Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Υγιεινή διατροφή/ καρκίνος (12)

Γεια σας
Για τα καρύδια θα σας μιλήσω και σήμερα, εξ αιτίας μίας νέας ιατρικής έρευνας που διάβασα πρόσφατα, με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Το παλαιότερο σχετικό άρθρο μπορείτε να ξανδείτε κάνοντας κλικ εδώ.
Αλβανοί και Αμερικανοί (από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια) είναι αυτή την φορά οι επιστήμονες που έκαναν έρευνα σε ποντίκια για τον καρκίνο του προστάτη, προσθέτοντας στη διατροφή τους καρύδια. 
Μέχρι τώρα, σε άτομα που έπασχαν από αυτή την νόσο ή σε αυτά που είχαν τον κίνδυνο να την αποκτήσουν, οι επιστήμονες συνιστούσαν μία δίαιτα χαμηλή σε λίπος, γιατί αυτό θεωρούσαν, μέχρι τώρα, πως μειώνει την επέκταση του όγκου.
Στα ποντίκια όμως της έρευνας που τρεφόντουσαν με καρύδια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν μέσα σε 18 εβδομάδες, πως το βάρος των όγκων του προστάτη τους ήταν το μισό από το αντίστοιχο βάρος των όγκων των ποντικών που δεν τρεφόντουσαν με καρύδια αλλά με μία διατροφή πλούσια σε λάδι σόγιας. Ο δε ρυθμός αύξησης του μεγέθους των όγκων ήταν κατά 28% μικρότερος στην ομάδα των ποντικών που τρεφόντουσαν με καρύδια.
Οι ερευνητές θεωρούν πως τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται μάλλον στα ω3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχουν τα καρύδια σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν σε αυτά.
Τα αποτελέσματα αφορούν βέβαια τα ποντίκια και δεν είναι βέβαιο πως τα ίδια αποτελέσματα θα παρατηρηθούν και στους ανθρώπους. Ωστόσο οι επιστήμονες λένε πως αν αυτό επιβεβαιωθεί, στην δίαιτα τη χαμηλή σε λιπαρά που συστήνεται σε όσους έχουν καρκίνο προστάτη θα πρέπει να προστεθούν και τα καρύδια.
Για τα ω3 έχουμε ξαναμιλήσει αναλυτικά (μπορείτε να ξαναδείτε το πρώτο άρθρο της σειράς κάνοντας κλικ εδώ). Θεωρούσαμε μέχρι τώρα πως αυτά βοηθούν το καρδιαγγειακό μας σύστημα, μειώνοντας την «κακή» μας χοληστερίνη (LDL). Οι νεότερες έρευνες όμως δείχνουν πως αυτά τα ωφέλιμα για τον οργανισμό λιπαρά οξέα έχουν μάλλον και αντικαρκινικές ιδιότητες, γιατί εκτός από την έρευνα που σας ανέφερα πιο πάνω, και ένα συστατικό που απομονώθηκε από το λάδι των ψαριών (πλούσιο σε ω3) βρέθηκε σε άλλες έρευνες πως σκοτώνει τα λευχαιμικά κύτταρα στον σπλήνα και τον μυελό των οστών ποντικών, θεραπεύοντάς τα από την νόσο.
Μία διατροφή επομένως χαμηλή σε λίπος, πλούσια σε λαχανικά και φρούτα , με μία χούφτα ξηρούς καρπούς την ημέρα και 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρι (όχι τηγανητό), είναι ότι καλύτερο μπορείτε να προσφέρετε στον οργανισμό σας, παράλληλα με την άσκηση, το γέλιο και την χαλάρωση. Το έχουμε πει πολλές φορές, αλλά θα συνεχίσω να σας το λέω μέχρι να γίνει σε όλες και όλους σας κανόνας ζωής.

