Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Συντροφικότητα και στρες

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Επιστήμονες που εργαζόντουσαν σε μία φαρμακευτική εταιρία, προκειμένου να διαπιστώσουν την ηρεμιστική επίδραση ενός νέου φαρμάκου  της εταιρίας, έκαναν πριν από καιρό ένα πείραμα με πιθήκους.

Έβαλαν έναν πίθηκο μόνο του σε κλουβί και έξω από το κλουβί έβαλαν να τριγυρνάει έναν σκύλο που  γάβγιζε. Όταν έβγαλαν μετά από λίγη ώρα τον πίθηκο από το κλουβί και μέτρησαν στον αίμα του τις ορμόνες του στρες βρήκαν πολύ ψηλές τις τιμές τους.

Επανέλαβαν στη συνέχεια το πείραμα, δίνοντας στον πίθηκο το νέο ηρεμιστικό φάρμακο. Πρόσθεσαν όμως μέσα στο κλουβί έναν ακόμη πίθηκο από την ίδια ομάδα, στον οποίο δεν έδωσαν το ηρεμιστικό, προκειμένου να μπορέσουν να συγκρίνουν στο τέλος του πειράματος τις τιμές του στρες των δύο πιθήκων (με και χωρίς ηρεμιστικό).

Έβαλαν και πάλι τον σκύλο να γαβγίζει έξω από το κλουβί και περίμεναν.
Η έκπληξή τους ήταν πολύ μεγάλη όμως, όταν στο τέλος του πειράματος ανακάλυψαν πως και των δύο πιθήκων οι τιμές των ορμονών του στρες ήταν εξ ίσου χαμηλές .  
Η συντροφικότητα, όπως διαπιστώθηκε στο πείραμα αυτό, βοηθάει στην αντιμετώπιση του στρες, όσο και ένα ηρεμιστικό χάπι!!!

Το πείραμα αναφέρεται στο βιβλίο του Γερμανού Gerald Huther  « Βιολογία του φόβου» εκδ. Πολύτροπον 2007

Και τώρα η σημαντική ερώτηση:Πόσους φίλους έχετε και πόσο συχνά βρίσκεστε μαζί τους;

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.