Επικίνδυνα τα μπιφτέκια και τα λουκάνικα σχάρας…
Άλλη μία πρόσφατη μελέτη Αμερικανών επιστημόνων συσχετίζει
τη κατανάλωση κρέατος με τον καρκίνο.
Σας έχω μιλήσει γι αυτό το θέμα και παλαιότερα. Το άρθρο μπορείτε να ξαναδείτε κάνοντας κλικ εδώ
Σας έχω μιλήσει γι αυτό το θέμα και παλαιότερα. Το άρθρο μπορείτε να ξαναδείτε κάνοντας κλικ εδώ
Στα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης αναφέρεται πως η
κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι σε επεξεργασμένη μορφή (λουκάνικα, κ.λ.π.) ή σε μορφή κιμά (μπιφτέκια) συσχετίζεται άμεσα με τον καρκίνο του προστάτη και μάλιστα με την
επιθετική του μορφή. Η συσχέτιση είναι
ακόμη μεγαλύτερη όσο πιο καλοψημένο είναι το κρέας, γιατί με το ψήσιμο
δημιουργούνται καρκινογόνες ουσίες επάνω του, ιδιαίτερα όταν αυτό ψήνεται στα
κάρβουνα.
Μία λογική εξήγηση είναι πως όταν το κρέας είναι ψιλοκομμένο
σε μορφή κιμά στα μπιφτέκια ή μέσα στα
λουκάνικα, μεγαλύτερη επιφάνειά του είναι εκτεθειμένη στη φωτιά και επομένως
είναι περισσότερες οι καρκινογόνες ουσίες που δημιουργούνται από το ψήσιμο.
Καλό είναι να τα έχετε όλα αυτά υπ’ όψιν σας όσοι συχνά
απολαμβάνετε μπιφτέκια και λουκάνικα στη σχάρα…
Άλλη μία πρόσφατη μελέτη όμως έχει συσχετίσει την μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και με τον καρκίνο του νεφρού, ενώ μία μελέτη από το Οχάιο του Καναδά, που δημοσιεύθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες, συνδέει την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος και με τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Οι ερευνητές βρήκαν πως αλλαγή της διατροφικής πηγής πρωτεϊνών από το κόκκινο κρέας σε λευκό (πουλερικά) αλλά και γαλακτοκομικά προϊόντα και ξηρούς καρπούς, μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο των εγκεφαλικών επεισοδίων, χωρίς να σχετίζεται αυτό με τις τιμές της χοληστερίνης.
Δεν είναι μόνον το πρόβλημα της χοληστερίνης, επομένως, που συνδέεται με την υπερκατανάλωση του κόκκινου κρέατος, όπως ίσως νομίζατε, φίλες και φίλοι μου, μέχρι τώρα.
Άλλη μία πρόσφατη μελέτη όμως έχει συσχετίσει την μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και με τον καρκίνο του νεφρού, ενώ μία μελέτη από το Οχάιο του Καναδά, που δημοσιεύθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες, συνδέει την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος και με τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Οι ερευνητές βρήκαν πως αλλαγή της διατροφικής πηγής πρωτεϊνών από το κόκκινο κρέας σε λευκό (πουλερικά) αλλά και γαλακτοκομικά προϊόντα και ξηρούς καρπούς, μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο των εγκεφαλικών επεισοδίων, χωρίς να σχετίζεται αυτό με τις τιμές της χοληστερίνης.
Δεν είναι μόνον το πρόβλημα της χοληστερίνης, επομένως, που συνδέεται με την υπερκατανάλωση του κόκκινου κρέατος, όπως ίσως νομίζατε, φίλες και φίλοι μου, μέχρι τώρα.
Με αγάπη