Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Η διαλειμματική νηστεία και ο ιός της εποχής

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Σε πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε ότι άτομα που έκαναν σε τακτά διαστήματα διαλειμματική νηστεία είχαν πολύ ελαφρύτερη νόσο Covid

Η έρευνα έγινε σε πολίτες της Γιουχάν, σε άτομα που νόσησαν από τον ιό πριν τα εμβόλια. Στην έρευνα διαπιστώθηκε πως όσοι έκαναν διαλειμματική νηστεία τουλάχιστον μία φορά τον μήνα,

παρουσίασαν ελαφρύτερη νόσο και δεν χρειάστηκαν νοσοκομειακή νοσηλεία.

Κατά την διαλειμματική νηστεία (αποφυγή φαγητού 12 – 14 ώρες) ο οργανισμός αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του και αντί να καίει σάκχαρο καίει λίπη και κετόνες. Αυτές οι τελευταίες είναι υποπροϊόν που παράγεται στο ήπαρ κατά την καύση των λιπαρών οξέων.

Αν λοιπόν δεν κυκλοφορεί γλυκόζη στο αίμα λόγω της νηστείας, όπως πολύ αναλυτικά εξηγεί σε άρθρο του ο Κωνσταντίνος Βολιώτης,  ο οργανισμός χρησιμοποιεί το λίπος για παραγωγή ενέργειας. Το λίπος κινητοποιείται από τις αποθήκες του και απελευθερώνονται τα λιπαρά οξέα στο αίμα. Τα λιπαρά οξέα χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους ιστούς. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις: Ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα δεν είναι σε θέση να τα χρησιμοποιήσουν. Επειδή είναι συνδεδεμένα με τις πρωτεΐνες του αίματος δεν μπορούν να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα όμως χρησιμοποιούν κετόνες.

Οι κετόνες, όπως προαναφέρθηκε, είναι το υποπροϊόν που παράγεται στο ήπαρ κατά την καύση των λιπαρών οξέων. Είναι για τον εγκέφαλο το εναλλακτικό καύσιμο που προέρχεται από λίπος. Όταν αυτές οι κετόνες αυξηθούν πολύ στον οργανισμό ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί μεγάλο μέρος τους αντί του σακχάρου για την ενέργειά του.

Ανάμεσα στα λιπαρά οξέα που παράγονται κατά τη νηστεία λόγω της κινητοποίησης του λίπους από τις λιπαποθήκες είναι και το λινολεϊκό οξύ, το οποίο δεσμεύεται σε μία θήκη που υπάρχει στην επιφάνεια του ιού SARS- COV- 2 και κάνει τον ιό λιγότερο ικανό να προσβάλλει περισσότερα κύτταρα. Έτσι εξηγούν οι ερευνητές τα αποτελέσματα της μελέτης τους.

Από την άλλη, όπως λένε οι ερευνητές, η διαλειμματική νηστεία οδηγεί και στην αυτοφαγία, την καταστροφή δηλαδή από τον οργανισμό άχρηστων κυττάρων που έχουν υποστεί βλάβη και δυσλειτουργούν.

Το ενδιαφέρον στη δημοσίευση της μελέτης είναι η πρόταση που κάνουν οι ερευνητές να ερευνηθεί περισσότερο η διαλειμματική νηστεία σαν συμπληρωματική προληπτική αντιμετώπιση του ιού της εποχής παράλληλα με τα εμβόλια… Γιατί, όπως λένε, δεν είναι δυνατόν να γίνονται εμβόλια κάθε λίγους μήνες…

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.