύτερο είναι ένας σπόρος. Το κοινό τους όμως στοιχείο είναι πως και τα δυο προσφέρουν στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τη παραγωγή πρωτεΐνης. Είναι δηλαδή συστατικά της διατροφής των χορτοφάγων τα οποία αντικαθιστούν γι αυτούς το κρέας.
Και ενώ για την διάσπαση των πρωτεϊνών του κρέατος χρειάζεται να δράσουν επάνω τους τα ένζυμα του παγκρέατος, τις πρωτεΐνες του αβοκάντο τις διασπά στο φρούτο ο ήλιος όσο αυτό ωριμάζει επάνω στο δέντρο, με αποτέλεσμα να προσφέρει αυτό έτοιμα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζονται στον οργανισμό. 

Για πολλά χρόνια ήταν παρεξηγημένο το αβοκάντο ως προς τα λιπαρά που περιέχει και είχε θεωρηθεί από πολλούς βλαβερό για την καρδιά. Άποψη που στη συνέχεια αποδείχθηκε απόλυτα λανθασμένη. Τα λιπαρά που περιέχει το αβοκάντο είναι ωφέλιμα για την καρδιά, ενώ συγχρόνως μειώνουν τις τιμές τόσο της ολικής όσο και της «κακής» χοληστερίνης (LDL) και των τριγλυκεριδίων, όπως διαπιστώθηκε και σε πρόσφατη έρευνα.  

Χρησιμοποιείστε λοιπόν συχνά το αβοκάντο στη διατροφή σας τόσο σε σαλάτες όσο  και σε φαγητά. Μπορεί να αντικαταστήσει αυτό περίφημα τη κρέμα γάλακτος, ακόμη και στην παραγωγή παγωτών.


Το δεύτερο συστατικό, η κινόα, ένας σπόρος που μαγειρεύεται πολύ εύκολα και μπορεί να αντικαταστήσει το ρύζι ή το κουσκούς  σε συνταγές, περιέχει αντιοξειδωτικές (φλαβινοειδή)  καθώς και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, ενώ  συγχρόνως αποτελεί και αυτή πηγή όλων των απαραιτήτων αμινοξέων και μπορεί να αντικαταστήσει την πρωτεΐνη του κρέατος στους χορτοφάγους όπως και το αβοκάντο.

Χρησιμοποιείστε λοιπόν φίλες και φίλοι μου τα δύο αυτά τόσο ωφέλιμα συστατικά στη διατροφή σας συχνά, ιδιαίτερα εάν είστε χορτοφάγοι.

Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε εδώ, πως η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη των πιο πάνω τροφών δεν είναι τόσο μεγάλη σε σχέση με τις θερμίδες τους, όπως συμβαίνει με τις ζωικές τροφές γι αυτό καλό είναι να τα χρησιμοποιούμε σε συνδυασμό με άλλες τροφές, συχνά και σε μικρές ποσότητες.

Με αγάπη

      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.