Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Φωτόνια και βιολογία

Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Ο πολύ γνωστός Γερμανός φυσικός Fritz-Albert Popp ανακάλυψε πριν λίγα χρόνια  την εκπομπή φωτονίων από τους ζώντες οργανισμούς, μετά από τη δημιουργία ενός μετρητή πολύ χαμηλής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που ονομάστηκε SQUID (Superconducting Quantum Interference Device).  

Για την χρηματοδότηση της κατασκευής αυτού του μετρητή, ταλαιπωρήθηκε πολύ από την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο τα κατάφερε, τελικά.

Η εκπομπή φωτονίων από τους ζώντες οργανισμούς είναι πια ένα γεγονός
αποδεδειγμένο επιστημονικά, μόνον που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί η δράση τους.
Όπως λέει ο ίδιος ο φυσικός «δεν έχουμε ακόμη καταλάβει την περίπλοκη σχέση ανάμεσα στο φως και τη ζωή, μπορούμε όμως να πούμε με έμφαση πια, πως ολόκληρος ο μεταβολισμός μας εξαρτάται από το φως…».
Τα αποτελέσματα των ερευνών του έχει αναλύσει σε οκτώ βιβλία και περισσότερες από 150 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά. Τώρα πια η βιοφωτονική είναι κλάδος της κβαντικής βιολογίας και ερευνά τη σχέση των εκπεμπόμενων από τον οργανισμό φωτονίων σε σχέση με τη λειτουργία των κυττάρων και των ιστών.

Ο φυσικός υποστηρίζει με αποδείξεις, πως στον οργανισμό εκτός από την εκπομπή φωτονίων σαν υποπροϊόν χημικών αντιδράσεων, εκπέμπονται και φωτόνια με συνοχή (σαν λέιζερ) τα οποία έχει ονομάσει βιοφωτόνια.
Ισχυρίζεται πως αυτά τα βιοφωτόνια ( ακτινοβολία 1.000 φορές πιο ασθενική από αυτήν που μπορεί να αντιληφθεί ο γυμνός ανθρώπινος οφθαλμός) προέρχονται από την μετάπτωση των ζωντανών κυττάρων σε χαλάρωση μετά από ένα στάδιο ηλεκτρονικής διέγερσης. Η κατάσταση αυτή συσχετίζεται με την παρουσία οξειδωτικού μεταβολικού μηχανισμού που συνοδεύει την παραγωγή των ελευθέρων ριζών οξυγόνου  (ROS, reactive oxygen species) κατά τις διάφορες λειτουργίες του κυττάρου. Σχετίζεται δηλαδή η εκπομπή των βιοφωτονίων με το οξειδωτικό στρες και την ενέργεια που παράγεται κατ΄ αυτό στα μιτοχόνδρια του κυττάρου ( παραγωγή ΑΤΡ).
Ο ίδιος ο Pop έχει αποδείξει πως πάσχοντες ιστοί, όπως οι καρκινικοί, έχουν διαφορετική εκπομπή βιοφωτονίων, ενώ άλλοι ερευνητές έχουν διαπιστώσει μικρότερη εκπομπή βιοφωτονίων από σταθερά διαλογιζόμενα άτομα, γεγονός που αποδίδεται πιθανόν σε μικρότερο στρες στον οργανισμό τους. 

Σε πολλά ερευνητικά εργαστήρια τώρα πια έχει αποδειχθεί πως η εκπομπή των βιοφωτονίων σχετίζεται με μεταφορά ενέργειας και πληροφορίας στα κύτταρα των βιολογικών οργανισμών και συνδέεται αυτή με την λειτουργία του DNA και την ρύθμιση των γονιδίων.

Κάποιοι επιστήμονες ωστόσο, έχουν προχωρήσει περισσότερο και έχουν προτείνει πως η εκπομπή βιοφωτονίων στον εγκέφαλο, σχετίζεται και με την δημιουργία οραματισμών… Σε αυτή την υπόθεση τους οδήγησε έρευνα κατά την οποία διαπίστωσαν πως μέσα σε πολύ σκοτεινό περιβάλλον, άτομα που οραματιζόντουσαν φως, είχαν αυξημένη εκπομπή βιοφωτονίων από τον εγκέφαλο.

Μένουν πολλά ακόμη να ανακαλυφθούν από την επιστήμη, πρέπει να παραδεχθούμε όμως, πως η κβαντική φυσική στην εποχή μας έχει κάνει τα πράγματα πολύ ενδιαφέροντα.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.