Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Περί "αντίληψης"

Η ετυμολογία της λέξης «αντίληψη» είναι αντι + λαμβάνω…
Δεν πρόκειται, δηλαδή, για λήψη και κατανόηση πληροφοριών από το περιβάλλον, όπως οι περισσότεροι νομίζουν, αλλά για δημιουργία μιας νέας πληροφορίας αντί αυτής που υπάρχει… Η Ελληνική γλώσσα είναι καταπληκτική στην απόδοση εννοιών!

Οι αισθήσεις μας έχουν πεπερασμένες δυνατότητες, όπως πολλές φορές έχουμε πει. Δεν βλέπουμε την υπεριώδη ακτινοβολία, ούτε την υπέρυθρη, δεν ακούμε υπερήχους κ.λπ
Άρα αυτό που τελικά αντιλαμβανόμαστε είναι μια κατάσταση που ο εγκέφαλός
μας μέσω των αισθήσεων δημιουργεί, αντί αυτής που υπάρχει «εκεί έξω»… (αν υπάρχει… αλλά δεν θέλω να σας μπερδέψω περισσότερο, γι αυτό δεν θα συνεχίσω προς αυτή τη κατεύθυνση).

Γυρίζοντας πίσω στο θέμα της αντίληψης, πρέπει να προσθέσουμε πως την ελλιπή εικόνα που του στέλνουν οι αισθήσεις μας, ο εγκέφαλος την ολοκληρώνει με πληροφορίες από  μνήμες που έχει αποθηκεύσει στο υποσυνείδητο και το τι εμείς θεωρούμε σημαντικό στη ζωή μας.

Οτιδήποτε, δηλαδή, αντιλαμβάνεται ο καθένας, είναι καθαρά δικό του κατασκεύασμα. Ζούμε ο καθένας στον δικό του κόσμο, που άλλοτε ταιριάζει και άλλοτε δεν ταιριάζει με τον κόσμο στον οποίο ζουν οι άλλοι γύρω μας!

Δύσκολη, επομένως η επικοινωνία μας, γι αυτό χρειάζεται κατανόηση, υπομονή, αγάπη και αποδοχή αν θέλουμε να έχουμε επαφές αρκετές και να μην είμαστε μόνοι στη ζωή. Αυτό ισχύει τόσο για τις συναδελφικές, τις φιλικές όσο και τις συγγενικές σχέσεις. Ο  πύργος της Βαβέλ της χριστιανοσύνης, νομίζω πως σε αυτό ακριβώς αναφέρεται.
Οι εύκολες κριτικές και η απαξίωση άλλων, δεν μας χαρίζει δύναμη, όπως πολλοί νομίζουν. Αντίθετα χαλάει το ενεργειακό μας πεδίο, του οποίου η αρμονία εξαρτάται από τα συναισθήματά μας, που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η καρδιά μας, σύμφωνα με τις έρευνες του Ινστιτούτου HeartΜath της Αμερικής. 

Πρέπει να σεβαστούμε την διαφορετικότητά μας και να αγαπηθούμε, γιατί μόνον έτσι μπορεί να αλλάξει ο κόσμος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.