Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Προβλήματα της χρήσης αντιβιοτικών

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Ίσως το πιο χρήσιμο, για να μην υπερβάλλω λέγοντας το μόνο χρήσιμο, φάρμακο που χρησιμοποιείται στην κλασσική ιατρική, με  βέβαιο, σχεδόν πάντα, αποτέλεσμα είναι τα αντιβιοτικά.
Οι παρενέργειές τους είναι γνωστές στους γιατρούς που τα χρησιμοποιούν ή τα συστήνουν και έτσι, με τη δική τους βοήθεια, μπορούν να αποφευχθούν στους ασθενείς βλάβες οργάνων στις οποίες οδηγούν κάποια από αυτά. Αυτό, όμως, αφορά κυρίως νοσοκομειακούς ασθενείς στους οποίους,
συνήθως, τα αντιβιοτικά χορηγούνται ενδοφλέβια ή ενδομυϊκά.

Στην καθημερινότητά μας, είναι πολύς ο κόσμος, και ανάμεσά τους και παιδιά, που παίρνουν συχνά αντιβιοτικά από το στόμα, για προβλήματα που θεωρούν οι ίδιοι (ή οι γονείς) πως χρειάζονται αντιβίωση, ή γιατί αυτή είναι η συμβουλή του φαρμακοποιού τους, ή καμιά φορά, ακόμη και του γιατρού τους, εάν αυτός φοβούμενος τις ευθύνες του, προτιμάει να είναι στην σίγουρη μεριά, χορηγώντας μια συνταγή αντιβιοτικού, σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι τελείως απαραίτητο…
Με λίγα λόγια, για πολλούς λόγους, ο κόσμος (και ανάμεσά τους πολλά παιδιά, το τονίζω και πάλι) παίρνουν συχνά αντιβιοτικά, πιστεύοντας πως αυτό τους κάνει καλό.

Έρευνες όμως έχουν δείξει πως τα αντιβιοτικά αλλάζουν το μικροβίωμα του εντέρου, καταστρέφοντας τα «καλά» μικρόβια και δημιουργώντας προβλήματα τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει πως μακρόχρονη χρήση αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει σε παθήσεις του εντέρου, όπως η δυσανεξία γλουτένης, οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, ο καρκίνος του εντέρου  ή ακόμη και σε παχυσαρκία…
Σε πρόσφατη έρευνα (2016) που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Digestive Diseases and Sciences διαπιστώθηκε πως η εμφάνιση καρκίνου του εντέρου ήταν τόσο πιο συχνή όσο περισσότερα τα αντιβιοτικά που είχε καταναλώσει το άτομο. 
Και σε μία ακόμη πρόσφατη έρευνα σε γυναίκες διαπιστώθηκε 73% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης αδενώματος του εντέρου σε αυτές που έκαναν μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών συγκριτικά με άλλες που δεν είχαν πάρει αντιβιοτικά. 

Ενώ έρευνες σε ποντίκια έδειξαν πως όταν αυτά πολύ νωρίς μετά τη γέννησή τους έπιναν νερό με πενικιλίνη μέσα, σύντομα άλλαξε όχι μόνον το μικροβίωμα του εντέρου τους αλλά και η συμπεριφορά τους. Έγιναν πιο επιθετικά! 
Συμπεριφορά που δεν εμφανίστηκε όταν στο νερό των ποντικιών που περιείχε την πενικιλίνη προστέθηκε και ένα προβιοτικό.
Η αλλαγή της συμπεριφοράς των νεαρών ποντικιών βρέθηκε πως δεν οφείλεται μόνον στην αλλαγή του μικριοβιώματος του εντέρου τους, αλλά και στην αύξηση της παραγωγής φλεγμονωδών ουσιών (κυτοκινών) στον εγκέφαλο και σε διαταραχή του αιματοεγκεφαλικού φραγμού* …

Ας γνωρίζουμε λοιπόν πως τα αντιβιοτικά δεν είναι αθώα χάπια που τα παίρνει κάποιος όταν φοβάται πως έχει κρυολογήσει, όπως, δυστυχώς γίνεται συχνά, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη χορήγησή τους σε παιδιά.

Η προσθήκη κάποιου προβιοτικού ή φυσικού γιαουρτιού (κατσικίσιου κατά προτίμηση) στη διατροφή του ατόμου που παίρνει το αντιβιοτικό, μπορεί να βοηθήσει στο να μην δημιουργηθούν προβλήματα.

Μη ξεχνάμε ακόμη, πως τα κρέατα, πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν και αυτά ποσότητες αντιβιοτικών...

Με αγάπη

* αιματοεγκεφαλικός φραγμός είναι η ικανότητα που έχουν τα τοιχώματα των αγγείων του εγκεφάλου να μην επιτρέπουν σε ουσίες βλαπτικές για τον εγκέφαλο να περάσουν από το αίμα σε αυτόν.

Πηγή: http://www.sciencealert.com/antibiotics-taken-early-in-life-may-have-lasting-negative-effects-on-behaviour-study-finds?utm_source=ScienceAlert+-+Daily+Email+Updates&utm_campaign=3622c2ac8c-MAILCHIMP_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_fe5632fb09-3622c2ac8c-365601721

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.