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Χαλάρωση (46)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Μία πραγματικά "διαλογιστική" μουσική εμπειρία σας συνιστώ να απολαύσετε σήμερα με τον Ζαν Μισέλ Ζαρ, πρώτα με ανοικτά και αλλη μια τουλάχιστον φορά στη συνέχεια, με κλειστά τα μάτια, προκειμένου να χαλαρώσετε. Προσπαθείστε να μην σκέφτεστε τίποτα άλλο εκτός από αυτές τις εικόνες και την μουσική, αφού πρώτα ασχοληθείτε για λίγο με την αναπνευστική και την μυϊκή σας χαλάρωση όπως είπαμε στο προηγούμενο άρθρο αυτής της στήλης που μπορείτε να ξαναδείτε κάνοντας κλικ εδώ.
Ξεχάστε έστω και για λίγο όλα όσα σας απασχολούν και αφήστε τον εγκέφαλό σας να λειτουργήσει στα κύματα άλφα, συντονισμένος με την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια της γης ... (Το πρώτο άρθρο της σειράς που αναφέρεται σε αυτά τα κύματα του εγκεφάλου και τη σημασία τους μπορείτε να ξαναδείτε κάνοντας κλικ εδώ).
Enjoy...                        
                        

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Υγιεινή διατροφή/ καρκίνος (11)

Τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού: σταφύλια
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για τα σταφύλια αποφάσισα να σας μιλήσω σήμερα και ας βρισκόμαστε ακόμη στον χειμώνα. Αιτία, δύο καινούργιες ερευνητικές εργασίες που διάβασα στο διαδίκτυο με πολύ καλά ιατρικά νέα.
Στην πιο πρόσφατη, επιστήμονες από το Κέντρο Καρκίνου του πανεπιστημίου του Κολοράντο της Αμερικής, διαπίστωσαν πως το εκχύλισμα από κουκούτσια  σταφυλιών, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Οι έρευνα έγινε, όπως οι περισσότερες, σε ποντίκια,  που είχαν καρκίνους στο κεφάλι και τον λαιμό και βρέθηκε πως το εκχύλισμα των κουκουτσιών του σταφυλιού, βλάπτει το DNA των καρκινικών κυττάρων, και τα καταστρέφει.
Θα χρειαστούν βέβαια κάποια χρόνια έως ότου επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά και σε ανθρώπους, ωστόσο όσοι φίλοι ή φίλες παλεύουν με αυτή την νόσο, δεν χάνουν σίγουρα τίποτα να δοκιμάσουν να προσθέσουν στη διατροφή τους εκχύλισμα από κουκούτσια σταφυλιών. Πουλιέται απ’ όσο γνωρίζω από τις εταιρείες που διαθέτουν συμπληρώματα διατροφής και μπορείτε να το βρείτε και στο διαδίκτυο.
Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία παρενέργεια από το εκχύλισμα αυτό στα ποντίκια της έρευνας.
Αλλά και τα σταφύλια ολόκληρα, όχι μόνον τα κουκούτσια τους είναι θαυματουργά για την υγεία μας. Μία άλλη λίγο παλαιότερη έρευνα έδειξε πως αυτά προστατεύουν τα μάτια μας από την εκφύλιση των γηρατειών, ακόμη και αν έχουν αυτά καταναλωθεί σε νεαρή ηλικία, χάρις στην μεγάλη αντιοξειδωτική τους δράση*.  
Η έρευνα που έγινε και πάλι σε ποντίκια και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Free Radical Biology and Medicine πριν λίγο καιρό, έδειξε πως τα αντιοξεδωτκά συστατικά των σταφυλιών προστατεύουν πολύ καλά τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς και εμποδίζουν την εκφύλιση (από την ηλικία) της ωχρής κηλίδας του ματιού, που οδηγεί πολλούς και πολλές σε τύφλωση.
Φάτε λοιπόν πολλά σταφύλια φίλες και φίλοι μου,όταν είναι η εποχή τους. Και ακόμη καλύτερα φάτε τα με τα κουκούτσια, τα οποία προσπαθήστε μάλιστα να σπάτε και να καταπίνετε, προσέχοντας βέβαια τα δόντια σας…
Δεν είναι υπερβολή, σας βεβαιώνω. Είναι υγεία.
Με αγάπη

* Αντιοξειδωτική δράση σημαίνει εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών οξυγόνου που παράγονται στον οργανισμό μας από τα στρες της ζωής, όπως σας έχω αναλυτικά εξηγήσει στο βιβλίο μου "Πώς να νικήσετε το στρες" Εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ. 

