Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Επιδράσεις του στρες

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Ξέρω πως σας έχω κουράσει μιλώντας σας συνέχεια για το στρες και τις επιπτώσεις του στην υγεία και τη ζωή, αλλά δεν γίνεται αλλιώς…  Με αυτό το θέμα ασχολούμαι εδώ και αρκετά χρόνια και όσο πιο πολύ το μελετώ, τόσο περισσότερο πείθομαι πως είναι αυτό η βασική αιτία κάθε ασθένειας…

Όποιος καταφέρνει να μην αφήνει τον οργανισμό του να οδηγείται συχνά στην αντίδραση του στρες, ή τουλάχιστον
φροντίζει αυτή η αντίδραση να έχει όσο το δυνατόν μικρότερη διάρκεια, εξασφαλίζει υγεία. 
Δεν είναι εύκολο, το ξέρω, αλλά δεν χρειάζεται κόπο. Χρειάζεται τρόπο. Αυτόν τον τρόπο ή καλύτερα τους τρόπους,  προσπαθώ  κάθε τόσο να σας υπενθυμίζω, με τα άρθρα, τα βίντεο και τα βιβλία μου.

Με την ανάπτυξη της νέας επιστήμης της Επιγενετικής, σύμφωνα με τις ανακαλύψεις της οποίας ξέρουμε τώρα πως μπορούμε να αλλάξουμε τη λειτουργία των γονιδίων μας τόσο προς το καλύτερο όσο και προς το χειρότερο, ανάλογα με το πώς εμείς ζούμε και σκεπτόμαστε (πώς αισθανόμαστε, δηλαδή), γίνεται φανερή η δύναμη που έχει ο κάθε άνθρωπος για να βελτιώσει μόνος του την υγεία και τη ζωή του. Δεν ήταν τυχαία τα λόγια του Ιησού «αγαπάτε αλλήλους» και του Βούδα «είμαστε ότι είναι οι σκέψεις μας»…
Η δύναμη βρίσκεται μέσα μας! Σωστός τρόπος ζωής (σωστή διατροφή, άσκηση, δημιουργία, επαφή με φύση και φίλους ) και θετικά συναισθήματα (αγάπη, ευγνωμοσύνη, συμπόνια, συγχώρεση) μεγαλώνουν αυτή τη δύναμη και την κάνουν θεραπευτική, τόσο για εμάς τους  ίδιους, όσο και για όσους βρίσκονται κοντά μας…
Δύσκολο να το πιστέψουν κάποιοι, το ξέρω, ωστόσο είναι πια επιστημονικά αποδεδειγμένο.

Έρευνες  για τις επιδράσεις διαφόρων στρεσογόνων παραγόντων στη βιολογία γίνονται συνεχώς. Οι περισσότερες, σε ποντίκια, δυστυχώς, γιατί είναι πειραματόζωα που ευκολότερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εργαστήριο για μελέτες. Όπως έχει αποδειχθεί, όμως, οι αντιδράσεις του οργανισμού τους δεν διαφέρουν πολύ από τις ανθρώπινες.
Σε μία τέτοια πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε πως θηλυκά ποντίκια, που υπέστησαν στρες, είχαν αλλαγή στα μικρόβια του εντέρου τους όμοια με αυτή των ποντικιών που τρεφόντουσαν με πλούσια σε λίπη διατροφή. Η αντίδραση του στρες δηλαδή στα θηλυκά ποντίκια, έχει την ίδια επίδραση στο μικροβιακό πληθυσμό του εντέρου τους, όμοια με την επίδραση που έχει σε αυτόν μια διατροφή πλούσια σε λίπη. Το περίεργο είναι πως δεν παρατηρήθηκε το ίδιο στα αρσενικά ποντίκια.

Αν επιβεβαιωθεί αυτό και σε ανθρώπους, θα έχει ενδιαφέρον. Γιατί είναι γνωστό πως η αντίδραση του στρες στις γυναίκες είναι κάπως διαφορετική από αυτήν που παρουσιάζουν οι άντρες (την πολύ γνωστή «αντίδραση μάχης ή φυγής»). Μέχρι τώρα, η ακριβής αντίδραση του στρες των γυναικών δεν έχει καταγραφεί.  Οι επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα έχουν αποδώσει αυτή την διαφορετική αντίδραση, στην ορμόνη οξυτοκίνη, της οποίας οι γυναικείες ορμόνες του φύλου, αυξάνουν τους υποδοχείς στα κύτταρα. 
Τα γυναικεία κύτταρα, δηλαδή, χαλαρώνουν ευκολότερα από αυτά των αντρών, γιατί προσλαμβάνουν περισσότερη οξυτοκίνη, που θεωρείται ορμόνη της χαλάρωσης.
Τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο, όμως, προς το παρόν. Υπάρχουν πολλά ακόμη που δεν γνωρίζουμε για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι έρευνες γίνονται όλο και πιο ενδιαφέρουσες.

Με αγάπη   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.