Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Προσοχή στα "δίχως ζάχαρη" προϊόντα!

Γεια σας φίλες και φίλοι


Πολλές φορές σας έχω μιλήσει σε αναρτήσεις μου και αναλυτικά στο βιβλίο μου «Πρακτικός οδηγός αντιγήρανσης και αντιμετώπισης του στρες», για τις νέες συνθετικές γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται αντί της ζάχαρης σε ποτά και τροφές. Σας έχω πει ότι οι ουσίες αυτές δίνουν πολύ έντονα γλυκιά γεύση και γι αυτό η ποσότητά τους μπορεί να είναι τόσο λίγη μέσα σε κάποιο τρόφιμο, ώστε να μην είναι απαραίτητη η αναγραφή τους στο χαρτί  περιεχομένων που το συνοδεύει.

Οι ουσίες αυτές έχει μέχρι τώρα βρεθεί πως δημιουργούν πολλές βλάβες στον οργανισμό, κι όμως ο κόσμος

δίχως να το γνωρίζει, προτιμάει προϊόντα με την ένδειξη «χωρίς ζάχαρη», νομίζοντας πως έτσι βοηθάει την υγεία του.

Το αντίθετο όμως συμβαίνει και πρέπει να φροντίσουμε όλοι να γίνει αυτό όσο το δυνατόν περισσότερο γνωστό. Οι συνθετικές γλυκαντικές ουσίες είναι πολύ πιο βλαβερές από τη ζάχαρη για τον οργανισμό. Τα προϊόντα με την ένδειξη «δίχως ζάχαρη» δεν πρέπει να τα περιλαμβάνουμε στη διατροφή μας.

Το ίδιο επικίνδυνα είναι και τα προϊόντα με την ένδειξη «με στέβια». Η στέβια είναι μία φυσική και όχι συνθετική γλυκαντική ουσία, για την οποία οι έρευνες της επίδρασής της στην υγεία ακόμη συνεχίζονται, αλλά το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι πως αναγράφοντας «με στέβια» και όχι  «μόνον με στέβια», δεν δηλώνεται ότι στο προϊόν περιέχονται και άλλες συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, πιο ισχυρές και επομένως πιο φθηνές…

Προσέξτε τι τρώτε και τι πίνετε φίλες και φίλοι. Σε πρόσφατη ιατρική έρευνα διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση συνθετικών γλυκαντικών ουσιών οδηγεί, αντίθετα με ότι πιστεύεται, σε αύξηση του βάρους εξ αιτίας νευροενδοκρινικών μηχανισμών που συνδέονται με το αίσθημα κορεσμού το οποίο διεγείρεται ανώμαλα από την κατανάλωση αυτών των ουσιών. Ταυτόχρονα, διαταράσσεται η λειτουργία του εντέρου γιατί το μικροβίωμα του εντέρου δεν μπορεί να μεταβολίσει τις ουσίες αυτές και ο οργανισμός οδηγείται σε υπερπαραγωγή ινσουλίνης η οποία τελικά οδηγεί σε σακχ. διαβήτη.

Στην έρευνα αναφέρεται πως η κατανάλωση συνθετικών γλυκαντικών ουσιών αυξάνει κατά 18 – 24% την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και κατά 44% γενικότερα την εμφάνιση του λεγόμενου «μεταβολικού συνδρόμου» (παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, υπερχοληστεριναιμία, υπέρταση, υπερπηκτικότητα). Παθήσεις που οδηγούν σε προβλήματα και της καρδιακής λειτουργίας.

Προσέξτε φίλες και φίλοι τι τρώτε και τί πίνετε. Ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι που αυξάνεται κατακόρυφα η κατανάλωση αναψυκτικών. Προτιμήστε το σκέτο νερό ή τους φρέσκους χυμούς. Αποφύγετε όσο μπορείτε τα αναψυκτικά, και ιδιαίτερα εκείνα που δηλώνουν πως δεν περιέχουν ζάχαρη…

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.