Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Υγιεινή διατροφή (5)

Μαύρο εναντίον άσπρου...
Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα θα μιλήσουμε για τα οφέλη της κατανάλωσης αναποφλοίωτων σπόρων για τον οργανισμό μας, επ’ ευκαιρία μιας πρόσφατης ιατρικής έρευνας πουυ διάβασα με το θέμα αυτό. Λέγοντας αναποφλοίωτους σπόρους, εννοώ τα δημητριακά ολικής άλεσης, το αλεύρι που βγαίνει από αυτά και τα προϊόντα του και το αναποφλοίωτο ρύζι (μπεζ, κόκκινο, μαύρο).
Δεν έχω ακόμη καταλάβει γιατί ο άνθρωπος έχει τέτοια μανία να αλλάξει τη φύση και να νοιώσει πως την δάμασε. Πρέπει να νοιώθει μέσα του πολύ μικρός και ανασφαλής για να νοιώθει τόσο μεγάλη ανάγκη να αποδείξει στον εαυτό του πως τα κατάφερε να δαμάσει τη φύση, που ενδόμυχα γνωρίζει πως κάποιος πολύ πιο …. μεγάλος από αυτόν έχει δημιουργήσει.
Συγγνώμη για την άκαιρη φιλοσοφική μου τάση, αλλά πραγματικά είναι απορίας άξιο, το γιατί πιάσαμε και ξεφλουδίσαμε και ασπρίσαμε όλους τους σπόρους που τρώγαμε κάποτε ολόκληρους και ανοίξαμε εργοστάσια και επενδύσαμε χρήματα σε αυτή τη δουλειά. Δεν έπρεπε πρώτα να κοιτάξουμε μήπως βγάζοντας τη φλούδα από αυτούς τους σπόρους χάνουμε θρεπτικά συστατικά; Ήθελε πολύ φιλοσοφία κάτι τέτοιο;
Κι όμως δεν νοιαστήκαμε γι αυτό το τόσο απλό ερώτημα και καταλήξαμε να ψάχνουμε τώρα την αιτία της ολοένα και περισσότερο εξαπλωνόμενης παχυσαρκίας στον κόσμο, του διαβήτη, και της υπερχοληστεριναιμίας. Έρευνες επί ερευνών γίνονται για τα αίτιά τους και οι φαρμακοβιομηχανίες θησαυρίζουν, βγάζοντας το ένα μετά το άλλο τα αντίστοιχα για τις παθήσεις αυτές φάρμακα, που όμως δυστυχώς όλο και κάποια παρενέργεια κάνουν στον οργανισμό μας.
Κι όμως το θέμα είναι αρκετά απλό, πιστέψτε με. Αντικαταστήστε φίλοι μου το άσπρο σας ψωμί με ψωμί σίκαλης ή σταριού ολικής άλεσης, τα μακαρόνια σας με μακαρόνια ολικής άλεσης, το ρύζι που τρώτε με αναποφλοίωτο ρύζι (μπεζ, κόκκινο ή μαύρο, ακόμη καλύτερα τον συνδυασμό τους) και αποφύγετε όσο μπορείτε τα προϊόντα που είναι φτιαγμένα από άσπρο αλεύρι και άσπρο ρύζι και θα δείτε χωρίς μεγάλη δυσκολία το βάρος σας να πέφτει, αλλά και το ζάχαρο και τη χοληστερίνη σας.
