Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Χαλάρωση (16)

ΕΛΑΤΕ   ΝΑ   ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ   
Με μουσική υπόκρουση μία αφιέρωση του Μπετόβεν στην Ελίζα (fur Elise) σας προτείνω σήμερα φίλοι μου να χαλαρώνετε, καθώς θα διαβάζετε τα άρθρα αυτής της ιστοσελίδας. Οι πολύ όμορφες εικόνες με τους καταρράκτες από την άλλη, μπορεί να σας βοηθήσουν στον οραματισμό με την λίμνη και τον καταρράκτη, που σας έδωσα πριν λίγες ημέρες για τη διαχείριση των συναισθημάτων σας.

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/το κύτταρο (6)

Το κύτταρο και οι λειτουργίες του (6)
Γεια σας φίλοι μου
Όπως είπαμε και στη προηγούμενη κουβέντα μας, τα πάντα μέσα στα κύτταρά μας γίνονται από τις πρωτεΐνες. Όλες οι λειτουργίες του οργανισμού μας είναι συνδεδεμένες με πρωτεΐνες και ανάλογα με τη δουλειά που αυτές κάνουν τις έχουμε μοιράσει σε ομάδες με διάφορα ονόματα, αν και μερικές φορές κάποιες από αυτές μπορεί να έχουν περισσότερες από μία λειτουργίες και γι αυτό, μπορούν να ανήκουν σε περισσότερες από μία ομάδες.
Οι ομάδες των πρωτεϊνών είναι:
1. Τα ένζυμα
Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν οι πρωτεΐνες που υποβοηθούν τις χημικές και βιοχημικές αντιδράσεις μέσα και έξω από τα κύτταρα των έμβιων οργανισμών. Είναι μάλλον η μεγαλύτερη κατηγορία πρωτεϊνών.
2. Οι ορμόνες
Εδώ ανήκουν οι πρωτείνες που ρυθμίζουν πολλές από τις διαδικασίες των οργανισμών. Είναι συνήθως μικρές (πεπτίδια, δηλαδή). Από τις πιο γνωστές πρωτεΐνες ορμόνες είναι η ινσουλίνη, η προλακτίνη, η αυξητική ορμόνη, οι θυρεοειδικές ορμόνες κ.λ.π
3. Οι πρωτεΐνες μεταφορείς
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι πρωτεΐνες που μεταφέρουν, ή φυλάνε, διάφορες χημικές ουσίες και ιόντα. Παράδειγμα τέτοιας πρωτεΐνης είναι η γνωστή σε όλους μας αιμοσφαιρίνη που μεταφέρει το οξυγόνο μέσα στο σώμα μας.
4. Τα αντισώματα (ή ανοσοσφαιρίνες)
Οι πρωτείνες αυτής της κατηγορίας συμμετέχουν στην ανοσολογική απάντηση του οργανισμού για την εξουδετέρωση ξένων μορίων που μπορεί να είναι βλαπτικά για αυτόν. Καμμιά φορά αυτές μπορεί να δράσουν και σαν ένζυμα.
5. Οι διαρθρωτικές πρωτεΐνες
Σε αυτές ανήκουν οι πρωτεΐνες που διατηρούν την δομή των κυττάρων ή των ιστών, όπως είναι το γνωστό μας κολλαγόνο, η ελαστίνη κ.ά. Δεν ξέρουμε ακόμη αν συμμετέχουν και σε άλλες εργασίες μέσα στον οργανισμό αυτές οι πρωτεΐνες.
6. Οι πρωτεΐνες κίνησης
Οι πρωτεΐνες αυτής της κατηγορίας μπορούν να μετατρέπουν χημική ενέργεια σε μηχανική, βοηθώντας έτσι την κίνηση διαφόρων δομών του κυττάρου. Σε αυτές ανήκουν οι γνωστές ακτίνη και μυοσίνη που ευθύνονται και τις κινήσεις των μυών μας.
7. Οι υποδοχείς
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν πρωτείνες που είναι υπεύθυνες για την ανίχνευση σημάτων τα οποία στη συνέχεια μετατρέπουν σε άλλα σήματα. Πολλές από αυτές βρίσκονται στη μεμβράνη του κυττάρου, παίρνουν σήματα που φθάνουν από έξω στο κύτταρο και τα μετατρέπουν σε σήματα τα οποία στη συνέχεια οδηγούν το κύτταρο στη σωστή απάντηση στο εξωτερικό ερέθισμα.
8. Οι πρωτεΐνες σηματοδότησης
Οι πρωτεΐνες αυτής της κατηγορίας βοηθούν στην επεξήγηση των διαφόρων σημάτων από το περιβάλλον και συνήθως αλλάζει η διάπλασή τους όταν υπάρχουν γύρω σηματοδοτικά μόρια. Αυτές οι πρωτεΐνες μπορούν να δρουν και σαν ένζυμα.
9. Οι αποθηκευτικές πρωτεΐνες
Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν πρωτείνες που μπορούν να διαφυλάσσουν ενέργεια η οποία στη συνέχεια απελευθερώνεται κατά τις διάφορες μεταβολικές διαδικασίες στον οργανισμό. Η καζεΐνη του γάλακτος ανήκει σε αυτή τη κατηγορία, αλλά σχεδόν όλες οι πρωτεΐνες μπορούν να χρησιμεύσουν σαν πηγή ενέργειας αν φαγωθούν.
Οι πρωτεΐνες χωρίζονται επίσης σε κατηγορίες ανάλογα με το αν βρίσκονται μέσα ή έξω από τα κύτταρα ή στη μεμβράνη των κυττάρων, ανάμεσα στα δύο στρώματα λιπιδίων που υπάρχουν εκεί.
Σε παλαιότερη κουβέντα μας έχουμε μιλήσει για κάποιες από αυτές ( ακουαπορίνες) αλλά θα σταματήσω για σήμερα εδώ για να μη σας κουράσω περισσότερο.
Με αγάπη

