Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (7)

Τα φάρμακα του στομάχου δεν είναι ακίνδυνα!...
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για τις αντλίες πρωτονίων, τα  φάρμακα που χρησιμοποιούνται πολύ για την υπεροξύτητα του στομάχου, όπως τα γνωστά  nexium και losec, και που ευθύνονται για κατάγματα οστών όταν τα παίρνετε για πολύ καιρό, σας είχα μιλήσει παλαιότερα στη στήλη «το ξέρετε ότι». Τα αρθράκια αυτά μπορείτε να ξαναδείτε κάνοντας κλικ εδώ και εδώ.
Σε μία πολύ πρόσφατη έρευνα τώρα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal στις 31 Ιανουαρίου του 2012, όσα τότε σας είχα πει επαληθεύτηκαν για άλλη μια φορά, όταν διαπιστώθηκε  πως σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες  που έπαιρναν τέτοια φάρμακα για περισσότερα από δύο συνεχή χρόνια, αυξήθηκαν κατά 35% (πολύ σημαντικό ποσοστό) τα κατάγματα του ισχίου. Ο κίνδυνος γινόταν μεγαλύτερος αν αυτές ήταν καπνίστριες, και αυξανόταν με τα χρόνια λήψης των φαρμάκων.
Οι υπεύθυνοι αυτής της έρευνας υποστηρίζουν, πως τα κατάγματα αυτά οφείλονται στην αύξηση της έκκρισης της ορμόνης γαστρίνης που κάνουν τα πιο πάνω φάρμακα, η οποία εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου, και αλλάζει την λειτουργία των οστεοκλαστών (τα κύτταρα του οστού που οδηγούν σε λύση του (καταστροφή), σε αντίθεση με τους οστεοβλάστες που είναι τα κύτταρα του οστού που το επιδιορθώνουν).
Μη ξεχνάτε όμως φίλες και φίλοι μου το θαυματουργό μέλι με κανέλα που όπως σας έχω πει παλαιότερα (μπορείτε να το ξαναδείτε κάνοντας κλικ εδώ) κάνει την ίδια δουλειά στα συμπτώματα του στομάχου σας με τα φάρμακα αυτά, χωρίς όμως καμία παρενέργεια. Αντίθετα ενισχύει την λειτουργία του οργανισμού σας γενικότερα με την σημαντική του αντιοξειδωτική δράση.
Η δόση μελιού του πιο πάνω άρθρου μπορεί να γίνει 1 κουταλιά σούπας μέλι πασπαλισμένο με αρκετή κανέλα το βράδυ πριν τον ύπνο και  1 το πρωί πριν το πρόγευμα εάν συγχρόνως φροντίζετε τα γεύματά σας να είναι ελαφρά και υγιεινά.
Συζητήστε το με τον γιατρό σας και δοκιμάστε το. Δεν έχετε να χάσετε τίποτα.
Με αγάπη

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Υγιεινές συνταγές/όσπρια (7)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πάει καιρός που δεν σας έχω δώσει καινούργια συνταγή. Έφτιαξα όμως ένα πραγματικά πολύ νόστιμο και υγιεινό πιάτο πριν λίγο καιρό που πρέπει να δοκιμάσετε. Του ταιριάζει πολύ σαν συμπλήρωμα η προηγούμενη συνταγή που σας είχα δώσει πριν λίγο καιρό με την γεμιστή κόκκινη πιπεριά (μπορείτε να την ξαναδείτε κάνοντας κλικ εδώ).
Μη ξεχνάτε πως τα όσπρια είναι πολύ καλύτερο να τρώγονται μαζί με ρύζι, γιατί αλληλοσυμπληρώνονται τα συστατικά τους και αυξάνει η θρεπτική τους αξία.
Λιγοστέψτε όμως την ποσότητα του κάρι εάν έχετε παιδιά και δεν το έχουν συνηθίσει, αν και όλοι οι σπόροι που βρίσκονται κονιορτοποιημένοι μέσα σε αυτό το μπαχαρικό κάνουν πολύ καλό στον οργανισμό, γι αυτό καλό θα είναι να το συνηθίσετε σιγά-σιγά.
Εναλλακτικά, μπορείτε να αντικαταστήσετε το κάρι με 1 κ.σ. γκάραμ μασάλα (μίγμα μπαχαρικών που θα βρείτε στα ειδικά καταστήματα) και 1 κ.σ. κιτρινόριζα (κουρκουμά). Στην περίπτωση αυτή το φαγητό σας θα έχει ιδιαίτερο άρωμα και δεν θα καίει καθόλου. 

