Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Κάπνισμα και καρκίνοι (89)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Η σχέση του καπνίσματος με την χρόνια βρογχίτιδα και τον καρκίνο του πνεύμονα, όσο και αν δεν θέλουν να το δεχθούν πολλοί από τους καπνιστές, είναι πολύ στενή.
Το κάπνισμα του τσιγάρου όμως, δεν οδηγεί μόνον στον καρκίνο του πνεύμονα, όπως πολλοί νομίζουν.
Έχει συνδυαστεί αυτό στατιστικά σε έρευνες και με άλλους καρκίνους, εκτός του πνεύμονα, κυρίως σε άνδρες, χωρίς όμως να έχει μέχρι τώρα γίνει γνωστός ο τρόπος με τον οποίο το κάπνισμα του τσιγάρου οδηγεί σε αυτούς τους καρκίνους.

Φως στο θέμα ρίχνει, όμως, μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science αυτές τις ημέρες.  Επιστήμονες διαπίστωσαν, μελετώντας τρεις διαφορετικές έρευνες  που αφορούσαν 6014 άτομα συνολικά,  πως το κάπνισμα του τσιγάρου βλάπτει το ανδρικό χρωμόσωμα Υ στα κύτταρα του αίματος. (τα χρωμοσώματα είναι το τυλιγμένο DNA μέσα στον πυρήνα των κυττάρων). Αυτή η επίδραση, είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα, πως οδηγεί σε καρκίνους διαφόρων οργάνων.

Διαπιστώθηκε μάλιστα, πως η βλάβη αυτή στο χρωμόσωμα Υ των κυττάρων του αίματος από το κάπνισμα είναι δοσοεξαρτώμενη.  Όσο πιο πολύ καπνίζει δηλαδή  κάποιος, τόσο πιο ευάλωτος είναι σε αυτήν.

Το εύρημα αυτό, όπως λένε οι επιστήμονες που μελέτησαν τις έρευνες, δικαιολογεί την σχέση του καπνίσματος με την εμφάνιση καρκίνου διαφόρων οργάνων.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ λοιπόν, άνδρες κυρίως, καπνιστές. Το κάπνισμα σας οδηγεί σε καρκίνους διαφόρων ειδών, όχι μόνον στον καρκίνο του πνεύμονα. Αρχίστε να το σκέφτεστε αυτό κάθε φορά που πάτε να ανάψετε ένα τσιγάρο!

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.