Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Οι συνθετικές γλυκαντικές ουσίες και η υγεία μας (53)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για το πόσο βλαβερά είναι τα διάφορα αναψυκτικά για την υγεία μας, σας έχω μιλήσει πολλές φορές (κλικ εδώ, εδώ, εδώ, εδώ).  Οι περισσότεροι πιστεύουν πως τα «light” είναι καλύτερα από τα κανονικά, γιατί δεν παχαίνουν και τους δίνουν λιγότερες θερμίδες. Είναι όμως πράγματι αλήθεια αυτό;
Έρευνες πρόσφατες έχουν δείξει πως εκτός από καρκινογόνο δράση (για την οποία σας έχω μιλήσει εκτενώς στο τελευταίο βιβλίο  μου με τις πρακτικές συμβουλές «Πρακτικός οδηγός αντιγήρανσης και αντιμετώπισης του στρες» ), οι συνθετικές γλυκαντικές ουσίες  που περιέχονται στα «light” αναψυκτικά, επιδρούν βλαπτικά και με άλλους τρόπους στον οργανισμό μας.

Ξεγελούν τον εγκέφαλο, δίνοντάς του γλυκαντική ουσία που δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη ποσότητα θερμίδων, με αποτέλεσμα το αντίστοιχο τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο γι αυτή την αξιολόγηση να υπολειτουργεί.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο, σε έρευνα που έκαναν σε φοιτητές διαπίστωσαν πως η υπολειτουργία αυτή του τμήματος του εγκεφάλου ήταν τόσο μεγαλύτερη,  όσο περισσότερα «light” αναψυκτικά κατανάλωναν εκείνοι.  
Αυτό, όπως λένε οι πιο πάνω ερευνητές, μπορεί να φωτίσει κάπως το πρόβλημα της παχυσαρκίας, στην οποία πολλές έρευνες δείχνουν πως οδηγεί η κατανάλωση τέτοιων αναψυκτικών.

Πιο πρόσφατες ακόμη έρευνες, σε ποντίκια αυτή την φορά, έδειξαν πως οι γλυκαντικές ουσίες οδηγούν σε δυσανεξία στην γλυκόζη και σακχαρώδη διαβήτη, μέσα από αλλαγές που προκαλούν στο μικροβιόκοσμο του εντέρου. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και σε ανθρώπους, όπως αναφέρουν σε άρθρο τους οι New York Times. Η αλλαγή αυτή της αναλογίας ωφελίμων/βλαβερών μικροβίων του εντέρου, επηρεάζει τον μεταβολισμό της γλυκόζης, κάνοντας τα επίπεδά της να ανεβαίνουν απότομα μετά το φαγητό  και να μην κατεβαίνουν στη συνέχεια τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε, λένε οι ερευνητές,πράγμα που οδηγεί στον σακχαρώδη διαβήτη.

Μην ξεγελιέστε λοιπόν φίλες και φίλοι μου και χρησιμοποιείτε σακχαρίνη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες, αντί ζάχαρης στα αφεψήματα ή τον καφέ σας, και μη καταναλώνετε «light” αναψυκτικά, πιστεύοντας πως αποφεύγετε έτσι την παχυσαρκία, ή βοηθάτε τον σακχαρώδη διαβήτη σας.
Η καλύτερη λύση είναι η σταδιακή μείωση της ζάχαρης που χρησιμοποιείτε γενικά στις τροφές σας, τόσο που στο τέλος δεν θα νιώθετε την ανάγκη της σχεδόν καθόλου. Δοκιμάστε το.

Όσα πιο πάνω αναφέρθηκαν, δεν αφορούν την στέβια, την καινούργια αυτή γλυκαντική ουσία που προέρχεται από το ομώνυμο φυτό. Η καθαρή στέβια φαίνεται να μην δημιουργεί προβλήματα στον οργανισμό, ωστόσο είναι πολύ νωρίς ακόμη, για να μιλήσει κανείς γι αυτήν με απόλυτη σιγουριά.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.