Πηγή :  http://proteincrystallography.org/protein/

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (3)

Αγαπητοί μου φίλοι
Η καρδιά μας δεν χτυπάει με τον ίδιο ρυθμό όλη την ημέρα. Ανάλογα με τις ανάγκες μας σε οξυγόνο, χτυπάει πότε πιο γρήγορα και πότε πιο αργά. Η μεταβλητότητα αυτή του καρδιακού ρυθμού, όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, μπορεί να γίνει πολύ πιο αρμονική και να παρασύρει σε εναρμόνιση (ή συνοχή –coherence-) και άλλους βιολογικούς ρυθμούς μας , όπως είναι η αρτηριακή πίεση, η αναπνοή κ.α. με διάφορες τεχνικές διαλογισμού ή προσευχής, όπως οι τεχνικές που σας δίνω και εγώ σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα. 
Είναι όμως παρατηρημένο πως η εναρμόνιση αυτή επιτυγχάνεται πολύ πιο εύκολα όταν η καρδιά μας είναι απαλλαγμένη από αρνητικά συναισθήματα και είναι γεμάτη από θετικά, όπως αυτά της αγάπης και της ευγνωμοσύνης. Αυτά τα δύο φαίνεται να είναι τα πιο δυνατά από τα θετικά συναισθήματα που οδηγούν τη καρδιά μας και κατ επέκταση όλον τον οργανισμό μας σε εναρμόνιση (ή συνοχή –coherence-), όπως δείχνουν οι έρευνες του Αμερικανικού Ινστιτούτου Heartmath.(www.heartmath.org)
Έτσι σήμερα θα σας δώσω μία ακόμη μέθοδο διαχείρισης συναισθημάτων που ενισχύει τα θετικά συναισθήματα:
Αφού ασχοληθείτε για λίγο με την πρώτη άσκηση ενεργειακής εναρμόνισης που σας έχω δώσει (ενεργειακή εναρμόνιση 1) κλείνετε στη συνέχεια τα μάτια και φέρνετε στο νου σας την εικόνα προσώπου (ή προσώπων), ζώου ή πράγματος που αγαπάτε περισσότερο από κάθε τι στον κόσμο. Παρατηρείτε όλες τις λεπτομέρειες της εικόνας και την κάνετε όσο μπορείτε πιο ζωηρή σε χρώματα. Νοιώθετε τώρα πόσο πολύ τα αγαπάτε….. Νοιώθετε τη καρδιά σας να ξεχειλίζει από αυτή την αγάπη…. Μένετε σε αυτή την εικόνα και αυτό το συναίσθημα όσο περισσότερο μπορείτε, και στη συνέχεια παίρνετε μία βαθιά αναπνοή και  σιγά-σιγά επανέρχεστε στην φυσιολογική σας κατάσταση και ανοίγετε τα μάτια σας.
Δοκιμάστε την μέθοδο,  αν και απλή, θα σας βοηθήσει πολύ.
Με αγάπη