Το μυστικό βρίσκεται στις φυτικές ίνες που περιέχει ο φλοιός αυτών των σπόρων. Οι ίνες αυτές, ενώνονται με τη χοληστερίνη στο λεπτό μας έντερο και την αποβάλλουν με τα κόπρανα, μη αφήνοντάς την να απορροφηθεί από εκεί και να περάσει στο αίμα μας. Εξ αιτίας αυτών των ινών ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) αυτών των τροφών είναι μικρός (δεν ανεβάζει η απορρόφησή τους από το έντερο, δηλαδή, απότομα το ζάχαρο στο αίμα μας) και αυτό τις κάνει ιδανικές τροφές κα για τους διαβητικούς, ενώ συγχρόνως οι ίνες αυτές γίνονται αιτία να αισθάνεται κανείς πιο χορτάτος και για μεγαλύτερο διάστημα, όπως ερευνητικές εργασίες αναφέρουν, άρα τρώει πολύ λιγότερο.
Εκτός όμως από αυτά τα ….. προσόντα τους οι τροφές αυτές περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα …..αριστοκρατικά ξασπρισμένα ξαδερφάκια τους. Το αναποφλοίωτο ρύζι π.χ. σε σχέση με το άσπρο, περιέχει 349% περισσότερες ίνες, 203% περισσότερη βιταμίνη Ε, 185% περισσότερη βιταμίνη Β6 και 219% περισσότερο μαγνήσιο.
Εντυπωσιαστήκατε; Θα έπρεπε…..
Αλλάξτε φίλοι μου τις διατροφικές σας συνήθειες. Δεν φταίει η …. πίτσα που παχαίνετε, αλλά το αλεύρι με το οποίο είναι φτιαγμένη, τα υδρογονωμένα λίπη που περιέχει και τα λιπαρά της τυριά. Αν φτιάξετε την πίτσα σας με αλεύρι ολικής άλεσης, λάδι ελιάς και τυρί με χαμηλά λιπαρά θα την τρώτε και θα ευχαριστιέστε αντί να σας….. τρώει εκείνη, όπως γίνεται με τις πίτσες του εμπορίου.
Η πρόσφατη ιατρική εργασία που με έκανε να γράψω αυτό το άρθρο έγινε από γιατρούς του Χάρβαρντ, δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Archives of Internal Medicine και αναδημοσιεύθηκε στις 14Ιουνίου 2010 στο BBC News. Σε αυτή οι ερευνητές κατέληξαν πως η κατανάλωση άσπρου ρυζιού συνδέεται με την ανάπτυξη σακχ, διαβήτη. Σε έρευνα στην οποία συμμετείχαν 200.000 άνθρωποι, βρέθηκε πως αυτοί που κατανάλωναν 150 γρ. άσπρο ρύζι την εβδομάδα είχαν 17% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σακχ. διαβήτη, σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωναν μία περίπου κούπα άσπρου ρυζιού την εβδομάδα. Το αναποφλοίωτο ρύζι αντίθετα φάνηκε να έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Κατανάλωση 2-3 μερίδων (κούπες ) αναποφλοίωτου ρυζιού την εβδομάδα οδήγησε σε μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης διαβήτη κατά 11% σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωναν 1 μόνο μερίδα τον μήνα. Ενώ είδαν πως και μόνον το 1/3 της μερίδας του άσπρου ρυζιού που καταναλώνει κάποιος αν το αντικαταστήσει με αναποφλοίωτο, θα έχει 16% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει σακχ. Διαβήτη.
Ελπίζω να σας έκανα να σκεφθείτε λίγο και να προβληματισθείτε ως προς το τι τρώτε και γιατί.
Με αγάπη

