Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική (51)

Σκλήρυνση Κατά Πλάκας 

Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Ιστός είναι ένα άθροισμα κυττάρων που επιτελούν παρόμοια εργασία. Π.χ. μυϊκός ιστός, νευρικός ιστός κ.λπ  Υπάρχει λοιπόν και ο συνδετικός ιστός στο σώμα μας. Ο ιστός που συνδέει όλα τα κύτταρα και τα όργανά μας μεταξύ τους. 
Ο ιστός αυτός αποτελείται από κύτταρα που βρίσκονται και αυτά επάνω στο δίκτυο το φτιαγμένο από πρωτεΐνες που ενώνει κάθε σημείο του κορμιού μας, φτάνει μέχρι το DNA μας (ζώσα ουσία) και πάνω του κινούνται όλες οι ενέργειες που παράγει ο οργανισμός μας, όπως σας έχω εξηγήσει σε ένα εκπαιδευτικό βίντεο (το ενεργειακό πεδίο του σώματος) και όπως πολλές φορές σας έχω αναφέρει σε αναρτήσεις μου.
Μέρος αυτού του συνδετικού ιστού είναι και τα κύτταρα της νευρογλοίας, που είναι κύτταρα που περιβάλλουν τα νευρικά κύτταρα και τα προστατεύουν. 
Κάποια από αυτά τα κύτταρα (που λέγονται ολιγοδενδροκύτταρα) παράγουν την μυελίνη, μια στιβάδα λιπιδίων, που τυλίγει τα νεύρα και τα προστατεύει. Αυτή η μυελίνη καταστρέφεται, για άγνωστους μέχρι τώρα λόγους, στη γνωστή ασθένεια «σκήρυνση κατά πλάκας» ή «πολλαπλή σκλήρυνση», ενώ τα κύτταρα της νευρογλοίας, για άγνωστους και πάλι λόγους, δεν αποκαθιστούν την βλάβη αυτή, όπως θα όφειλαν. Έτσι η διαβίβαση του ερεθίσματος στα νεύρα δεν γίνεται σωστά, και οι ασθενείς αυτοί παρουσιάζουν διάφορα νευρολογικά προβλήματα.

Παρ ότι η αιτία της νόσου δεν είναι ακόμη γνωστή, πιθανολογούνται σαν αιτίες διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος και δυσλειτουργία των ολιγοδενδροκυττάρων που παράγουν την μυελίνη. Έχουν επίσης ενοχοποιηθεί τοξίνες του περιβάλλοντος, ιοί, εμβολιασμοί και πολλά άλλα αίτια.  

Ξέροντας πως το στρες οποιασδήποτε αιτιολογίας αποσυντονίζει τη λειτουργία των κυττάρων τόσο του ανοσοποιητικού όσο και όλων γενικά των κυττάρων του σώματος, και έχοντας συζητήσει με πολλούς ασθενείς που παρουσιάζουν την νόσο, θεωρώ πως ένα συνεχές στρες που δεν το έχει διαχειριστεί σωστά κανείς (με τις μεθόδους που επανειλημμένα σας συστήνω σε αυτή την ιστοσελίδα) πιθανόν κρύβεται κάτω από την διαταραχή της λειτουργίας του οργανισμού που οδηγεί και σε αυτήν την νόσο, μαζί με μία κληρονομική προδιάθεση από την οποία εξαρτάται η αντοχή μας στα διάφορα στρες της ζωής.

Πρόσφατη άλλωστε έρευνα του πανεπιστημίου του   Northwestern σε 121 ασθενείς που έπασχαν από την νόσο, έδειξε πως καταστάσεις με στρες από αρνητικά συναισθήματα οδήγησαν σε εμφάνιση νέων βλαβών ενώ αντίθετα θετικά συμβάντα όπως και η εκπαίδευση των ασθενών στη σωστή διαχείριση του στρες μείωσαν τις πιθανότητες εμφάνισης νέων βλαβών. (1)

Η σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του στρες (μέθοδος Έψιλον) που σας συστήνω για όλα τα νοσήματα είναι βέβαιο πως θα ωφελήσει πολύ όσους πάσχουν και από αυτή την νόσο. Η εμπειρία μου άλλωστε με ασθενείς που το έχουν ήδη κάνει είναι πολύ θετική. Η νόσος τους έχει μείνει στάσιμη, και αυτό είναι νομίζω κάτι πολύ θετικό.

Ωστόσο οι έρευνες συνεχίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις, οι φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να βρουν καινούργια φάρμακα, και πρόσφατα ανακαλύφθηκε μια μικρή πρωτεΐνη που φαίνεται να εμποδίζει την παραγωγή της μυελίνης από τα ολιγοδενδροκύτταρα. (2) Οι ερευνητές πιστεύουν πως φάρμακα που θα μπλοκάρουν την λειτουργία αυτής της πρωτείνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν την βελτίωση των συμπτωμάτων της ασθένειας αφήνοντας ελέυθερα τα κύτταρα της νευρογλοίας να παράγουν καινούργια μυελίνη, και οι έρευνες στρέφονται τώρα προς τα εκεί.

Αν και πιστεύω προσωπικά, όσο και αν φαίνεται υπερβολικό, πως πρέπει κανείς να καταπολεμά τα αίτια που οδηγούν στην παραγωγή ουσιών που βλάπτουν τον οργανισμό, και αυτά τα αίτια στην βάση τους είναι τα διάφορα στρες της ζωής που αποδιοργανώνουν τις λειτουργίες των κυττάρων, εύχομαι τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών να οδηγήσουν σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, ώστε να βοηθηθούν όσοι υποφέρουν.
Με αγάπη

Πηγές:  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.