Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Χαλάρωση (56)

Αυτοσυγκέντρωση και υγεία      
Το πασίγνωστο περιοδικό Time έχει για κεντρικό του άρθρο αυτόν τον μήνα, την αυτοσυγκέντρωση. Όχι ακριβώς δηλαδή την αυτοσυγκέντρωση, αλλά αυτό που στα Αγγλικά λέγεται mindfulness και που στα Ελληνικά δεν έχει ακριβή μονολεκτική μετάφραση, εκτός, ίσως, από την λέξη "ενσυνειδητότητα" που κάποιοι χρησιμοποιούν.
Ο όρος στην ουσία σημαίνει, να κάνεις ό,τι κάνεις με απόλυτη αυτοσυγκέντρωση σε αυτό, χωρίς να αφήνεις τον νου σου να αναλώνεται σε κριτική και άλλες σκέψεις. Να είσαι δηλαδή παρών σε αυτό που κάνεις, με όλες σου τις αισθήσεις.

Ο όρος προέρχεται από τον αντίστοιχο βουδιστικό διαλογισμό που υπάρχει, τον «mindfulness meditation».
Πολλές είναι στην εποχή μας οι έρευνες που έχουν αποδείξει πως αυτή η κατάσταση του νου οδηγεί σε χαλάρωση και βοηθάει την υγεία. Τώρα ξέρουμε πως ο εγκέφαλος λειτουργεί στα κύματα της χαλάρωσης (κύματα άλφα και θήτα) όταν κάποιος συγκεντρώσει καλά τον νου του σε κάτι και δεν αποσπάται από πολλές σκέψεις. Στα κύματα αυτά, η αντίδραση του στρες καταργείται και δεν παράγονται οι ορμόνες που καταστρέφουν τον οργανισμό (αδρεναλίνη και κορτιζόνη).
Η συγκέντρωση δηλαδή του νου μας σε αυτό που κάνουμε, τον οδηγεί σε χαλάρωση, όπως ακριβώς κάνει η επιβράδυνση της αναπνοής μας, και τα θετικά συναισθήματα. Και με τους τρεις αυτούς τρόπους ο εγκέφαλος οδηγείται να λειτουργεί στα αλφα  και θήτα κύματα, καταργείται η αντίδραση του στρες και βοηθιέται η υγεία.

Ασκήσεις για αυτού του είδους την αυτοσυγκέντρωση υπάρχουν πολλές. Μία από τις πιο απλές, που περιγράφεται και στο Time, είναι να πάρει κανείς στα χέρια του μία σταφίδα, ή κάποιο άλλο ξερό ή νωπό φρούτο, να αρχίσει να το περιεργάζεται προσεχτικά ως προς το χρώμα του και τις αποχρώσεις του, το σχήμα του, όλες τις λεπτομέρειες της κατασκευής του, να το πιέσει ανάμεσα στα δάχτυλά του να νιώσει τη σύστασή του, να το μυρίσει, και τέλος να το δαγκώσει προσεχτικά και να απολαύσει αργά-αργά τη γεύση του.

Η άσκηση δεν είναι αυτοσκοπός, όμως. Το επιθυμητό είναι να οδηγήσει τελικά αυτή στην καθημερινή προσπάθεια να είναι κανείς το ίδιο παρών και με συγκέντρωση του νου σε κάθε δουλειά που κάνει μέσα στην ημέρα του. Τότε μόνον το αποτέλεσμα στον οργανισμό του θα είναι το επιθυμητό, γιατί θα εμποδίζεται με αυτόν τον τρόπο η αντίδραση του στρες, η οποία εκλύεται συνεχώς από πάρα πολλούς παράγοντες στην εποχή μας, και καταστρέφει την υγεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.