* Μη ξεχνάτε όμως, πως το αναποφλοίωτο ρύζι θα πρέπει να το μουσκέψετε από το βράδυ σε χλιαρό νερό (έχουμε ξαναπεί το γιατί σε παλαιότερη κουβέντα μας) και μετά να το ξεπλύνετε καλά πριν το βράσετε
            Nutrition Reviews Volume 59 Issue 5, Pages 129 - 139 Published Online: 27 Apr 2009

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Υγιεινές συνατγές/ζυμαρικά (2)

Γεια σας φίλοι μου
ένα ακόμη καλοκαιρινό, πολύ ελαφρύ πιάτο ζυμαρικών σκέφτηκα να σας δώσω σήμερα. Φτιάχνεται σε δέκα λεπτά, την ώρα που πρόκειται να φάτε, είναι νοστιμότατο και αν το συνοδέψετε με μία όμορφη αγγουρο-ντοματοσαλάτα με μπόλικη γλυστρίδα (θαυματουργό φυτό, που γεμίζει τους κήπους μας σαν παράσιτο, αλλά προφυλάσσει το αίμα από τον σχηματισμό θρόμβων), γίνεται ένα θρεπτικότατο γεύμα για σας και τα παιδιά σας.

Φαρφάλες με φέτα
Βράζουμε τα ζυμαρικά, τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε ζεστά με :
Λάδι (1-2. κ.σ. ανά μερίδα), πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες (υπολογίζουμε 1 πιπεριά κάθε τρεις μερίδες περίπου), αλάτι (με προσοχή γιατί η φέτα που θα προστεθεί είναι ήδη αλμυρή), πιπέρι, κρεμμύδι τριμμένο ή ψιλοκομμένο (1 κρεμμύδι ανά τρεις μερίδες), ρίγανη, και φέτα (1 κομμάτι περίπου 2 Χ 3 εκατ. ανά μερίδα)λιωμένη με το πειρούνι και αραιωμένη με γιαούρτι πρόβιο-κατσικίσιο με χαμηλά λιπαρά (1 κεσεδάκι ανά 2-3 μερίδες περίπου).
Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με μαϊντανό και κόκκινη πιπεριά
Καλή σας όρεξη

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (12)

Γεια σας φίλοι μου
Από τον κήπο αυτόν τον καιρό εκτός από βλίτα, φασολάκια και αγγουράκια άρχισα να γεύομαι και κολοκυθάκια. Οι μελιτζάνες μου είναι όπως βλέπετε ακόμη μικρές και ανυπομονώ να τις δοκιμάσω. Τα φύλλα τους είναι όπως φαίνεται και στη φωτογραφία γεμάτα μικρές τρύπες από έντομα, αλλά εγώ τον …χαβά μου. Ψεκάζω μόνον με τριμμένο πράσινο σαπούνι διαλυμένο στο νερό με λίγο καθαρό οινόπνευμα μέσα, κάθε δεκαπέντε μέρες και αυτό είναι όλο. Τα φυτά μου τα καταφέρνουν να επιζήσουν όπως βλέπετε χωρίς τα εντομοκτόνα και να καρπίσουν αρκετά.
Μη χρησιμοποιείτε φίλοι μου στους κήπους σας εντομοκτόνα. Η φύση τα καταφέρνει να κρατάει ισορροπίες, μικρή μόνον βοήθεια χρειάζεται από εμάς. Το ξέρετε πως τα μυρμήγκια τρέφονται από τις μελίγκρες; Τις αρμέγουν όπως εμείς αρμέγουμε τις αγελάδες για το γάλα. Εκείνα αρμέγουν τις φυτόψειρες για να πάρουν ένα ζαχαρώδη απολαυστικό χυμό που βγαίνει από τα οπίσθιά τους!!...
Κάθε μυρμήγκι- βοσκός πίνει το μελίτωμα από πολλές φυτόψειρες. Μετά γυρίζει σπίτι του και μοιράζεται το γεύμα του με τ' αδέρφια του ως εξής: τους χύνει στο στόμα το υγρό που έχει φυλάξει μέσα στη κοιλιά του..... ( από το βιβλίο "Το μυρμήγκι. ο ακούραστος εργάτης" εκδ. ΠΑΤΑΚΗ).
Στον λουλουδόκηπο τώρα, γαλάζιοι αγάπανθοι άνθισαν μπροστά από μία βερβερίδα με σκούρα μπορντώ φύλλα. Ο πολύ όμορφος αυτός θάμνος κρύβει αντιβιοτικές ιδιότητες σε αυτά τα φύλλα του που παίρνουν αυτό το όμορφο σκούρο χρώμα, όταν τα χτυπάει ο ήλιος. Φαρμακοβιομηχανίες τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν αντιβιοτικά.
Από την άλλη του μεριά ο θάμνος συνοδεύεται από μία αρτεμίσια. Το γκρίζο χρώμα του δικού της φυλλώματος κάνει πολύ όμορφη αντίθεση με το χρώμα των φύλλων της βερβερίδας. Δεν βρίσκετε;

