Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (20)

Και ο μαϊντανός στον πόλεμο κατά του καρκίνου του στήθους!
Γεια σας φίλες και φίλοι ερασιτέχνες κηπουροί.
Για τον μαϊντανό αποφάσισα να σας μιλήσω σήμερα. Το μικρό και χαμηλό αυτό διετές φυτό που είναι πραγματικά «θαυματουργό».
Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι ο σπόρος του έπρεπε να ταξιδέψει στον Άδη προτού βλαστήσει!... Προφανώς λόγω του ότι αργεί αρκετά αυτός ο σπόρος να βλαστήσει.
Ο μαϊντανός βοηθάει την υγεία μας, χάρη στην περιεκτικότητά του σε ασβέστιο (περισσότερο από το αγελαδινό γάλα), σε βιταμίνη C (πιο πολύ από το πορτοκάλι), σε σίδηρο, και σε καρωτινοειδή, που είναι  πολύ σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες (ουσίες δηλαδή που βοηθούν στην αντιμετώπιση των στρες της ζωής).
Καταπληκτικά αποτελέσματα αναφέρονται σε μία καινούργια έρευνα για τον μαϊντανό αλλά και το σέλινο. Μία ουσία κοινή στα δύο φυτά, η απιγενίνη (apigenin) βρέθηκε σε πρόσφατα πειράματα σε ποντίκια πως καταστέλλει την ανάπτυξη του καρκίνου του στήθους, χωρίς καμμία τοξικότητα για τα ζώα που αντιμετωπίσθηκαν με αυτή.
Οι ερευνητές θεωρούν πολύ σημαντικό το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας αλλά όπως είναι φυσικό χρειάζονται πολύ περισσότερα πειράματα τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους για να οριστικοποιηθεί αυτό το αποτέλεσμα και να βοηθήσει το συστατικό αυτό τους πάσχοντες από τη νόσο.
Το κακό όμως ξέρετε ποιό είναι για τις έρευνες αυτές; Πώς δεν υπάρχουν χρήματα για τη χρηματοδότησή τους. Γιατί οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν χρηματοδοτούν  έρευνες για συστατικά που μπορεί να βρει ο καθένας στον κήπο ή το μπαλκόνι του. Χρηματοδοτούν μόνον έρευνες που οδηγούν σε παραγωγή χημικών φαρμάκων που θα οδηγήσουν σε δικό τους κέρδος.
Εκτός όμως από την δική μας υγεία ο μικρός αυτός πράσινος φίλος μας, ο μαϊντανός, βοηθάει και την υγεία των φυτών του κήπου μας, γι αυτό και αποφάσισα να σας μιλήσω για αυτόν  στην στήλη ετούτη της κηπουρικής. 
