Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Συναισθήματα και ψυχική υγεία

Γεια σας
Τα αρνητικά συναισθήματα, όπως πολλές φορές σας έχω αναλύσει, δημιουργούν στον εγκέφαλο την αντίδραση του στρες, γιατί έχουν σαν βάση τους τον φόβο. 
Τα θετικά, αντίθετα, ομαλοποιούν όλες τις ενέργειες που παράγονται στον οργανισμό επειδή κάνουν αρμονική τη λειτουργία της καρδιάς μας. Και η καρδιά μας, έχει αποδειχθεί πως επηρεάζει όλες τις ενέργειες του οργανισμού, επειδή δημιουργεί, με τον ηλεκτρισμό που παράγεται στα κύτταρά της, το μεγαλύτερο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του σώματος.
Η συναισθηματική νοημοσύνη (σωστή διαχείριση των συναισθημάτων μας) παίζει
σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού, όπως πολλές φορές σας έχω πει. Σε πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε πως η βίωση λιγότερων αρνητικών συναισθημάτων βοηθάει περισσότερο το οργανισμό από την βίωση περισσότερων θετικών. Όσο λιγότερα δηλαδή τα αρνητικά μας συναισθήματα, τόσο καλύτερη η υγεία μας. Πράγμα λογικό, αφού αυτά όταν τα βιώνουμε δημιουργούν την αντίδραση του στρες στον οργανισμό, που είναι η βάση κάθε ασθένειας.

Η έρευνα έγινε σε σπουδαστές πανεπιστημίου που είχαν προβλήματα ψυχολογικά, όπως κατάθλιψη ή άγχος. Οι ερευνητές χώρισαν τους σπουδαστές σε 3 ομάδες. Όλες οι ομάδες είχαν ψυχολογική υποστήριξη για το πρόβλημά τους. Στην πρώτη, όμως, ομάδα ζήτησαν, επιπλέον, να γράφουν ένα γράμμα ευγνωμοσύνης σε κάποιο πρόσωπο, μία φορά την εβδομάδα επί 3 εβδομάδες.  Στη δεύτερη να γράφουν κάτι σχετικά με τα βαθύτερα συναισθήματα που σχετίζονταν με τις αρνητικές τους εμπειρίες και στους σπουδαστές της τρίτης ομάδας δεν ζητήθηκε να γράφουν κάτι.

Επί τέσσερις και δώδεκα εβδομάδες μετά το τέλος των ασκήσεων, κατά τις οποίες μελετήθηκαν και πάλι οι σπουδαστές, αυτοί της ομάδας που έγραφαν τα γράμματα ευγνωμοσύνης ανέφεραν πολύ καλύτερη ψυχική κατάσταση από τους υπόλοιπους. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα, πως το θετικό συναίσθημα της ευγνωμοσύνης βοηθάει να νιώσουν καλύτερα όχι μόνον οι υγιείς αλλά και τα άτομα που παρουσιάζουν ψυχολογικά προβλήματα. Καθώς επίσης, πως το να αισθάνεται κάποιος ευγνωμοσύνη δυναμώνει το αποτέλεσμα της ψυχοθεραπείας του.

Στην ανάλυση των πληροφοριών της έρευνας αυτής, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως στα γράμματα της πρώτης ομάδας (γράμματα ευγνωμοσύνης) υπήρχαν πολύ λιγότερες λέξεις αρνητικών συναισθημάτων απ΄ότι στα γραπτά της δεύτερης ομάδας, πράγμα φυσικό, ίσως, αφού τα γραπτά της δεύτερης ομάδας αφορούσαν αρνητικές εμπειρίες.  Ωστόσο οι ερευνητές απέδωσαν σε αυτή τη παρατήρηση τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των σπουδαστών της έρευνας, γιατί όπως διαπίστωσαν επίσης,  οι σπουδαστές που είχαν περισσότερες λέξεις θετικών συναισθημάτων στα γραπτά τους από άλλους, δεν είχαν καλύτερη ψυχική υγεία από εκείνους.

Οι πιο πάνω πληροφορίες  μπορούν να βοηθήσουν πολύ κόσμο που υποφέρει ψυχολογικά και οδηγείται σε κάθε είδους ψυχολογική υποστήριξη. 
Η συναισθηματική νοημοσύνη, όπως πολλές φορές σας έχω πει, είναι ένα σημαντικό και απαραίτητο εργαλείο για τη διαχείριση του στρες που αποτελεί τη βάση κάθε ασθένειας. Και θα έπρεπε, κατά την γνώμη μου στη σωστή διαχείριση του στρες να εκπαιδευτούν όλοι οι θεραπευτές, σώματος ή ψυχής, πράγμα που δεν συμβαίνει, δυστυχώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.