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Ερασιτέχνης κηπουρός/ Λαχανόκηπος (18)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Η εποχή σποράς άρχισε, έστω και αν ο χειμώνας μας δείχνει αυτόν τον καιρό την πολύ άγρια πλευρά του. Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες στον κήπο μου την περασμένη άνοιξη και τις έβαλα για να σας φτιάξω λίγο το κέφι...
Στο άρθρο αυτής της στήλης που έγραψα την ίδια εποχή πριν από ένα χρόνο, (και που μπορείτε να ξαναδείτε κάνοντας κλικ εδώ) σας έχω μιλήσει για το σκάψιμο και την ανανέωση του χώματος του κήπου σας, ώστε να είναι έτοιμο για την καινούργια σπορά, όπως και για την καλύτερη περίοδο σποράς ανάλογα με την φάση του φεγγαριού.
Το άρθρο αυτό, όπως βλέπω από τις στατιστικές της ιστοσελίδας, έχει αναδειχθεί στο πιο δημοφιλές από όλα τα άρθρα αυτού του ιστότοπου και αυτό μου προκαλεί έκπληξη, γιατί ο ιστότοπος αυτός φτιάχτηκε για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του στρες και την κατανόηση της ανάγκης για μια ιατρική ολοκληρωμένη (integrative) αντί της πεπαλαιωμένης πια «κλασικής», και όχι για συμβουλές κηπουρικής, αφού δεν είμαι η ίδια γεωπόνος,  αλλά δεν πειράζει.
Η αλήθεια είναι, όπως σας έχω ξαναπεί, πως τα άρθρα της κηπουρικής τα έχω βάλει για να εμπνεύσω σε κάποιους ανάμεσά σας την αγάπη που τρέφω και εγώ για την κηπουρική, που είναι μία πολύ καλή άσκηση τόσο σώματος όσο και ψυχής.
Όσον αφορά το σώμα, η κηπουρική ασκεί όλα τα μέλη, και εναπόκειται στον καθένα να αποφασίσει τον βαθμό της έντασης της άσκησης, ανάλογα με τις αντοχές του, ενώ από την άλλη, η άσκηση αυτή γίνεται στο ύπαιθρο, ανάμεσα στην ενέργεια και το οξυγόνο που μας χαρίζουν  τα φυτά.
Όσον αφορά τον ψυχισμό μας τώρα, η αγάπη για τα φυτά, κάνει το ίδιο καλό στον οργανισμό μας όσο η αγάπη για τα ζώα ή τους ανθρώπους. Το αντικείμενο της αγάπης δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία όσο το συναίσθημα. Αυτό είναι που οδηγεί την λειτουργία της καρδιάς μας σε εναρμόνιση (coherence) και κατ’ επέκταση, σε εναρμόνιση όλες τις ενέργειες του κορμιού μας με μεγάλο όφελος στην υγεία μας,  όπως έχουμε πολλές φορές πει σε αυτόν τον ιστότοπο, και όπως σας έχω αναλυτικά εξηγήσει στο βιβλίο μου "Πώς να νικήσετε το στρες", που μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ. 
Και το πιο σημαντικό είναι πως αυτή η εναρμόνιση, όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά, επηρεάζει την αρμονία (coherence-συμφωνία) και των ανθρώπων που βρίσκονται τριγύρω μας, όσο και αν αυτό φαίνεται εκ πρώτης όψεως απίστευτο. Οι επιστημονικές έρευνες δεν αφήνουν καμία αμφιβολία γι αυτό. Όση περισσότερη αγάπη λοιπόν καλλιεργήσουμε μέσα μας, τόσο αυτή επεκτείνεται και γύρω μας, βοηθώντας την ανθρωπότητα να βρει ηρεμία και αρμονία.
Μη κάνετε με βαρυγκώμια λοιπόν φίλες και φίλοι μου τις δουλειές σας στον κήπο. Κάντε τες με αγάπη για τα λουλούδια και τα φυτά σας, και δουλέψτε τόσο, όσο το σώμα σας αντέχει και δεν ταλαιπωρείται.
Ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος είναι οι μήνες με την πιο πολλή δουλειά στον κήπο. Τώρα θα σκάψουμε, θα λιπάνουμε, θα σπείρουμε, θα μεταφυτέψουμε αν χρειάζεται, και θα κλαδέψουμε. Το πώς, το έχουμε ήδη ξαναπεί. Ας ανασκουμπωθούμε λοιπόν…
Οι επόμενες δύο εβδομάδες μετά την πανσέληνο της 7ης Φεβρουαρίου, είναι οι εβδομάδες που θα σπείρουμε ρόκα, μαρουλάκια, σπανάκι, αντίδια, σέσκουλα, παντζάρια, καρώτα, και θα φυτέψουμε κρεμμυδάκια, τόσο κατευθείαν στον κήπο, όσο και σε μεγάλες γλάστρες όσοι και όσες δεν διαθέτετε κήπο.
Στην συνέχεια, με το γέμισμα του φεγγαριού, θα σπείρουμε τα καλοκαιρινά λαχανικά μας. Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες και ότι άλλο μας αρέσει, σε μικρά γλαστράκια ή πλαστικά ποτηράκια ή ειδικά μικρά πλαστικά σπορεία, με τον τρόπο που έχουμε ξαναπεί και μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ.
Ξεκινήστε ...