Διάβασα λοιπόν σχετικά, πως ο μαϊντανός διώχνει στον κήπο βλαβερά έντομα, ενώ μπορεί από την άλλη να προσελκύσει έντομα ωφέλιμα. Π.χ. τα φύλλα του διώχνουν τα σκαθάρια, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και αν ποτίσουμε το χώμα με αφέψημά του. Αν όμως τον αφήσουμε να ανθίσει και να κάνει σπόρο, θα προσελκύσει αυτός σφήκες που θα σκοτώσουν τις διάφορες κάμπιες που είναι επιβλαβείς για τα λαχανικά μας. Αυτή η ιδιότητά του μπορεί να βοηθήσει και τις ντομάτες μας, αν τον φυτέψουμε κοντά τους.
Αλλά και στον λουλουδόκηπο μπορεί να είναι χρήσιμος ο μαϊντανός. Φυτεμένος κοντά στις τριανταφυλλιές, λένε πως κάνει πιο δυνατό το άρωμα των λουλουδιών τους.
Φυτέψτε μαϊντανό λοιπόν, στον κήπο σας σε διάφορες μεριές. Όσο πιο πολύ έχετε, τόσο το καλύτερο. Γιατί μπορείτε να εκμεταλλευθείτε τα φύλλα του και μαζί με λίγο σέλινο, μήλο και καρώτο, μπορείτε να φτιάχνετε ένα πολύ καλό χυμό που θα βοηθήσει στην αποτοξίνωση του οργανισμού σας, ενώ βάζοντάς τον ωμό στις σαλάτες σας θα τις κάνετε και πιο νόστιμες και πιο θρεπτικές.
Εκμεταλλευθείτε τις ιδιότητες του μικρού αυτού θαυματουργού φυτού τόσο για τον κήπο σας όσο και για την υγεία σας. Και ξέρετε, όσο κόβετε τα φύλλα του τόσο το φυτό δυναμώνει.
Αν αγοράσετε έτοιμα μικρά φυτά, φροντίστε να ψαλιδίσετε λίγο τα φύλλα τους  κονταίνοντας τα φυτά στους 6-7 πόντους, πριν τα φυτέψετε, ώστε να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν  γερές ρίζες και νέους βλαστούς.
Αν σπείρετε μόνοι σας τον σπόρο, φροντίστε να βάλετε σε σειρές, στις γλάστρες ή στον κήπο σας σε χώμα καλά ανακατεμένο με κοπριά ζωική ή φυτική, όσο πιο λίγους σπόρους μπορείτε και στη συνέχεια να τους σκεπάσετε με χώμα ύψους περίπου 1 εκατοστού. Ποτίζετε τόσο ώστε να μη στεγνώνει πολύ το χώμα.
Όταν τα μικρά φυτά μεγαλώσουν λίγο, τα αραιώνετε ώστε να μείνουν αποστάσεις ανάμεσά τους περίπου 15-20 εκατοστά και χρησιμοποιείτε τα φυτά που ξεριζώσατε με προσοχή, για να τα φυτέψετε σε άλλες γλάστρες ή μεριές του κήπου.
Με αγάπη