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/ομοιοπαθητική (1)


Ο Μ Ο Ι Ο Π Α Θ Τ Ι Κ Η (1)
Γεια σας φίλοι μου
Για την ομοιοπαθητική, την τόσο αμφισβητημένη αυτή εναλλακτική θεραπευτική μέθοδο σκέφτηκα να σας μιλήσω, σήμερα. Το θέμα είναι όμως πολύ μεγάλο και θα χρειαστεί πολλές συζητήσεις, χωρίς τελικά να καταφέρω να σας το ξεδιαλύνω απόλυτα.
Ο λόγος είναι πως η ανταπόκριση σε κάποια ομοιοπαθητική θεραπεία εξαρτάται από τρεις κυρίως παράγοντες:
1. Από τον ομοιοπαθητικό και την ικανότητά του να αντιληφθεί σωστά το πρόβλημα του αρρώστου, ώστε να κάνε τη σωστή επιλογή της θεραπευτικής ουσίας που θα χορηγήσει, κάτι ανάλογο δηλαδή και με τους κλασσικούς γιατρούς. Δεν είναι όλοι, όπως γνωρίζετε, το ίδιο ικανοί να κάνουν σωστή διάγνωση και να δώσουν σωστή θεραπεία.
2. Από τον ασθενή και την πίστη του στον ομοιοπαθητικό και τη θεραπεία που αυτός του δίνει, πράγμα που ισχύει και πάλι και στη κλασσική ιατρική.
3. Από τον τρόπο που φτιάχνεται το ομοιοπαθητικό φάρμακο.
Οι δύο πρώτοι παράγοντες παρεμβαίνουν στις θεραπείες και της κλασσικής ιατρικής, επομένως δεν θα ασχοληθούμε με αυτούς σε αυτήν εδώ τη κουβέντα μας. Ο τελευταίος όμως έχει να κάνει με την βάση της ομοιοπαθητικής. Με το νερό δηλαδή και τη μνήμη που αυτό μπορεί να κρατήσει, αφού τα ομοιοπαθητικά «φάρμακα» είναι ουσίες που έχουν διαλυθεί μέσα σε νερό τόσο πολύ, ώστε να μην είναι δυνατόν να ανιχνευθούν πλέον τα μόριά τους μέσα στο διάλυμα αυτό. Σύμφωνα με την ομοιοπαθητική λοιπόν, το νερό έχει την ικανότητα αφού αντιμετωπισθεί με ειδικούς τρόπους (δυνατό ανακάτεμα κ.α.) να κρατάει μέσα στα μόριά του τη μνήμη (το ηλεκτρομαγνητικό σήμα δηλαδή) της χημικής ουσίας που διαλύθηκε μέσα του με αυτούς τους τρόπους.
Και το εύλογο ερώτημα είναι: μπορεί το νερό να έχει μνήμη;
Δεν υπάρχει σαφής θετική απάντηση προς το παρόν, ούτε όμως και αρνητική και το θέμα ερευνάται όλο και περισσότερο. Υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα ερευνητικά αποτελέσματα που αξίζει να τα συζητήσουμε στη συνέχεια.
Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον, αν σκεφθείτε πως το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 70% από νερό. Κάθε μόριο του σώματός μας περιβάλλεται από πολλαπλά στρώματα νερού, που το κάθε ένα μαζί με ιόντα που υπάρχουν μέσα του, έχει και διαφορετικές, σημαντικές ιδιότητες. Χωρίς το νερό τα μόρια που αποτελούν το σώμα μας δεν θα μπορούσαν να συγκρατηθούν μεταξύ τους, λόγω των ηλεκτρικών τους φορτίων που θα τα απωθούσαν.
Μία ουσία λοιπόν που θα μπορούσε να επηρεάσει το νερό του σώματός μας, θα είχε επίδραση σε όλα μας τα κύτταρα αυτομάτως, όπως καταλαβαίνετε, πολύ δε περισσότερο αν η επίδραση αυτή είναι απλώς ενεργειακή (ηλεκτρομαγνητικό σήμα δηλαδή) όπως εικάζεται πως συμβαίνει με τα ομοιοπαθητικά «φάρμακα» και όχι χημική, γιατί τώρα πια στη μοντέρνα βιολογία, ξέρουμε πως η επικοινωνία των κυττάρων μας γίνεται με τέτοια ηλεκτρομαγνητικά σήματα (φωτόνια) και όχι με χημικά σήματα όπως νομίζαμε παλαιότερα.
Η ιστορία της ομοιοπαθητικής άρχισε με τον Jacques Benveniste ένα διακεκριμένο Γάλλο βιολόγο, του οποίου η φήμη άρχισε να πέφτει από το 1988, όταν μετά από έρευνες διατύπωσε την άποψη (δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature) πως το νερό μπορεί να κρατήσει μνήμη, πράγμα που έκανε έξαλλη την επιστημονική κοινότητα του καιρού του, με αποτέλεσμα να χάσει τις επιχορηγήσεις και το εργαστήριό του. Ο ίδιος όμως δεν σταμάτησε να το πιστεύει και να πειραματίζεται. Μία δεκαετία αργότερα, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «The Independent» στις 19 Μαρτίου του 1999, αναφέρεται πως ο πιο πάνω βιολόγος όχι μόνον δεν έπαψε να πιστεύει στη μνήμη του νερού, αλλά πως τώρα πια είχε αρκετές αποδείξεις για να πιστεύει πως όχι μόνον μπορούν τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα κάποιου φαρμάκου να επηρεάσουν το νερό, αλλά ακόμη περισσότερο, μια μέρα θα μπορούν αυτά να μεταφέρουν τις ιδιότητες του φαρμάκου και μέσω του διαδικτύου, στους ασθενείς που θα τα χρειάζονται!!!!...
Μάλιστα το διαβάσατε σωστά. Δεν καταλάβατε λάθος…..
Θα συνεχίσουμε σύντομα

