Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Τα ψάρια στη διατροφή μας

Για σας φίλες και φίλοι μου
Έχετε βάλει τα ψάρια στη διατροφή σας; Πώς τα καταναλώνετε; Βραστά, ψητά ή τηγανητά;
Η ερώτηση δεν είναι εκδήλωση απλής περιέργειας… Έχει να κάνει με την υγεία σας.
Έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση ψαριών είναι πολύ καλή για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας, με την προϋπόθεση πως αυτά τρώγονται βραστά ή ψητά.
Συγκεκριμένα, ερευνητές παρατήρησαν σε άτομα που κατανάλωναν ψάρια βραστά ή ψητά (όχι τηγανητά) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα,
μεγαλύτερο  όγκο γκρι εγκεφαλικής ουσίας σε περιοχές που έχουν σχέση με την μνήμη, και την γνωστική ικανότητα. Η σχετικά πρόσφατη αυτή έρευνα δημοσιεύθηκε διαδικτυακά πριν κάποια χρόνια στο περιοδικό American Journal of Preventive Medicine.
Μελετήθηκαν 260 άτομα και το ενδιαφέρον εύρημα ήταν πως ενώ η διαφορά αυτή στον εγκέφαλο συσχετίστηκε με την κατανάλωση ψαριών, δεν βρέθηκε συσχέτιση της με την περιεκτικότητα του αίματος σε ω3 λιπαρά των ατόμων που μελετήθηκαν. Είναι γνωστό πως ή βοήθεια που η κατανάλωση ψαριών προσφέρει στην υγεία του εγκεφάλου έχει συσχετισθεί μέχρι τώρα με την περιεκτικότητα των ψαριών σε ω3 λιπαρά, γι αυτό και το εύρημα θεωρήθηκε ενδιαφέρον και θα οδηγήσει σε περισσότερη έρευνα μελλοντικά.
Είναι πολλές οι έρευνες που μέχρι τώρα έχουν δείξει ευεργετικές επιδράσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου από την κατανάλωση ψαριών στη διατροφή.
Στον τόπο μας, η κατανάλωση μικρών ψαριών (σαρδέλας, γαύρου) που είναι μια τροφή φτηνή και προσιτή σε όλους δεν θα πρέπει να λείπει από τη διατροφή καμιάς οικογένειας. Προσοχή όμως! Ψητά ή μαρινάτα, τα ψάρια αυτά, όχι τηγανητά.
Ένας πολύ καλός τρόπος μαγειρέματος της σαρδέλας, είναι και αυτός κατά τον οποίο τις βάζετε καθαρισμένες μέσα σε βραστό νερό με ένα φύλλο δάφνης και μία φέτα λεμόνι, και τις αφήνετε σε χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις φυλάτε στο ψυγείο. Όταν θέλετε να τις φάτε, βάζετε όσες θέλετε σε πιάτο, κόβετε από πάνω λίγο κρεμμύδι, μαϊντανό, προσθέτετε λάδι και λεμόνι, και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και ρίγανη… Νοστιμότατο παρασκεύασμα. Δοκιμάστε το.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.