Πηγές:1.http://www.fiercebiotechresearch.com/story/celery-extract-shrinks-difficult-breast-cancer-tumor-mouse-trials/2012-05-18  
2.http://www.naturalnews.com/034746_parsley_companion_planting_garden_pests.html#ixzz1kO8KsTLy
3. http://www.appropedia.org/CCAT_companion_planting
4. «Ερασιτέχνης κηπουρός» Τεύχος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2011

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Σοφά λόγια (50)


ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ...   

Η ζωή είναι σαν το ουράνιο τόξο. Χρειάζεται και η βροχή και ο ήλιος για να φανούν τα χρώματά της.



~ https://www.facebook.com/ZenZorba?filter=1 ~

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική (18)


Τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να έχουν και τις επιπλοκές τους...
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Σας είχα ξαναμιλήσει για το θέμα της λήψης συμπληρωμάτων ασβεστίου και τα πιθανά προβλήματα που αυτή η λήψη μπορεί να δημιουργήσει στην υγεία.
Είναι συνηθισμένο να χορηγείται ασβέστιο σε όσους παρουσιάζουν οστεοπενία ή οστεοπόρωση για την πρόληψη καταγμάτων. Ωστόσο οι επιπλοκές από αυτή τη χορήγηση μπορεί να είναι σοβαρές.
Υπάρχουν αρκετές έρευνες που συνδέουν την λήψη ασβεστίου με αυξημένα επεισόδια καρδιακών εμφραγμάτων, ενώ είναι γνωστό πως αυτή μπορεί να οδηγήσει και σε νεφρολιθιάσεις.
Μία πρόσφατα (Ιούνιος 2012) δημοσιευμένη στο καρδιολογικό περιοδικό Heart Γερμανική έρευνα, καταλήγει στο συμπέρασμα πως είναι καλύτερο να παίρνει κανείς την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου που χρειάζεται μέσω της τροφής, από την οποία αυτό απορροφάται σταδιακά, χωρίς να γίνονται μεγάλες διακυμάνσεις της συγκέντρωσής του στο αίμα, παρά με τα χάπια που οδηγούν σε απότομες αυξήσεις της ποσότητας του ασβεστίου στο αίμα κατά τη λήψη τους.
"Δεν μπορούμε να πούμε πως τα χάπια ασβεστίου είναι βλαβερά, ωστόσο δεν μπορούμε και να πούμε πως είναι  αβλαβή", δηλώνουν οι ερευνητές. "Θα χρειαστούν προφανώς και άλλες ακόμη έρευνες, όμως  συστείνουμε στους γιατρούς να φροντίζουν οι ασθενείς τους να κάνουν τις απαραίτητες διατροφικές αλλαγές προκειμένου να παίρνουν περισσότερο ασβέστιο με τη τροφή τους, και να τους χοροηγούν συμπληρώματα ασβεστίου εάν χρειάζεται, σε μικρότερες δόσεις, μοιρασμένες μέσα στο 24ωρο. Όχι δόση μεγαλύτερη από 500 mg".
Το πρόβλημα όμως ξέρετε δεν βρίσκεται μόνο στη λήψη ασβεστίου και στις δόσεις του.  Υπάρχει ένα άλλο  στοιχείο που σχετίζεται με τη λήψη του ασβεστίου και αυτό είναι το μαγνήσιο. Τα δύο αυτά μέταλλα χρειάζονται το ένα το άλλο για την απορρόφηση και τη χρησιμοποίησή τους από τον οργανισμό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δρουν ανταγωνιστικά. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος και των δύο στην καρδιακή λειτουργία και στην παραγωγή του καρδιακού παλμού,  Ο ρόλος του μαγνησίου είναι χαλαρωτικός  τόσο για τον καρδιακό μυ όσο και για το τοίχωμα των αγγείων και έχει βρεθεί πως ακόμη και δίαιτες πλούσιες σε λίπη εάν είναι πλούσιες και σε μαγνήσιο δεν οδηγούν σε αρτηριοσκλήρυνση.
Έχει επίσης διαπιστωθεί ερευνητικά πως όταν το κλάσμα μαγνησίου /ασβέστιο στα ούρα είναι κάτω από 0.7 είναι ένδειξη πως τα ούρα αυτά είναι λιθογενή. Έχουν δηλαδή πολλές πιθανότητες να δημιουργήσουν πέτρες. Στη περίπτωση αυτή, η χορήγηση μαγνησίου έχει αποδειχθεί πως προλαβαίνει τις ουρολιθιάσεις.
Καταλαβαίνετε λοιπόν πως το θέμα δεν είναι τόσο η λήψη ή όχι ασβεστίου, όταν αυτή χρειάζεται, αλλά η ταυτόχρονη χορήγηση και μαγνησίου, ώστε να αποφεύγονται οι πιθανές παρενέργειες .
Ως προς την σωστή αναλογία των δύο αυτών συμπληρωμάτων διατροφής,  οι τελευταίες απόψεις είναι πως χρειάζεται μία αναλογία 1/1 , παρ ότι παλαιότερα πίστευαν πως αρκούσαν μικρότερες δόσεις μαγνησίου.
Συζητήστε το θέμα φίλες και φίλοι μου με τον γιατρό σας εάν παίρνετε συμπληρώματα ασβεστίου. Είναι καλύτερα να προλαβαίνει κανείς παρά να αντιμετωπίζει τις επιπλοκές των φαρμάκων.
Όσο για το ποιές τροφές είναι πλούσιες σε ασβέστιο (Ca) ή σε μαγνήσιο (Mg), συμβουλευτείτε στο δεξιό μέρος της ιστοσελίδας τους πίνακες με τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.  