ΟΙ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΟΥ
Ρεβίθια με άγριο ρύζι και κάρι  
1 φλ. ρεβίθια
½ φλ. άγριο (αναποφλοίωτο) ρύζι ανάμικτο (όλα τα χρώματα)
2 μέτρια κρεμμύδια
2 σκ. σκόρδο
6 κ.σ. λάδι
1 κύβος λαχανικών
1 κ.σ. κάρι
1-2 κ.σ. σταφίδες μαύρες
1 ξινόμηλο
Μουσκεύουμε από το βράδυ τα ρεβίθια και το ρύζι, σε χωριστά σκεύη. Τα ξεπλένουμε την επομένη καλά και τα σουρώνουμε.
Βράζουμε τα ρεβίθια σκεπασμένα με νερό 1-2 δάχτυλα επάνω από την επιφάνειά τους, στη χύτρα (1 ώρα) ή σε απλή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν (σε αυτήν θα χρειαστείτε περισσότερο νερό), με 2 φύλλα δάφνης, 1 κλωναράκι θυμάρι και 1-2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη ή όποιο άλλο φρέσκο μυρωδικό έχετε στα γλαστράκια ή τον κήπο σας.  Τα σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό τους. (Χρειαζόμαστε 1-2 φλιτζάνια).
Στο λάδι, μαραίνουμε τα κρεμμύδια με λίγο αλάτι. Προσθέτουμε το κάρι, και τα γυρίζουμε όλα μαζί στο λάδι μέχρι να μυρίσει το κάρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε  το σκόρδο ψιλοκομμένο, τα ρεβίθια, το ρύζι και τον κύβο λαχανικών. Τα γυρίζουμε όλα μαζί για λίγο στο λάδι και στη συνέχεια προσθέτουμε 1 φλ. από τον ζωμό των ρεβιθιών, το μήλο κομμένο σε μικρά κομματάκια, τις σταφίδες κι λίγο ακόμη αλάτι, και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά το φαγητό μέχρι να γίνει το ρύζι. (αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη ζωμό από τα ρεβίθια ή νερό). 
Σερβίρουμε πασπαλισμένο με μαϊντανό.
Καλή σας όρεξη

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (8)

Ας μην θυσιάζουμε το παρόν σε ένα αβέβαιο μέλλον...
Γεια σας
Τα λόγια τουΤσόπρα αναφορικά με το παρόν και το μέλλον που σε προηγούμενη ανάρτησή μου σας έγραψα θα ήθελα να συζητήσω σήμερα μαζί σας, γιατί στην δύσκολη αυτή εποχή που ζούμε νομίζω πως αυτά αποτελούν μια πολύ καλή και επίκαιρη συμβουλή για την υγεία μας και την ποιότητα της ζωής μας γενικότερα.
Να ζούμε στο παρόν. Να μην χαλάμε την ενέργειά μας αναμασώντας το παρελθόν ή αγωνιώντας για το μέλλον, που έτσι και αλλιώς κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πώς θα είναι αυτό. Αυτό είναι το ζητούμενο προκειμένου να έχουμε ψυχική ηρεμία, ώστε να μη βλαφτεί η υγεία μας. Γιατί... τι να το κάνει κανείς ένα όμορφο μέλλον αν δεν έχει την υγεία του;