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (7)

Τα φάρμακα του στομάχου δεν είναι ακίνδυνα!...
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για τις αντλίες πρωτονίων, τα  φάρμακα που χρησιμοποιούνται πολύ για την υπεροξύτητα του στομάχου, όπως τα γνωστά  nexium και losec, και που ευθύνονται για κατάγματα οστών όταν τα παίρνετε για πολύ καιρό, σας είχα μιλήσει παλαιότερα στη στήλη «το ξέρετε ότι». Τα αρθράκια αυτά μπορείτε να ξαναδείτε κάνοντας κλικ εδώ και εδώ.
Σε μία πολύ πρόσφατη έρευνα τώρα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal στις 31 Ιανουαρίου του 2012, όσα τότε σας είχα πει επαληθεύτηκαν για άλλη μια φορά, όταν διαπιστώθηκε  πως σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες  που έπαιρναν τέτοια φάρμακα για περισσότερα από δύο συνεχή χρόνια, αυξήθηκαν κατά 35% (πολύ σημαντικό ποσοστό) τα κατάγματα του ισχίου. Ο κίνδυνος γινόταν μεγαλύτερος αν αυτές ήταν καπνίστριες, και αυξανόταν με τα χρόνια λήψης των φαρμάκων.
Οι υπεύθυνοι αυτής της έρευνας υποστηρίζουν, πως τα κατάγματα αυτά οφείλονται στην αύξηση της έκκρισης της ορμόνης γαστρίνης που κάνουν τα πιο πάνω φάρμακα, η οποία εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου, και αλλάζει την λειτουργία των οστεοκλαστών (τα κύτταρα του οστού που οδηγούν σε λύση του (καταστροφή), σε αντίθεση με τους οστεοβλάστες που είναι τα κύτταρα του οστού που το επιδιορθώνουν).
Μη ξεχνάτε όμως φίλες και φίλοι μου το θαυματουργό μέλι με κανέλα που όπως σας έχω πει παλαιότερα (μπορείτε να το ξαναδείτε κάνοντας κλικ εδώ) κάνει την ίδια δουλειά στα συμπτώματα του στομάχου σας με τα φάρμακα αυτά, χωρίς όμως καμία παρενέργεια. Αντίθετα ενισχύει την λειτουργία του οργανισμού σας γενικότερα με την σημαντική του αντιοξειδωτική δράση.
Η δόση μελιού του πιο πάνω άρθρου μπορεί να γίνει 1 κουταλιά σούπας μέλι πασπαλισμένο με αρκετή κανέλα το βράδυ πριν τον ύπνο και  1 το πρωί πριν το πρόγευμα εάν συγχρόνως φροντίζετε τα γεύματά σας να είναι ελαφρά και υγιεινά.
Συζητήστε το με τον γιατρό σας και δοκιμάστε το. Δεν έχετε να χάσετε τίποτα.
Με αγάπη

