Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Αυτισμός και στρες (120)

Μία φίλη ψυχολόγος ανέβασε πρόσφατα στο διαδίκτυο ένα ενδιαφέρον άρθρο για την επιτυχημένη προσπάθεια ενός Έλληνα επιστήμονα στην Αμερική να δημιουργήσει φάρμακο για τα παιδιά που παρουσιάζουν αυτισμό. Το φάρμακο περιέχει ουσίες από χαμομήλι και πυρηνέλαιο, που βοηθούν να αντιμετωπισθεί η φλεγμονή και η οξείδωση που έχει παρατηρηθεί στον εγκέφαλο αυτών των παιδιών.

Ο αυτισμός, όπως λέει και ο ίδιος ο ερευνητής, δεν είναι ψυχική νόσος όπως
νομίζαμε, αλλά νόσος που οφείλεται στην φλεγμονή του εγκεφάλου, γιατί έχουν βρεθεί αντισώματα εναντίον του εγκεφάλου τους στα παιδιά αυτά. Θεωρεί δε, πως αυτή η φλεγμονή δημιουργείται κατά την εγκυμοσύνη της μητέρας, ή στην αρχική βρεφική ηλικία.

Η αιτία αυτής της φλεγμονής, όπως έχουν δείξει έρευνες, είναι οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργεί η αντίδραση του στρες στον οργανισμό. Είναι δηλαδή και ο αυτισμός μία νόσος του στρες, όπως σχεδόν όλες οι άλλες, κατά την οποία, ο οργανισμός δεν έχει αντιμετωπίσει σωστά, τις ορμόνες του στρες, για διάφορους λόγους και τον έχουν οδηγήσει αυτές σε ασθένεια.

Δεν θα κουραστώ να επισημαίνω, μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησής μου με το στρες και την αντιμετώπισή του, πως κρύβεται αυτό σχεδόν κάτω από κάθε ασθένεια. Χαίρομαι που όλο και περισσότερες ασθένειες αποδεικνύεται πως οφείλονται σε αυτό (όπως τώρα τελευταία και ο αυτισμός), γιατί έτσι, θα αρχίσει να φαίνεται η αναγκαιότητα της σωστής του διαχείρισης, όλο και περισσότερο.

Εργασίες δείχνουν πως όχι μόνον κατά την εγκυμοσύνη αλλά και μετά, κατά την νηπιακή και προσχολική ηλικία, το στρες των γονέων (μητέρας και πατέρα) επηρεάζει αρνητικά τα γονίδια των παιδιών!

Από την πολλή αγωνία, το άγχος μας γι αυτά και τη ζωή μας ολόκληρη, καταστρέφουμε, τελικά, την υγεία των παιδιών μας! Ποιος να το πίστευε… 

Γίνεται όλο και πιο αναγκαία, όπως καταλαβαίνετε, η σωστή ενημέρωση γιατρών και κοινού για το στρες και την αντιμετώπισή του. 

Με αγάπη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.