Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Αντιβιοτικά και άσθμα

 

Γεια σας φίλες και φίλοι


Οι περισσότεροι νομίζω γνωρίζουν τώρα πια πως δεν είναι καλό να δίνουν από νωρίς αντιβιοτικά στα μικρά παιδιά. Δεν είμαι βέβαιη όμως πως γνωρίζουν τον λόγο.

Τα αντιβιοτικά δεν επηρεάζουν μόνον τα μικρόβια που δημιουργούν νόσο. Επηρεάζουν επίσης τα μικρόβια που ζουν στο έντερό μας (μικροβίωμα του εντέρου). Αυτά τα μικρόβια του εντέρου μας δεν είναι όλα ίδια, όπως και σε προηγούμενες αναρτήσεις σας έχω εξηγήσει. Κάποια είναι ωφέλιμα και κάποια βλαβερά για την υγεία μας. Από την αναλογία αυτών των δύο κατηγοριών μικροβίων του εντέρου μας εξαρτάται η καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και η καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Όταν υπερτερούν τα ωφέλιμα μικρόβια όλα βαίνουν καλώς στον οργανισμό. Όταν όμως υπερτερούν τα βλαβερά,

δημιουργούνται προβλήματα στο τοίχωμα του εντέρου, και διεγείρεται η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, γιατί ουσίες που δεν θα έπρεπε να περνούν από το περιεχόμενο του εντέρου στο αίμα μας περνούν σε αυτό, λόγω των ρωγμών που δημιουργούνται στο εντερικό τοίχωμα. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση αλλεργιών, δυσανεξίας σε διάφορες τροφές, ακόμη και άσθματος, όταν η αναλογία των μικροβίων του εντέρου διαταράσσεται σε πολύ μικρή ηλικία.

Μία πολύ πρόσφατη μελέτη που έγινε σε ποντίκια απέδειξε αυτό το τελευταίο. Πώς δηλαδή η αλλαγή του μικροβιώματος του εντέρου από τη χορήγηση αντιβιοτικών σε πολύ μικρή ηλικία οδηγεί στην εμφάνιση αλλεργιών και άσθματος στα παιδιά.

Δεν σημαίνει βέβαια αυτό πως δεν θα πρέπει να χορηγούνται  αντιβιοτικά στα μικρά παιδιά όταν αυτό είναι απαραίτητο. Απλά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται το θέμα με τη σοβαρότητα που του αξίζει και η χορήγηση αντιβιοτικών να γίνεται μόνον όταν αυτή κρίνεται απαραίτητη.

Εδώ θα πρέπει να σας θυμίσω όμως, πως ένας ακόμη πολύ σημαντικός παράγοντας που επιδρά στο μικροβίωμα του εντέρου, εκτός από τα αντιβιοτικά, είναι και το στρες… 

Δεν γίνεται να μην σας το θυμίζω συχνά, αφού αυτή η αντίδραση του οργανισμού που έχει φτιαχτεί για να μας προφυλάσσει από εχθρούς μπορεί να γίνει καταστροφική όταν λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Και δυστυχώς, λειτουργεί αυτή έτσι στα μικρά παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν σε δύσκολες οικογενειακές ή κοινωνικές καταστάσεις δίχως την απαραίτητη αγάπη και φροντίδα της μητέρας, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της ζωής τους… Παρουσιάζουν αυτά μεγαλύτερη από τα άλλα παιδιά διέγερση του κέντρου του στρες, με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό (συχνότερες ασθένειες, αύξηση βίας, εθισμοί κ.λπ)

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.