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/διατροφή (2)

  Γεια σας φίλοι μου
Στον  σύνδεσμο που ακολουθεί, υπάρχει άρθρο Γερμανίδας δημοσιογράφου, που μου έστειλε ένας φίλος, στο οποίο αναφέρεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτέλους αποφάσισε να πάρει κάποια μέτρα που αφορούν την ενημέρωση των πολιτών της για τη περιεκτικότητα σε βλαβερά συστατικά (όπως αλάτι, ζάχαρη, λίπη) των τροφίμων που κυκλοφορούν στην αγορά.                    (http://bazonline.ch/wirtschaft/unternehmen/wirtschaft/unternehmen-und-konjunktur/EU-sagt-Nutella-den-Kampf-an/story/11993022 )  
Μη χαιρόσαστε ιδιαίτερα…. Οι λόγοι που μία τέτοια απόφαση μπαίνει στο τραπέζι για συζήτηση δεν είναι η αγάπη και η φροντίδα για τους πολίτες, αλλά οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις που έχει η παχυσαρκία στα ασφαλιστικά ταμεία και τις υπηρεσίες υγείας. Όπως και αν έχει το πράγμα όμως, μία τέτοια απόφαση αν παρθεί τελικά, θα ωφελήσει εμάς τους πολίτες να ξέρουμε πόσο βλαβερά ή όχι είναι αυτά που τρώμε.
Αν και το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο κατά την ταπεινή μου άποψη, και δεν λύνεται με μία μόνον τέτοια απόφαση, είναι τουλάχιστον μία αρχή, αν βέβαια οι βιομήχανοι δεν καταφέρουν να την σταματήσουν….
Το άρθρο μεταφρασμένο έχει ως εξής:
H Ε.Ε. κηρύσσει πόλεμο στη Nutella
Της Angela Barandun
Πάρα πολύ γλυκό, πολύ λιπαρό, πολύ αλμυρό: η διαφήμιση για τα προϊόντα αυτά θα είναι πλέον ιδιαίτερα περιορισμένη. Ο κατασκευαστής της Ferrero Nutella βλέπει το κόκκινο.
Η βιομηχανία τροφίμων έχασε μια μεγάλη μάχη την περασμένη εβδομάδα. Κάτι, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει, τη γερμανική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στην τηλεόραση, είναι ότι σύντομα δεν θα τρώει πλέον σάντουιτς Nutella για πρωινό. Λοιπόν, γλυκό και υγεία – δεν πάνε μαζί, βρήκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υιοθέτησε μια πρόταση που θα περιορίζουν πολύ δυναμικά τη διαφήμιση των προϊόντων με περισσότερα από 10 γραμμάρια ζάχαρη, 4 γραμμάρια κορεσμένο λίπος ή 2 χιλιοστόγραμμα του αλατιού ανά 100 γραμμάρια. Αυτοί οι κανόνες θα ισχύουν επίσης στην Ελβετία.
Σε περίπτωση που ισχύσουν αυτοί οι περιορισμοί, σύντομα εκατοντάδες κατασκευαστές, θα έχουν πρόβλημα. Παράδειγμα, τα έτοιμα μούσλι και τα δημητριακά περιέχουν πάνω από 10 γραμμάρια ζάχαρη. Επίσης, πολλά γιαούρτια και ροφήματα γιαουρτιού ήταν πολύ γλυκά. Αυτή που πλήττεται ιδιαίτερα, θα είναι όμως η εταιρεία ζαχαροπλαστικής Ferrero, με προϊόντα όπως Nutella και το γάλα Kinder Penguin(πιγκουίνος).
Ο πρόεδρος Francesco Paolo Fulci της Ferrero, έχει ήδη αντιδράσει έντονα στο σχέδιο. Το κοινοβούλιο της ΕΕ είναι ήδη στη κατεύθυνση να απαγορεύσει, σοκολάτα και άλλα γλυκά », είπε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης:" Σήμερα λένε ότι δεν επιτρέπονται διαφημίσεις για τη Nutella. Αύριο θα τους αναγκάσουμε να γράφουν στην ετικέτα, όπως στη συσκευασία των τσιγάρων: «Προσοχή, αυτό το προϊόν είναι επικίνδυνο. Θα μπορούσε να σας κάνει παχύσαρκους. Ή μήπως επιβάλλουν φόρους επί ποινή στα γλυκά, όπως σχεδιάζουν στη Ρουμανία ".
Μόλις χάθηκε μία μάχη
Η τελευταία λέξη, όμως, δεν έχει ακόμη ειπωθεί. "Χάσαμε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο", είπε ο Fulci. Οι κανόνες έχουν τροποποιηθεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν. Δεν είναι πιθανή, οριστική απόφαση, κατά πάσα πιθανότητα, αυτό το έτος.
Τι να πει κανείς και τι να ευχηθεί;
Να χυθεί λίγο φως μέσα στα μυαλά των υπευθύνων για να μπορέσουν να αντιληφθούν λίγο καλύτερα το νόημα αυτής της ζωής; μπα ..... μάλλον δύσκολο το βλέπω κάτι τέτοιο.
Ίσως οι οικονομικές δυσκολίες που ήρθαν και όλο αυξάνουν παγκοσμίως να είναι μία αιτία που τα πράγματα θα οδηγηθούν σε καλύτερες μέρες τελικά για την ανθρωπότητα. Γιατί όπως βλέπω μόνον το οικονομκό συμφέρον μπορεί να χτυπήσει κάποιο άλλο οικονομικό συμφέρον και όχι δυστυχώς η φιλοσοφία ή η πνευματικότητα.... 
Με αγάπη