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Υγιεινή διατροφή/αναψυκτικά (5)

Τα αναψυκτικά και πάλι στο προσκήνιο...
Γεια σας
Για τα αναψυκτικά και το κακό που αυτά κάνουν στην υγεία μας σας είχα μιλήσει αρκετά στο παρελθόν (το πρώτο άρθρο της σειράς μπορείτε να ξαναδείτε κάνοντας κλικ εδώ).
Τα καινούγια σχετικά νέα που διάβασα πρόσφατα όμως  και αφορούν τα γνωστά αναψυκτικά Coca cola και Pepsi cola, με έκαναν να θεωρήσω υποχρέωσή μου να σας μιλήσω ξανά γι αυτά, έστω και αν γίνομαι κουραστική.
Στην πολιτεία της Καλιφόρνια της Αμερικής λοιπόν, τον περασμένο Ιανουάριο, αποφασίστηκε πως ένα συστατικό των αναψυκτικών Κόκα και Πέψι  Κόλα είναι καρκινογόνο και ζήτησαν από τις εταιρείες των πιο πάνω αναψυκτικών  να βγάλουν το συστατικό από τα αναψυκτικά τους, άλλως θα πρέπει να γράψουν επάνω στη συσκευασία τους πως περιέχεουν καρκινογόνο ουσία!!...
Οι ερευνητές υπολογίζουν πως  15.000 καρκίνοι τον χρόνο στην Αμερική οφείλονται σε αυτό το συστατικό!...
Πρόκειται για ένα παραπροϊόν  που δημιουργείται κατά την παραγωγή του χρώματος καραμέλας που χρησιμοποιούν τα πιο πάνω αναψυκτικά. Είναι η χημική ουσία με το όνομα 4-μεθυλιμιδαζόλη, ή 4-ΜΙ  που αποδείχθηκε πως είναι καρκινογόνα (http://cspinet.org/new/pdf/caramel_coloring_petition.pdf ).
Είναι πολύ ελπιδοφόρο το γεγονός ότι τα συμφέροντα των μεγάλων αυτών εταιρειών (Coca cola και Pepsi cola) δεν κατάφεραν να κάνουν την  σημαντική αυτή ανακάλυψη να αποσιωπηθεί. Δεν συμφωνείτε;
Με αγάπη

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ/ RAS (6)

Το υποσυνείδητο και πώς θα το αλλάξουμε
Γεια σας
Ένα καινούργιο εκπαιδευτικό βίντεο ανέβασα στο κανάλι μου στο Youtube με θέμα το υποσυνείδητο και τη λειτουργία του RAS του τμήματος αυτού του εγκεφάλου μας που παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας καθορίζοντας τις τωρινές μας πράξεις και συμπεριφορές μέσα από παλιές εμπειρίες που έχουν καταγραφεί στο υποσυνείδητο.
Νομίζω πως αξίζει να το δείτε. Θα το βρείτε και εδώ, στη σελίδα των εκπαιδευτικών βίντεο.
Τα ίδια θέματα σας έχω αναλύσει και σε μία σειρά άρθρων με τον τίτλο Διαχείριση συναισθημάτων/RAS, το πρώτο από τα οποία μπορείτε να ξαναδιαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.
Είναι πολύ ουσιαστικό φίλες και φίλοι μου να πάρουμε στα χέρια μας την ενήλικη ζωή μας και να μην αφήνουμε αρνητικές καταγραφές του παρελθόντος να μας χαλούν το παρόν. 
Γιατί μας το χαλούν, έστω και αν δεν το καταλαβαίνουμε.  Το χαλούν μέσα από τις αυτόματες αντιδράσεις και συμπεριφορές μας, χωρίς να μπορούμε εμείς να κάνουμε τίποτα γι αυτό.
Και δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία να βρούμε τι είναι αυτό που μας έχει ενοχλήσει στο παρελθόν, όπως πολλοί και πολλές επιμένουν να θέλουν να βρουν και να καταλάβουν με την τωρινή λογική τους. Τρόποι και μέθοδοι να το επιτύχει αυτό κανείς, υπάρχουν πολλοί και πολλές. 
Ωστόσο, έστω και αν το ανακαλύψουμε και το καταλάβουμε  με την τωρινή λογική μας αυτό το παρελθόν που μας στοιχειώνει, τίποτα δε θα αλλάξει στην τωρινή ζωή μας εάν η διαπίστωση αυτή δεν γίνει κατά τη διάρκεια χαλάρωσης (ύπνωσης) ώστε να αλλάξει στο υποσυνείδητό μας αυτή η παλιά καταγραφή. 
Γι αυτό πιστεύω πως το βίντεο αυτό θα φανεί σε πολλές και πολλούς χρήσιμο.
Με αγάπη

