Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Υγιεινή διατροφή/ Τα νεότερα για τον καφέ (34)

Πολύ καλά νέα έχει να μας πει μία τελευταία μεγάλη έρευνα για την κατανάλωση του καφέ και τη σχέση της με την υγεία.

Στην έρευνα διαπιστώθηκε πως όσοι καταναλώνουν καφέ (είτε κανονικό είτε χωρίς καφεΐνη) έχουν σημαντικά λιγότερο κίνδυνο θανάτου από όσους δεν πίνουν καφέ, και ιδιαίτερα θανάτου από καρδιακά και νευρολογικά επεισόδια. Και βέβαια, τα αποτελέσματα αυτά ήταν πολύ πιο σημαντικά
στους μη καπνιστές.
Πράγμα που σημαίνει πως ο καφές, δίνει κάποια προστασία εναντίον αυτών των παθήσεων. 
Δεν υπήρξαν διαφορές ανάμεσα σε όσους έπιναν πλήρη καφέ και αυτούς που έπιναν καφέ χωρίς καφεΐνη, πράγμα που έκανε τους ερευνητές να θεωρήσουν πως άλλες ουσίες που περιέχονται στον καφέ και όχι η καφεΐνη είναι αυτές που βοηθούν την υγεία.

Ουσίες όπως το χλωρογενικό οξύ και κάποιες άλλες που περιέχονται στον καφέ έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και οι ερευνητές πιθανολογούν πως αυτές ευθύνονται για την θετική επίδραση του καφέ στην υγεία.

Όσον αφορά τον όρο «αντιοξειδωτικές ιδιότητες», θυμίζω, πως η αντίδραση του στρες του οργανισμού, μέσω των ορμονών που παράγονται κατ΄αυτήν, δημιουργεί κάποια βλαπτικά μόρια που ονομάζονται «ελεύθερες ρίζες οξυγόνου». Αυτά τα μόρια, περιέχουν ένα άτομο οξυγόνου που του λείπει ένα ηλεκτρόνιο. Αυτή η έλλειψη κάνει τα μόρια αυτά ασταθή ηλεκτρικά, και για να ισορροπήσουν, προσκολλώνται σε άλλα μόρια, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν ένα δικό τους ηλεκτρόνιο και να ισορροπήσουν.  Αυτή η προσκόλληση όμως, καταστρέφει τα μόρια γιατί τα «οξειδώνει».
Ουσίες που έχουν ελεύθερα ηλεκτρόνια, και μπορούν να χρησιμεύσουν για τη εξουδετέρωση αυτών των βλαπτικών για τον οργανισμό ελευθέρων ριζών, ονομάζονται αντιοξειδωτικές. Και τέτοιες, όπως ισχυρίζονται οι ερευνητές της πιο πάνω δημοσίευσης, περιέχονται στον καφέ.
Μην έχετε τύψεις λοιπόν, φίλες και φίλοι μου, πίνοντας το καφεδάκι σας.
Προσπαθήστε, μόνον, να τον απολαμβάνετε χωρίς τσιγάρο!
Με αγάπη    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.