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/το κύτταρο (5)

Το κύτταρο και οι λειτουργίες του (5)
Καλή σας μέρα
Σήμερα θα σας μιλήσω για το βασικό δομικό υλικό των κυττάρων μας αλλά και των σημαντικότερων ουσιών που συμμετέχουν στη λειτουργία του οργανισμού μας. Το υλικό αυτό είναι οι γνωστές σε όλους πρωτεΐνες. Το όνομά τους (από την ελληνική λέξη πρώτος) είναι ενδεικτικό της σπουδαιότητάς τους για τον οργανισμό.
Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από πολλά αμινοξέα που είναι συνδεδεμένα με χημικούς δεσμούς και φτιάχνουν γραμμικές αλυσίδες (πολυπεπτιδικές αλυσίδες). Οι πρωτεΐνες δηλαδή φτιάχνονται από μία ή περισσότερες ενωμένες τέτοιες πολυπεπτιδικές αλυσίδες.
Στον οργανισμό μας υπάρχουν μόνον 20 βασικά αμινοξέα. Από τις εναλλαγές όμως της αλληλουχίας αυτών των αμινοξέων σε κάθε πολυπεπτιδική αλυσίδα, μπορεί να προκύψει ένας απίστευτα μεγάλος αριθμός διαφορετικών πρωτεϊνών. Η αλληλουχία αυτή των αμινοξέων στις πολυπεπτιδικές αλυσίδες καθορίζεται από ειδικά γονίδια στο DNA μας και από αυτήν εξαρτάται και το σχήμα κάθε πρωτείνης.
Από τα 20 αυτά αμινοξέα τα εννιά, ο ανθρώπινος (ενήλικος) οργανισμός πρέπει να τα πάρει από τη τροφή γιατί δεν μπορεί να τα συνθέσει ο ίδιος όπως τα υπόλοιπα, γιαυτό και λέγονται απαραίτητα αμινοξέα και είναι τα εξής: η βαλίνη, η θρεονίνη, η ισολευκίνη, η ιστιδίνη, η λυσίνη, η λευκίνη, η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη και η φαινυλαλανίνη. Η αργινίνη είναι απαραίτητη για τα βρέφη και τα παιδιά.
Όταν η περιεκτικότητα ενός μορίου σε αμινοξέα είναι από 2- 100, αυτό συνήθως ονομάζεται πεπτίδιο , ενώ όταν τα αμινοξέα του μορίου είναι πάνω από 100 ονομάζεται πρωτεΐνη. Τα πεπτίδια είναι δηλαδή μικρές πρωτεΐνες.
Δεν έχει σταθεί δυνατό μέχρι τώρα να μετρηθεί ο αριθμός των πρωτεϊνών που υπάρχουν στη φύση, με αυτές όμως σχετίζονται όλες οι λειτουργίες των ζώντων οργανισμών. Τα πάντα μέσα στο κύτταρο τα κάνουν οι πρωτεΐνες και ανάλογα με τη δουλειά τους, κατατάσσονται σε κατηγορίες , όπως ένζυμα, ορμόνες κ.λ.π.
Η σύνθεση των πρωτεϊνών γίνεται μέσα στα ριβοσωμάτια του κυττάρου. Κάποιες από αυτές όμως, που λειτουργούν στις μεμβράνες του κυττάρου, συνθέτονται μέσα στο ενδοπλασματικό δίκτυο και στη συνέχεια στη συσκευή Golgi (μιλήσαμε για αυτά τα οργανίδια του κυττάρου στη προηγούμενη κουβέντα μας).
Είναι νομίζω καλύτερα να σταματήσω για σήμερα εδώ και στην επόμενη κουβέντα μας θα μιλήσουμε αναλυτικότερα για όλα αυτά τα είδη πρωτεϊνών και τις λειτουργίες τους.
Με αγάπη

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.