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ / υγεία (43)

Φυσικές ουσίες στην έρευνα για τη θεραπεία του καρκίνου
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Στην έρευνα για την αντιμετώπιση του καρκίνου με διάφορες φυσικές ουσίες, είναι αρκετές αυτές που έχουν δείξει κατά τους ερευνητές καλά αποτελέσματα (στις μέχρι τώρα έρευνες σε ζώα), όπως το δηλητήριο της ταραντούλας, κάποια δηλητηριώδη μανιτάρια, η μαγειρική σόδα, τα καρύδια και γενικότερα τα ω3 λιπαρά οξέα κ.λ.π.
Έως τώρα όμως επειδή κανείς δεν είχε βρει πώς δρουν οι ουσίες αυτές, οι επιστήμονες δίσταζαν να προσθέσουν τις ουσίες αυτές στη θεραπεία των ασθενών τους.
Ωστόσο πρόσφατη έρευνα έδειξε πως ένα συστατικό που βρίσκεται στη πρόπολη (το συστατικό με το οποίο οι μέλισσες σφραγίζουν τα κελιά που μεγαλώνουν τα μικρά τους) και που λέγεται διεθνώς για συντομία CAPE από το αρχικά Caffeic Acid Phenethyl Ester, σταματάει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων καταργώντας τον μηχανισμό με τον οποίο αυτά αναπτύσσονται. Για την έρευνα αυτή χρησιμοποιήθηκαν πολλές σειρές καρκινικών κυττάρων από ασθενείς με καρκίνο το προστάτη και τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Cancer Prevention Research.

Οι πιο πάνω ερευνητές δείχνουν πολύ ευχαριστημένοι, γιατί πιστεύουν πως μπορούν τώρα να βρουν τα στάδια της φυσιολογίας του κυττάρου που επηρεάζονται από παρόμοιες ουσίες, πράγμα που θα οδηγήσει σύντομα στο να συμπεριληφθούν αυτές στην θεραπεία των διαφόρων τύπων καρκίνου, για να ενισχύσουν την φαρμακευτική αγωγή με την οποία αντιμετωπίζονται αυτοί έως τώρα. 
Ωστόσο μην ξεχνάτε πως υπάρχουν και τροφές που περιέχουν συστατικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων, εκτός από το ότι βοηθούν την υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Και αυτές είναι σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες τα ανθοκραμβοειδή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, σινάπι κ.λ.π.).
Τα λαχανικά αυτά περιέχουν το χημικό συστατικό «σουλφοραπάνη» το οποίο έχει βρεθεί πως μειώνει τις καρκινογόνες ουσίες στο σώμα και δίνει μια πρωτείνη που εμποδίζει την ανάπτυξη των όγκων. Αυτή η λειτουργία, ενεργοποιείται από μία ομάδα ενζύμων που περιέχονται στα ανθοκραμβοειδή, γνωστά σαν «μυροσινάσες» (myrosinase).  Τα ένζυμα αυτά απελευθερώνονται από τα λαχανικά κατά το δάγκωμα και το μάσημά τους, όταν αυτά είναι ωμά. Γι αυτό είναι καλό να τα καταναλώνει κανείς ωμά σε μικρά κομμάτια μέσα σε σαλάτες, ή πολτοποιημένα μέσα σε χυμούς. Το ενδιαφέρον είναι πως η ζύμωση των πιο πάνω λαχανικών δεν επηρεάζει αυτή τη λειτουργία τους, οπότε μπορεί να τα καταναλώνει κανείς και τουρσί.
Με αγάπη
Πηγές:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.