Το να ζει κανείς στο παρόν είναι ένα μεγάλο και δύσκολο θέμα, το καταλαβαίνω, είναι όμως το μόνο σίγουρο που έχουμε όλοι.
Η παρούσα στιγμή…. Και όμως…
Όλοι σχεδόν την αφήνουμε να φύγει χωρίς να την καταλάβουμε, να την απολαύσουμε, να την χρησιμοποιήσουμε για κάτι καλό για εμάς ή τους γύρω μας…. Την αφήνουμε να φύγει με το μυαλό μας γεμάτο ανησυχίες για ένα μέλλον που από τη φύση του είναι αβέβαιο, ή με αναδρομές στο παρελθόν γεμάτες αν…. Αν έκανα τότε αυτό… Αν έλεγα εκείνο… κ.λ.π. Άσκοπες σκέψεις, άσκοπο χάσιμο ενέργειας και χρόνου. Χρόνου πολύτιμου, γιατί η ζωή μας είναι μικρή και θα πρέπει να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε στον χρόνο αυτό που έχουμε στην διάθεσή μας ο καθένας. Ότι καλύτερο τόσο για εμάς όσο και για τους γύρω μας.

Φροντίστε να ζείτε τις στιγμές σας, γιατί είναι ανεπανάληπτες. Ποτέ δεν θα ξαναγυρίσουν ολόιδιες για να μπορέσετε να τις απολαύσετε. Απολαύστε το φως του ήλιου αυτής της συγκεκριμένης μέρας… το κελάιδισμα των πουλιών… την μουσική του αέρα… τα σύννεφα στον ουρανό… την μυρωδιά του φαγητού σας… την γεύση του… την αγκαλιά των δικών σας προσώπων… την αγάπη που διακρίνετε στα μάτια κάποιων ανθρώπων ή και ζώων… ότι μπορεί να απολαύσει ο καθένας.
Απολαύστε, με ευγνωμοσύνη για την φύση, το σύμπαν ή τον Θεό (ότι πιστεύει ο καθένας) που σας το χάρισε, ότι θεωρείτε αυτή τη στιγμή καλό για εσάς, ώστε να έχετε θετικό αποτέλεσμα στην υγεία σας.
Και με καρδιά γεμάτη αγάπη και συμπόνια φροντίστε κάθε στιγμή σας να προσφέρει επίσης κάτι θετικό και σε κάποιο άλλο ον, ζώο ή άνθρωπο, ακόμη και φυτό. Μην αφήνετε τις στιγμές σας να πηγαίνουν χαμένες χωρίς να χαρίζουν τόσο σε εσάς όσο και στους γύρω σας κάποιο θετικό συναίσθημα, που θα οδηγεί τον οργανισμό τον δικό σας και όσων βρίσκονται κοντά σας σε ενεργειακή εναρμόνιση (coherence) για την οποία έχουμε μιλήσει επανειλημμένα σε άλλη στήλη.
Πάψτε να αγωνιάτε για ένα αβέβαιο μέλλον. Μείνετε γεροί (ψυχικά και σωματικά) για να μπορείτε να το αντιμετωπίσετε αυτό το μέλλον όταν γίνει παρόν, όπως και αν είναι αυτό.
Αυτός πρέπει να είναι αυτή την εποχή ο στόχος μας και από αυτόν τον στόχο προσπαθούν όλοι να μας αποπροσανατολίσουν. Γιατί ήρεμοι και γεροί (ψυχικά και σωματικά) άνθρωποι δεν είναι εύκολο να χειραγωγηθούν. Ο ήρεμος νους οδηγεί σε σωστές σκέψεις και αποφάσεις πράγμα που δεν αρέσει σε όσους προσπαθούν να μας επιβληθούν.
Ας το έχουμε αυτό κατά νου…
Με αγάπη  

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Σοφά λόγια (43)

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ...
Εάν ζείτε μόνον για το μέλλον, θα είστε απόντες όταν αυτό φτάσει σαν παρόν!..