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Υγιεινή διατροφή (5)

Μαύρο εναντίον άσπρου...
Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα θα μιλήσουμε για τα οφέλη της κατανάλωσης αναποφλοίωτων σπόρων για τον οργανισμό μας, επ’ ευκαιρία μιας πρόσφατης ιατρικής έρευνας πουυ διάβασα με το θέμα αυτό. Λέγοντας αναποφλοίωτους σπόρους, εννοώ τα δημητριακά ολικής άλεσης, το αλεύρι που βγαίνει από αυτά και τα προϊόντα του και το αναποφλοίωτο ρύζι (μπεζ, κόκκινο, μαύρο).
Δεν έχω ακόμη καταλάβει γιατί ο άνθρωπος έχει τέτοια μανία να αλλάξει τη φύση και να νοιώσει πως την δάμασε. Πρέπει να νοιώθει μέσα του πολύ μικρός και ανασφαλής για να νοιώθει τόσο μεγάλη ανάγκη να αποδείξει στον εαυτό του πως τα κατάφερε να δαμάσει τη φύση, που ενδόμυχα γνωρίζει πως κάποιος πολύ πιο …. μεγάλος από αυτόν έχει δημιουργήσει.
Συγγνώμη για την άκαιρη φιλοσοφική μου τάση, αλλά πραγματικά είναι απορίας άξιο, το γιατί πιάσαμε και ξεφλουδίσαμε και ασπρίσαμε όλους τους σπόρους που τρώγαμε κάποτε ολόκληρους και ανοίξαμε εργοστάσια και επενδύσαμε χρήματα σε αυτή τη δουλειά. Δεν έπρεπε πρώτα να κοιτάξουμε μήπως βγάζοντας τη φλούδα από αυτούς τους σπόρους χάνουμε θρεπτικά συστατικά; Ήθελε πολύ φιλοσοφία κάτι τέτοιο;
Κι όμως δεν νοιαστήκαμε γι αυτό το τόσο απλό ερώτημα και καταλήξαμε να ψάχνουμε τώρα την αιτία της ολοένα και περισσότερο εξαπλωνόμενης παχυσαρκίας στον κόσμο, του διαβήτη, και της υπερχοληστεριναιμίας. Έρευνες επί ερευνών γίνονται για τα αίτιά τους και οι φαρμακοβιομηχανίες θησαυρίζουν, βγάζοντας το ένα μετά το άλλο τα αντίστοιχα για τις παθήσεις αυτές φάρμακα, που όμως δυστυχώς όλο και κάποια παρενέργεια κάνουν στον οργανισμό μας.
Κι όμως το θέμα είναι αρκετά απλό, πιστέψτε με. Αντικαταστήστε φίλοι μου το άσπρο σας ψωμί με ψωμί σίκαλης ή σταριού ολικής άλεσης, τα μακαρόνια σας με μακαρόνια ολικής άλεσης, το ρύζι που τρώτε με αναποφλοίωτο ρύζι (μπεζ, κόκκινο ή μαύρο, ακόμη καλύτερα τον συνδυασμό τους) και αποφύγετε όσο μπορείτε τα προϊόντα που είναι φτιαγμένα από άσπρο αλεύρι και άσπρο ρύζι και θα δείτε χωρίς μεγάλη δυσκολία το βάρος σας να πέφτει, αλλά και το ζάχαρο και τη χοληστερίνη σας.
