Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Εγκέφαλος και στρες

 

Γεια σας φίλες και φίλοι


Ονομάζουμε άνοια στην ιατρική την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών με αποτέλεσμα επίδραση αρνητική στην μνήμη, τον λόγο, την αντίληψη και την κρίση. Η πιο συχνή της μορφή είναι η νόσος Alzheimers. Όσοι πάσχουν από αυτήν, βρίσκονται σε μία ληθαργική κατάσταση κατά την διάρκεια της ημέρας. Και υπήρχε η άποψη πως αυτό οφείλεται σε κακό νυχτερινό ύπνο.

Πρόσφατα ερευνητές όμως διαπίστωσαν πως αυτό δεν ευσταθεί. Παρακολουθώντας με ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα ασθενείς κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, οι οποίοι είχαν συμφωνήσει

να δωρίσουν για την έρευνα μετά τον θάνατο τους εγκεφάλους τους προς μελέτη, παρατήρησαν οι επιστήμονες ότι ο λήθαργος των ασθενών αυτών οφείλεται σε καταστροφή νευρικών κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την εγρήγορσή μας και όχι σε κακό νυχτερινό ύπνο.

Υπάρχουν νευρικά κύτταρα που οδηγούν τον εγκέφαλο σε ύπνο, και άλλα που τον οδηγούν σε εγρήγορση, όπως διαπιστώθηκε τόσο σε πειραματόζωα όσο και στον άνθρωπο. Αν κάποια από αυτά βλαφτούν με κάποιο τρόπο, το άτομο είτε θα είναι ληθαργικό, όπως συμβαίνει στη νόσο Alzheimers, ή δεν θα μπορεί να κοιμηθεί, όπως συμβαίνει σε μία άλλη νευροεκφυλιστική  νόσο, την «προοδευτική υπερπυρηνική παράλυση» (PSP).

Και στις δύο ασθένειες το πρόβλημα είναι καταστροφή κυττάρων του εγκεφάλου. Η καταστροφή αυτή οφείλεται σε εναπόθεση στον εγκέφαλο κάποιων βλαπτικών πρωτεϊνών. Ο λόγος που αθροίζονται καταστροφικές για τα νευρικά κύτταρα πρωτεΐνες στον εγκέφαλο δεν είναι γνωστός.

Προσωπικά πιστεύω πως και σε αυτή τη περίπτωση κρύβεται από πίσω η αντίδραση του στρες η οποία όταν υπερβαίνει την αντοχή ενός οργανισμού αποδιοργανώνει την σωστή του λειτουργία. Και υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως το στρες δημιουργεί διάφορα προβλήματα στον εγκέφαλο. Δεν έχει όμως αποδειχθεί ακόμη αν το στρες είναι αυτό που οδηγεί στην αύξηση των καταστροφικών πρωτεϊνών στις οποίες οφείλονται τα νοσήματα που προαναφέρθηκαν.

Μπορώ όμως να σας πω με βεβαιότητα κάτι άλλο, που έχει ήδη αποδειχθεί. Πώς 15 λεπτά αρνητικού συναισθήματος, αναστέλλουν την νευρογένεση (δημιουργία νέων νευρικών κυττάρων) για 3 ημέρες!

Καταλαβαίνετε λοιπόν  πόσο κακό κάνουμε στον εαυτό μας παρακολουθώντας 15 λεπτά αρνητικών ειδήσεων στην τηλεόραση…Εμποδίζουμε την ανανέωση των κυττάρων του εγκεφάλου μας τουλάχιστον για 3 ημέρες…

Αν δηλαδή το στρες δεν είναι η αιτία που καταστρέφονται αυτά τα κύτταρα, είναι πάντως σίγουρα η αιτία που αυτά δεν ανανεώνονται όπως πρέπει και επομένως οδηγούμαστε σε προβλήματα.

Σκεφθείτε το! 

Με αγάπη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.