~Deepak Chopra~        CosmicConsciousness   

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ολιστική ή Ενοποιημένη Ιατρική / Επιγενετική (12)

Γεια σας
Η σχετικά νέα επιστήμη, η Επιγενετική, μελετάει τις κληρονομούμενες αλλαγές που το περιβάλλον επιφέρει στην λειτουργία των γονιδίων μας.
Οι παλιές απόψεις πως τα γονίδια είναι το πεπρωμένο μας δεν ισχύουν πια, όπως έχουμε ξαναπεί. Δεν είμαστε προγραμματισμένα ρομπότ, όπως νομίζαμε παλαιότερα, αλλά ελεύθερα όντα που μπορούν να αλλάξουν τη λειτουργία του οργανισμού τους αλλάζοντας το περιβάλλον τους, ή ακόμη καλύτερα την αντίληψη που έχουν για το περιβάλλον τους, αφού αυτή η αντίληψη είναι που γεννά συναισθήματα. Και η επίδραση αυτών των συναισθημάτων, αποδεικνύεται τώρα από την επιστήμη πως έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα επάνω στη λειτουργία του οργανισμού μας από αυτό καθεαυτό το φυσικό περιβάλλον, όπως πολλές φορές έχουμε πει. 
Σύμφωνα με την Επιγενετική, ακόμη και αν κληρονομούμε από τους γονείς μας γονίδια με προβληματική λειτουργία, μπορούμε να τα μεταφέρουμε στα παιδιά μας με διορθωμένη την λειτουργία τους, κάνοντας έτσι την ζωή των παιδιών μας ευκολότερη. Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε αλλάζοντας τη διατροφή μας, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας κ.λ.π. Εφαρμόζοντας δηλαδή όλους τους τρόπους αντιμετώπισης του στρες, που σας έχω αναλύσει στο βιβλίο μου «Πώς να νικήσετε το στρες» Εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ, αλλά και που συζητάμε καθημερινά σε αυτόν εδώ τον ιστότοπο.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα διάφορα στρες, ψυχικά και φυσικά, είναι αυτά που επηρεάζουν αρνητικά την λειτουργία των γονιδίων και οδηγούν σε ασθένειες. Η σωστή αντιμετώπιση των στρες επομένως μπορεί να επαναφέρει τα γονίδια στη σωστή τους λειτουργία, προς όφελος του οργανισμού τόσο του δικού μας, όσο και των παιδιών που θα φέρουμε στον κόσμο (αφού αυτά θα κληρονομήσουν επιδιορθωμένα τα γονίδια αυτά) και αυτό πια έχει αποδειχθεί επιστημονικά.
Ας μην ξεχνάμε, πως αυτή η λειτουργία των γονιδίων μας δεν είναι απλά σωστή ή λάθος, αλλά μπορεί να έχει έως 30.000 περίπου διαβαθμίσεις, όπως έχουμε ξαναπεί σε παλαιότερη κουβέντα μας.
Ο πολύ γνωστός βιολόγος  Bruce Lipton, με τις έρευνές του επάνω στην λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης, της μεμβράνης δηλαδή που περιβάλλει κάθε κύτταρο και το ξεχωρίζει από το περιβάλλον του, έχει αποδείξει πως αυτή λειτουργεί σαν ένα μικρό κομπιούτερ, σαν να είναι δηλαδή αυτή ο εγκέφαλος του κυττάρου. Ένας εγκέφαλος που κοντρολάρει την συμπεριφορά και την φυσιολογία του κυττάρου, ενεργοποιώντας ή απενεργοποιώντας τη λειτουργία των γονιδίων που υπάρχουν μέσα στον πυρήνα του, ανάλογα με τα σήματα που παίρνει από το περιβάλλον. Η διαδικασία είναι πολύπλοκη, μέσω ενεργοποίησης διαφόρων ενζύμων και δεν χρειάζεται να σας κουράσω με αυτήν.
Πρέπει όμως να τονιστεί, πως αυτό το περιβάλλον των κυττάρων, εκτός των άλλων, το επηρεάζουν άμεσα τα συναισθήματά μας, όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες έρευνες.
Πιστεύει και ο ίδιος ο Bruce Lipton, αλλά και άλλοι επιστήμονες, όπως αποδεικνύουν και οι έρευνες του Ινστιτούτου Heartmath (για τις οποίες σας έχω μιλήσει πολλές φορές) πως τα θετικά συναισθήματα είναι αυτά που κατά κύριο λόγο θα πρέπει να επηρεάσουν την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους από εδώ και πέρα, αντί του φόβου (που οδηγεί στην αντίδραση του στρες όπως έχουμε ξαναπεί, με καταστροφικές για τον οργανισμό συνέπειες), όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Αυτή θα είναι μία πολύ μεγάλη αλλαγή για το ανθρώπινο είδος και μία μεγάλη ευθύνη για εμάς που κρατάμε στα χέρια μας τις τύχες των παιδιών μας. Τώρα που επιστημονικά μέσω της Επιγενετικής, αποδεικνύεται πως τα θετικά συναισθήματα, όπως και ο υγιεινός γενικά τρόπος ζωής, οδηγούν σε επιδιόρθωση διαταραγμένων ως προς την συμπεριφορά τους γονιδίων, χρειάζεται όλοι οι επιστήμονες να ενώσουμε τις  φωνές μας για να γίνουν αυτά τα νέα γνωστά σε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο. Πρέπει οι άνθρωποι να καταλάβουν την μεγάλη δύναμη που έχουν στα χέρια τους για να διαφυλάξουν την υγεία και την ζωή τόσο την δική τους όσο και των παιδιών τους.
Εύχομαι κάποιους να καταφέρει να επηρεάσει και η δική μου φωνή από αυτόν εδώ τον χώρο, που δημιουργήθηκε ακριβώς για αυτόν τον σκοπό.
Με αγάπη   

