Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2016

Η έδρα της μνήμης (29)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Η έδρα της μνήμης, που μέχρι πρότινος πιστεύαμε πως βρίσκεται στον εγκέφαλο, έχει εδώ και αρκετά χρόνια, αμφισβητηθεί. Σας έχω μιλήσει και σε παλαιότερα άρθρα μου γι αυτό. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες και απόψεις, που η κάθε μία από αυτές στηρίζεται σε σοβαρές διαπιστώσεις και υποθέσεις, ωστόσο οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμη οριστικά.

Η θεωρία πως η μνήμη εδράζεται στον
κυτταροσκελετό, στις αλυσίδες των πρωτεϊνών, δηλαδή, που δημιουργούν το μυοσκελετικό σύστημα του κυττάρου, καθώς και η άλλη που θεωρεί σαν έδρα της μνήμης το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του εγκεφάλου, φαίνονται να είναι οι επικρατέστερες, προς το παρόν.

Πρόσφατα όμως, το θέμα της έδρας της μνήμης, επανήλθε στο προσκήνιο με μία καινούργια έρευνα σχετική. Επιστήμονες, πειραματίσθηκαν με ένα είδος σκουληκιού που λέγεται «πλανάρια».  Το σκουλήκι αυτό, μπορεί να αποκαθιστά τα μέλη που του λείπουν σε περίπτωση αποκοπής τους. Αν, δηλαδή, κοπεί στα δύο, τα κομμένα τμήματα, αποκτούν και πάλι κεφάλι και ουρά.
Πλανάρια

Έτσι, οι πιο πάνω ερευνητές, αφού έμαθαν σε μία πλανάρια κάποια δεξιότητα, την έκοψαν στη συνέχεια στα δύο. Υπήρξαν αποδεικτικά στοιχεία στο πείραμα, που δείχνουν πως το κομμάτι με το νέο κεφάλι, θυμάται την δεξιότητα αυτή. Πράγμα που σημαίνει, πως το κεφάλι δεν είναι η έδρα της μνήμης, ή τουλάχιστον δεν είναι η μόνη έδρα της.

Η έρευνα αυτή, για άλλη μια φορά, διαπίστωσε πως ο εγκέφαλος δεν είναι η έδρα της μνήμης, ωστόσο δεν μπόρεσε και πάλι να απαντήσει στο ερώτημα πού είναι αυτή η έδρα τελικά. Μόνον υποθέσεις μπόρεσαν να διατυπώσουν για άλλη μια φορά οι επιστήμονες.

Το πού εδράζεται η μνήμη, θα παραμείνει, όπως φαίνεται, για αρκετό καιρό ακόμη,  πρόβλημα αναπάντητο, για την επιστήμη. Ίσως, με την μελέτη του βιολογικού πεδίου των ζωντανών οργανισμών, που πρόσφατα έχει αρχίσει να ερευνάται, δοθεί κάποια απάντηση και στο θέμα αυτό.

Με αγάπη 

Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.