Το μυστικό βρίσκεται στις φυτικές ίνες που περιέχει ο φλοιός αυτών των σπόρων. Οι ίνες αυτές, ενώνονται με τη χοληστερίνη στο λεπτό μας έντερο και την αποβάλλουν με τα κόπρανα, μη αφήνοντάς την να απορροφηθεί από εκεί και να περάσει στο αίμα μας. Εξ αιτίας αυτών των ινών ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) αυτών των τροφών είναι μικρός (δεν ανεβάζει η απορρόφησή τους από το έντερο, δηλαδή, απότομα το ζάχαρο στο αίμα μας) και αυτό τις κάνει ιδανικές τροφές κα για τους διαβητικούς, ενώ συγχρόνως οι ίνες αυτές γίνονται αιτία να αισθάνεται κανείς πιο χορτάτος και για μεγαλύτερο διάστημα, όπως ερευνητικές εργασίες αναφέρουν, άρα τρώει πολύ λιγότερο.
Εκτός όμως από αυτά τα ….. προσόντα τους οι τροφές αυτές περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα …..αριστοκρατικά ξασπρισμένα ξαδερφάκια τους. Το αναποφλοίωτο ρύζι π.χ. σε σχέση με το άσπρο, περιέχει 349% περισσότερες ίνες, 203% περισσότερη βιταμίνη Ε, 185% περισσότερη βιταμίνη Β6 και 219% περισσότερο μαγνήσιο.
Εντυπωσιαστήκατε; Θα έπρεπε…..
Αλλάξτε φίλοι μου τις διατροφικές σας συνήθειες. Δεν φταίει η …. πίτσα που παχαίνετε, αλλά το αλεύρι με το οποίο είναι φτιαγμένη, τα υδρογονωμένα λίπη που περιέχει και τα λιπαρά της τυριά. Αν φτιάξετε την πίτσα σας με αλεύρι ολικής άλεσης, λάδι ελιάς και τυρί με χαμηλά λιπαρά θα την τρώτε και θα ευχαριστιέστε αντί να σας….. τρώει εκείνη, όπως γίνεται με τις πίτσες του εμπορίου.
Η πρόσφατη ιατρική εργασία που με έκανε να γράψω αυτό το άρθρο έγινε από γιατρούς του Χάρβαρντ, δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Archives of Internal Medicine και αναδημοσιεύθηκε στις 14Ιουνίου 2010 στο BBC News. Σε αυτή οι ερευνητές κατέληξαν πως η κατανάλωση άσπρου ρυζιού συνδέεται με την ανάπτυξη σακχ, διαβήτη. Σε έρευνα στην οποία συμμετείχαν 200.000 άνθρωποι, βρέθηκε πως αυτοί που κατανάλωναν 150 γρ. άσπρο ρύζι την εβδομάδα είχαν 17% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σακχ. διαβήτη, σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωναν μία περίπου κούπα άσπρου ρυζιού την εβδομάδα. Το αναποφλοίωτο ρύζι αντίθετα φάνηκε να έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Κατανάλωση 2-3 μερίδων (κούπες ) αναποφλοίωτου ρυζιού την εβδομάδα οδήγησε σε μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης διαβήτη κατά 11% σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωναν 1 μόνο μερίδα τον μήνα. Ενώ είδαν πως και μόνον το 1/3 της μερίδας του άσπρου ρυζιού που καταναλώνει κάποιος αν το αντικαταστήσει με αναποφλοίωτο, θα έχει 16% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει σακχ. Διαβήτη.
Ελπίζω να σας έκανα να σκεφθείτε λίγο και να προβληματισθείτε ως προς το τι τρώτε και γιατί.
Με αγάπη

