Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Σχέση διατροφής και πόνων πλάτης και αυχένα

 Γεια σας φίλες και φίλοι


Θα μπορούσατε ποτέ να φαντασθείτε πως οι πόνοι στη πλάτη και τον αυχένα σας μπορεί να προέρχονται από την κακή σας διατροφή;

 Κι όμως. Αυτό συμβαίνει όπως αναφέρει στο βιβλίο του  με τον τίτλο «Παραβάσεις και νηστειοθεραπεία» ο συνάδελφος Γιάννης Παπαγιαννόπουλος. 

Ο λόγος είναι πως, ο θώρακας κινείται κατά την εισπνοή και την εκπνοή και μαζί του κινείται και το διάφραγμα. Κατεβαίνει αυτό προς την κοιλιά στην εισπνοή και ανεβαίνει προς τον θώρακα στην εκπνοή. Σ΄ αυτή την άνοδο προς τα πάνω του διαφράγματος  κατά την εκπνοή, βοηθάει και το έντερο με την ελαστικότητά του (όταν είναι υγιές).

Όταν όμως το έντερο λόγω κακής διατροφής είναι γεμάτο τοξίνες

γίνεται βαρύ και αντί να βοηθάει στην άνοδο του διαφράγματος κατά την εκπνοή, το έλκει με το βάρος του προς τα κάτω, εμποδίζοντας την άνοδό του. Η κίνηση όμως του διαφράγματος είναι απαραίτητη για την καλή κυκλοφορία του αίματος από τις φλέβες προς την καρδιά και δεν γίνεται να σταματήσει. Γι αυτό και το σώμα επιστρατεύει τους μυς του θώρακα να βοηθήσουν στην ανύψωση του διαφράγματος…

Ο μηχανισμός αυτός οδηγεί σε πόνους στον θώρακα, πλάτη, αυχένα. Οι μύες αυτών των περιοχών καλούνται να σηκώσουν μέσω των πνευμόνων, όλο το βάρος της κοιλιάς. Γι αυτό και η νηστεία, βοηθώντας στο καθάρισμα του εντέρου, οδηγεί γρήγορα σε ανακούφισή τους.

Μέχρι τώρα σας μιλούσα για τη σωστή διατροφή ως μέρος της σωστής αντιμετώπισης του στρες, αφού μία σωστή διατροφή δίνει στον οργανισμό όλα εκείνα τα συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου που καταστρέφουν τα κύτταρά μας λόγω της αντίδρασης του στρες.

Ωστόσο μελετώντας το βιβλίο του Γ. Παπαγιαννόπουλου συνειδητοποίησα πως η μη σωστή διατροφή όχι μόνον δεν βοηθάει στη διαχείριση του στρες, αλλά δημιουργεί και ένα πρόσθετο σημαντικό στρες στον οργανισμό.

Σκεφθείτε το και ασχοληθείτε λίγο με το θέμα. Είναι πολύ σοβαρό και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.