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Υγιεινή διατροφή/καρκίνος (10)

Επικίνδυνα τα μπιφτέκια και τα λουκάνικα σχάρας…
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Άλλη μία πρόσφατη μελέτη Αμερικανών επιστημόνων συσχετίζει τη κατανάλωση κρέατος με τον καρκίνο.
Σας έχω μιλήσει γι αυτό το θέμα  και παλαιότερα. Το άρθρο μπορείτε να ξαναδείτε κάνοντας κλικ εδώ
Στα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης αναφέρεται  πως  η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι σε επεξεργασμένη  μορφή (λουκάνικα, κ.λ.π.) ή σε μορφή  κιμά (μπιφτέκια) συσχετίζεται άμεσα με τον  καρκίνο του προστάτη και μάλιστα με την επιθετική του μορφή.  Η συσχέτιση είναι ακόμη μεγαλύτερη όσο πιο καλοψημένο είναι το κρέας, γιατί με το ψήσιμο δημιουργούνται καρκινογόνες ουσίες επάνω του, ιδιαίτερα όταν αυτό ψήνεται στα κάρβουνα.
Μία λογική εξήγηση είναι πως όταν το κρέας είναι ψιλοκομμένο σε μορφή κιμά στα μπιφτέκια  ή μέσα στα λουκάνικα, μεγαλύτερη επιφάνειά του είναι εκτεθειμένη στη φωτιά και επομένως είναι περισσότερες οι καρκινογόνες ουσίες που δημιουργούνται από το ψήσιμο.
Καλό είναι να τα έχετε όλα αυτά υπ’ όψιν σας όσοι συχνά απολαμβάνετε μπιφτέκια και λουκάνικα στη σχάρα…
Άλλη μία πρόσφατη μελέτη όμως έχει συσχετίσει την μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και με τον καρκίνο του νεφρού, ενώ μία μελέτη από το Οχάιο του Καναδά, που δημοσιεύθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες, συνδέει την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος και με τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Οι ερευνητές βρήκαν πως αλλαγή της διατροφικής πηγής πρωτεϊνών από το κόκκινο κρέας σε λευκό (πουλερικά) αλλά και γαλακτοκομικά προϊόντα και ξηρούς καρπούς, μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο των εγκεφαλικών επεισοδίων, χωρίς να σχετίζεται αυτό με τις τιμές της χοληστερίνης
Δεν είναι μόνον το πρόβλημα της χοληστερίνης, επομένως, που συνδέεται με την υπερκατανάλωση του κόκκινου κρέατος, όπως ίσως νομίζατε, φίλες και φίλοι μου, μέχρι τώρα.  
Με αγάπη

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.