Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Η κότα κάνει το αβγό ή το αβγό την κότα

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Οι σκέψεις μας, όπως και τα συναισθήματα στα οποία αυτές οδηγούν, δεν είναι ύλη. Ανήκουν στο άυλο κομμάτι της υπόστασής μας. Σε αυτό που λέμε νου.
Τα συναισθήματά μας όμως έχουν συσχετισθεί σχετικά πρόσφατα, όπως αρκετές φορές σας έχω πει, με την παραγωγή στον οργανισμό κάποιων μικρών ορμονών που έχουν ονομαστεί «νευροπεπτίδια», επειδή τα πρώτα από αυτά ανακαλύφθηκαν στον εγκέφαλο. Τώρα όμως ξέρουμε πως παράγονται αυτά σχεδόν σε όλα τα κύτταρα του σώματος.

Τέτοια νευροπεπτίδια παράγονται και στις "αμυγδαλές" (υπάρχει μία σε κάθε εγκεφαλικό ημισφαίριο). Τους δύο αυτούς
μικρούς αδένες του εγκεφάλου, από τους οποίους περνάνε αναγκαστικά όλα τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος προκειμένου να γίνουν αντιληπτά από τον εγκέφαλό μας.

Αυτά τα νευροπεπτίδια αποτελούν ουσιαστικά την υλοποίηση των σκέψεών μας. Με αυτά γίνεται η μετατροπή των άυλων σκέψεων και συναισθημάτων σε ύλη και μέσω αυτών ασκείται η επίδρασή τους στον οργανισμό μας. Τέτοια νευροπεπτίδια, έχει πρόσφατα βρεθεί πως παράγονται και στις αμυγδαλές του εγκεφάλου και είναι αυτά που οδηγούν το κάθε ερέθισμα, που φτάνει σε αυτές από το περιβάλλον, στον δρόμο προς το κέντρο του στρες μέσα στον εγκέφαλο ή στο δρόμο που οδηγεί στο κέντρο της ανταμοιβής του εγκεφάλου, το κέντρο δηλαδή που μας κάνει να νιώθουμε καλά.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν τα συναισθήματα οδηγούν στην παραγωγή των νευροπεπτιδίων ή αν η παραγωγή αυτών των νευροπεπτιδίων δημιουργεί τα συναισθήματα. Μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο.
Οι περισσότεροι διορατικοί πάντως, (μεταξύ αυτών και η Αμερικανίδα φυσικός Barbara Brennan που τα περιγράφει πολύ καλά στο βιβλίο της «χέρια όλο φως») έχουν πει πως διακρίνουν άλλα σώματα πιο αραιής ενέργειας να περιβάλλουν το υλικό μας σώμα, τα τρία πρώτα από τα οποία είναι (με σειρά από μέσα προς τα έξω):  το αιθερικό (κάτασταση μεταξύ ενέργειας και ύλης) που αποτελεί τη «μήτρα» του υλικού μας σώματος, το συγκινησιακό (συναισθήματα) και  το νοητικό (σκέψεις και νοητικές διεργασίες). Σύμφωνα με αυτή την άποψη, είναι τα συναισθήματα εκείνα που οδηγούν στην παραγωγή των νευροπεπτιδίων, χωρίς όμως να αποκλείεται το γεγονός πως αυτά τα τελευταία μπορεί να οδηγούν και πάλι σε συναισθήματα...

Όποια άποψη και αν είναι η σωστή, τα νευροπεπτίδια αποτελούν το σημείο της μετατροπής του άυλου σε υλικό (των συναισθημάτων, δηλαδή, σε παραγωγή ορμονών του στρες ή της ανταμοιβής). Ίσως μελλοντικά καταφέρουν να ξεκαθαρίσουν οι ερευνητές αν η κότα κάνει το αβγό ή το αβγό την κότα...

Με αγάπη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.