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Υγιεινές συνταγές/όσπρια (7)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πάει καιρός που δεν σας έχω δώσει καινούργια συνταγή. Έφτιαξα όμως ένα πραγματικά πολύ νόστιμο και υγιεινό πιάτο πριν λίγο καιρό που πρέπει να δοκιμάσετε. Του ταιριάζει πολύ σαν συμπλήρωμα η προηγούμενη συνταγή που σας είχα δώσει πριν λίγο καιρό με την γεμιστή κόκκινη πιπεριά (μπορείτε να την ξαναδείτε κάνοντας κλικ εδώ).
Μη ξεχνάτε πως τα όσπρια είναι πολύ καλύτερο να τρώγονται μαζί με ρύζι, γιατί αλληλοσυμπληρώνονται τα συστατικά τους και αυξάνει η θρεπτική τους αξία.
Λιγοστέψτε όμως την ποσότητα του κάρι εάν έχετε παιδιά και δεν το έχουν συνηθίσει, αν και όλοι οι σπόροι που βρίσκονται κονιορτοποιημένοι μέσα σε αυτό το μπαχαρικό κάνουν πολύ καλό στον οργανισμό, γι αυτό καλό θα είναι να το συνηθίσετε σιγά-σιγά.
Εναλλακτικά, μπορείτε να αντικαταστήσετε το κάρι με 1 κ.σ. γκάραμ μασάλα (μίγμα μπαχαρικών που θα βρείτε στα ειδικά καταστήματα) και 1 κ.σ. κιτρινόριζα (κουρκουμά). Στην περίπτωση αυτή το φαγητό σας θα έχει ιδιαίτερο άρωμα και δεν θα καίει καθόλου. 

ΟΙ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΟΥ
Ρεβίθια με άγριο ρύζι και κάρι  
1 φλ. ρεβίθια
½ φλ. άγριο (αναποφλοίωτο) ρύζι ανάμικτο (όλα τα χρώματα)
2 μέτρια κρεμμύδια
2 σκ. σκόρδο
6 κ.σ. λάδι
1 κύβος λαχανικών
1 κ.σ. κάρι
1-2 κ.σ. σταφίδες μαύρες
1 ξινόμηλο
Μουσκεύουμε από το βράδυ τα ρεβίθια και το ρύζι, σε χωριστά σκεύη. Τα ξεπλένουμε την επομένη καλά και τα σουρώνουμε.
Βράζουμε τα ρεβίθια σκεπασμένα με νερό 1-2 δάχτυλα επάνω από την επιφάνειά τους, στη χύτρα (1 ώρα) ή σε απλή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν (σε αυτήν θα χρειαστείτε περισσότερο νερό), με 2 φύλλα δάφνης, 1 κλωναράκι θυμάρι και 1-2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη ή όποιο άλλο φρέσκο μυρωδικό έχετε στα γλαστράκια ή τον κήπο σας.  Τα σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό τους. (Χρειαζόμαστε 1-2 φλιτζάνια).
Στο λάδι, μαραίνουμε τα κρεμμύδια με λίγο αλάτι. Προσθέτουμε το κάρι, και τα γυρίζουμε όλα μαζί στο λάδι μέχρι να μυρίσει το κάρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε  το σκόρδο ψιλοκομμένο, τα ρεβίθια, το ρύζι και τον κύβο λαχανικών. Τα γυρίζουμε όλα μαζί για λίγο στο λάδι και στη συνέχεια προσθέτουμε 1 φλ. από τον ζωμό των ρεβιθιών, το μήλο κομμένο σε μικρά κομματάκια, τις σταφίδες κι λίγο ακόμη αλάτι, και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά το φαγητό μέχρι να γίνει το ρύζι. (αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη ζωμό από τα ρεβίθια ή νερό). 
Σερβίρουμε πασπαλισμένο με μαϊντανό.
Καλή σας όρεξη

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.