Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Το πράσινο στη ζωή μας

 Γεια σας φίλες και φίλοι


Στη σωστή διαχείριση του στρες παίζει σημαντικό ρόλο η επαφή μας με τη φύση, όπως σας έχω αναφέρει και στα βιβλία μου. Υπάρχουν έρευνες παλαιότερες που έχουν δείξει πως ακόμη και οι εικονικοί περίπατοι στη φύση (παρατήρηση σχετικού βίντεο σε οθόνη) βοηθούν στην ταχύτερη βελτίωση της υγείας ασθενών σε νοσοκομεία.

Έχει διαπιστωθεί πως το να βρισκόμαστε μέσα στη φύση, βοηθάει την καλύτερη πνευματική υγεία, την καλύτερη καρδιακή λειτουργία και τη δημιουργία δυνατού ανοσοποιητικού συστήματος. Τόσο πολύ, που κάποιοι γιατροί συνταγογραφούν επαφή με τη φύση ως θεραπεία…

Μία νέα έρευνα, ρίχνει πιθανόν κάποιο φως στην αιτιολόγηση των πιο πάνω. Σε αυτήν διαπιστώθηκε πως άτομα που ζουν μέσα στη φύση φαίνεται πως έχουν νεότερη βιολογική ηλικία!

Εξετάζοντας 7.827 άτομα και το περιβάλλον των σπιτιών τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως αυτοί που ζούσαν σε περιοχές με πολύ πράσινο, είχαν μεγαλύτερα τελομερή (περιοχή του DNA που συνδέεται με την μακροβιότητα).

Αυτά τα τελομερή, είναι τα τελευταία (προστατευτικά) τμήματα του DNA μας όταν αυτό τυλίγεται δημιουργώντας τα 46 χρωμοσώματα κατά την διαίρεση ενός κυττάρου. Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, τα τελομερή αυτά γίνονται όλο μικρότερα, έως ότου κάποια στιγμή το κύτταρο δεν μπορεί πια να διαιρέσει το γενετικό του υλικό και πεθαίνει.

Το στρες είναι ένας από τους παράγοντες που μικραίνουν αυτά τα τελομερή, ενώ η παρουσία του πράσινου κοντά μας είναι γνωστό πως μειώνoντας το στρες τα προστατεύει. Το πράσινο στη φύση μειώνει την μόλυνση του αέρα και την ηχομόλυνση, κατεβάζει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος σε περιόδους καύσωνα, ενθαρρύνει τις φυσικές δραστηριότητες  και τις κοινωνικές επαφές, και έχει συνδεθεί με μικρότερο κίνδυνο εγκληματικότητας.

Οι μετρήσεις των ερευνητών έδειξαν, πως η επαφή μας με το πράσινο της φύσης μπορεί να μειώσει την βιολογική μας ηλικία από 2,2 έως 2,6 χρόνια…

Δεν είναι κάτι τρομερό, βέβαια, και από μόνη της η επαφή μας με τη φύση δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα που δημιουργεί το στρες στη ζωή μας. Ωστόσο η πιο πάνω έρευνα βάζει ένα ακόμη λιθαράκι στην κατανόηση της θετικής επίδρασης που ασκεί η επαφή μας με την φύση στην υγεία μας.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.