Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Πώς αλλάζουμε αντιδράσεις και συμπεριφορές (2ο τελευταίο)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, ο λόγος που δεν μπορούμε, ως ενήλικοι, να αλλάξουμε πεποιθήσεις που έχουν δημιουργηθεί στο υποσυνείδητο από την παιδική μας ηλικία, είναι το εμπόδιο που προβάλλει στην είσοδο των ήδη γνωστών ερεθισμάτων το RAS (Reticular Activating System). Όταν όμως ο εγκέφαλος λειτουργεί κυρίως στα κύματα α (άλφα - χαλάρωση) και θ (θήτα- ύπνωση) το εμπόδιο αυτό μπορεί να ξεπεραστεί και νέες απόψεις σχετικές με παλαιές καταγραφές στο υποσυνείδητο μπορούν να περάσουν και να βοηθήσουν στην αλλαγή πεποιθήσεων.

Στα κύματα αυτά μπορεί να οδηγήσει κάποιος τη λειτουργία του εγκεφάλου του με ασκήσεις χαλάρωσης και ύπνωσης, όπως και

με διαλογισμό και προσευχή, όταν οι διαλογιζόμενος ή προσευχόμενος βρίσκεται σε αυτοσυγκέντρωση. 

Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι πρακτικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να βοηθηθεί κάποιος να αλλάξει πεποιθήσεις, προκειμένου να βελτιώσει τη ζωή του.

Ένας από αυτούς είναι οι γραπτές δηλώσεις. Περιγραφή:

Πρέπει πρώτα-πρώτα να σκεφτείτε να ανακαλύψετε ποια είναι η πεποίθηση που κρύβεται πίσω από τη συμπεριφορά που θεωρείτε πως σας δημιουργεί προβλήματα στη ζωή σας.

Στη συνέχεια πρέπει να φτιάξετε μία θετική δήλωση που θα αναιρεί αυτή τη πεποίθηση. (π.χ. πεποίθηση: τα χρήματα αποκτώνται με βρώμικους τρόπους. --> θετική δήλωση: τα χρήματα είναι ενέργεια προσιτή στον καθένα)

Παίρνετε δύο κόλες χαρτί. Στη μία γράφετε τη θετική σας δήλωση σε τρία πρόσωπα: Εγώ ο .... πιστεύω πως τα χρήματα είναι ενέργεια προσιτή σε όλους. Εσύ .... πιστεύεις πως τα χρήματα είναι ενέργεια προσιτή σε όλους. Αυτός ο .... πιστεύει πως τα χρήματα είναι ενέργεια προσιτή σε όλους. 

Αυτή τη τριάδα θετικών δηλώσεων την επαναλαμβάνετε  20 φορές στη κόλα σας, απόλυτα συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνετε και παρατηρείτε τις σκέψεις που δημιουργεί ο νους σας.

Μόλις αντιληφθείτε σκέψη που αντιδρά στη θετική σας δήλωση, δείχνοντάς σας πως δεν την πιστεύετε όπως θα θέλατε, παίρνετε την άλλη κόλα χαρτιού και γράφετε αυτές τις αρνητικές σκέψεις που έρχονται στο νου σας αυθόρμητα, δίχως να τις διορθώνετε... 

Όταν τελειώσετε, γυρίζετε και πάλι στη πρώτη σας κόλα και συνεχίζετε να γράφετε την τριάδα των θετικών σας δηλώσεων, μέχρι να συμπληρώσετε τον αριθμό 20. Κάθε φορά που σκέψεις αντίθετες έρχονται στον νου σας, θα τις γράφετε και πάλι αυθόρμητα στη δεύτερη κόλα σας...

Όταν θα έχετε γράψει 20 φορές τη τριάδα των θετικών σας δηλώσεων, παίρνετε και διαβάζετε όλα όσα έχετε γράψει στη δεύτερη κόλα σας με όλες σας τις αντιρρήσεις... 

Την επομένη επαναλαμβάνετε την άσκηση, και την μεθεπόμενη, μέχρι να μπορείτε να γράψετε την τριάδα των δηλώσεών σας 20 φορές δίχως καμία αρνητική σκέψη.

Διαβάζοντας όλα όσα έχετε γράψει στη δεύτερη κόλα σας, θα έχετε πολλές πληροφορίες για τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις σας. Διαβάστε αρκετές φορές αυτές τις σκέψεις σας και θα συνειδητοποιήσετε όσα εμποδίζουν την ευημερία σας, ώστε να μπορέσετε να βρείτε θετικές δηλώσεις που θα μπορέσουν να βελτιώσουν τη ζωή σας.

Δοκιμάστε την άσκηση και ενημερώστε με, όσοι το επιθυμείτε.

Με αγάπη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.