Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Οι χρωστικές στις τροφές μας

Γεια σας φίλες και φίλοι

Δεν θα σταματήσω να σας συμβουλεύω να προσέχετε τις τροφές που καταναλώνετε και ιδιαίτερα αυτές που δίνετε στα παιδιά σας. Ότι προσφέρεται στο εμπόριο δεν είναι πάντα καλά ελεγμένο ερευνητικά ως προς την επίδρασή του στην υγεία μας, δυστυχώς. Δεν υπάρχει κρατική μέριμνα γι αυτό. Πολλά από τα προϊόντα που πωλούνται σε σακουλάκια, κουτιά, κουτάκια, μπουκάλια και μπουκαλάκια περιέχουν συστατικά που με τον καιρό αποδεικνύονται βλαβερά για την υγεία.

Πρόσφατα αναρτήθηκαν στο Nature Communications τα αποτελέσματα έρευνας που δείχνουν πως

μία κόκκινη χρωστική που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πολλών προϊόντων (καραμέλες, μπισκότα, αναψυκτικά, κάποια δημητριακά) και λέγεται Allura Red ευθύνεται τελικά για βλάβη του εντερικού τοιχώματος οδηγώντας σε φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου (νόσος Crohn κ.λπ).  

Το εύρημα είναι πολύ σοβαρό όπως καταλαβαίνετε, αλλά στη βιβλιογραφία αναφέρεται πως αυτή η χρωστική είναι επίσης υπεύθυνη για αλλεργίες, αυτοάνοσα νοσήματα όπως και για συμπεριφορικές διαταραχές στα παιδιά (σύνδρομο διάσπαση προσοχής).

Και να σκεφτεί κανείς πως η χρήση αυτής της χρωστικής γίνεται κυρίως για να γίνονται τα προϊόντα που την περιέχουν πιο αγαπητά στα παιδιά…

Συγχρόνως, άλλοι ερευνητές αναφέρουν, πως τα μικρόβια του εντέρου μπορεί να διασπούν την χρωστική σε μόρια βλαβερά για το ίδιο το έντερο οδηγώντας κόμη και σε καρκινογένεση. Σε έρευνά τους που δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, έχουν εκείνοι διαπιστώσει στο εργαστήριο βλάβη στο DNA καρκινικών κυττάρων του εντέρου από την έκθεσή τους στη χρωστική αυτή όπως και μια άλλη χρωστική που ονομάζεται Yellow 5... Η έρευνα τώρα θα συνεχιστεί σε ζώα και ανθρώπους.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε φρέσκα όσο το δυνατόν προϊόντα φίλες και φίλοι και όχι συσκευασμένα και επεξεργασμένα. Οι χρωστικές αυτές δυστυχώς χρησιμοποιούνται ευρέως στην κατασκευή προϊόντων, όχι μόνον όσων ανέφερα πιο πάνω, αλλά και στον σολομό, και το ζαμπόν... Μην εμπιστεύεστε τις διαφημίσεις. Μιλήστε με ειλικρίνεια στα παιδιά σας και μάθετέ τα να επιλέγουν σωστά τις τροφές τους. Η ευθύνη μας για την υγεία και τη ζωή τη δική μας αλλά κι αυτή της επόμενης γενιάς είναι μεγάλη, όπως πολλές φορές σας επισημαίνω.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.