* Μη ξεχνάτε όμως, πως το αναποφλοίωτο ρύζι θα πρέπει να το μουσκέψετε από το βράδυ σε χλιαρό νερό (έχουμε ξαναπεί το γιατί σε παλαιότερη κουβέντα μας) και μετά να το ξεπλύνετε καλά πριν το βράσετε
            Nutrition Reviews Volume 59 Issue 5, Pages 129 - 139 Published Online: 27 Apr 2009

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Υγιεινές συνατγές/ζυμαρικά (2)

Γεια σας φίλοι μου
ένα ακόμη καλοκαιρινό, πολύ ελαφρύ πιάτο ζυμαρικών σκέφτηκα να σας δώσω σήμερα. Φτιάχνεται σε δέκα λεπτά, την ώρα που πρόκειται να φάτε, είναι νοστιμότατο και αν το συνοδέψετε με μία όμορφη αγγουρο-ντοματοσαλάτα με μπόλικη γλυστρίδα (θαυματουργό φυτό, που γεμίζει τους κήπους μας σαν παράσιτο, αλλά προφυλάσσει το αίμα από τον σχηματισμό θρόμβων), γίνεται ένα θρεπτικότατο γεύμα για σας και τα παιδιά σας.

Φαρφάλες με φέτα
Βράζουμε τα ζυμαρικά, τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε ζεστά με :
Λάδι (1-2. κ.σ. ανά μερίδα), πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες (υπολογίζουμε 1 πιπεριά κάθε τρεις μερίδες περίπου), αλάτι (με προσοχή γιατί η φέτα που θα προστεθεί είναι ήδη αλμυρή), πιπέρι, κρεμμύδι τριμμένο ή ψιλοκομμένο (1 κρεμμύδι ανά τρεις μερίδες), ρίγανη, και φέτα (1 κομμάτι περίπου 2 Χ 3 εκατ. ανά μερίδα)λιωμένη με το πειρούνι και αραιωμένη με γιαούρτι πρόβιο-κατσικίσιο με χαμηλά λιπαρά (1 κεσεδάκι ανά 2-3 μερίδες περίπου).
Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με μαϊντανό και κόκκινη πιπεριά
Καλή σας όρεξη

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (12)

Γεια σας φίλοι μου
Από τον κήπο αυτόν τον καιρό εκτός από βλίτα, φασολάκια και αγγουράκια άρχισα να γεύομαι και κολοκυθάκια. Οι μελιτζάνες μου είναι όπως βλέπετε ακόμη μικρές και ανυπομονώ να τις δοκιμάσω. Τα φύλλα τους είναι όπως φαίνεται και στη φωτογραφία γεμάτα μικρές τρύπες από έντομα, αλλά εγώ τον …χαβά μου. Ψεκάζω μόνον με τριμμένο πράσινο σαπούνι διαλυμένο στο νερό με λίγο καθαρό οινόπνευμα μέσα, κάθε δεκαπέντε μέρες και αυτό είναι όλο. Τα φυτά μου τα καταφέρνουν να επιζήσουν όπως βλέπετε χωρίς τα εντομοκτόνα και να καρπίσουν αρκετά.
Μη χρησιμοποιείτε φίλοι μου στους κήπους σας εντομοκτόνα. Η φύση τα καταφέρνει να κρατάει ισορροπίες, μικρή μόνον βοήθεια χρειάζεται από εμάς. Το ξέρετε πως τα μυρμήγκια τρέφονται από τις μελίγκρες; Τις αρμέγουν όπως εμείς αρμέγουμε τις αγελάδες για το γάλα. Εκείνα αρμέγουν τις φυτόψειρες για να πάρουν ένα ζαχαρώδη απολαυστικό χυμό που βγαίνει από τα οπίσθιά τους!!...
Κάθε μυρμήγκι- βοσκός πίνει το μελίτωμα από πολλές φυτόψειρες. Μετά γυρίζει σπίτι του και μοιράζεται το γεύμα του με τ' αδέρφια του ως εξής: τους χύνει στο στόμα το υγρό που έχει φυλάξει μέσα στη κοιλιά του..... ( από το βιβλίο "Το μυρμήγκι. ο ακούραστος εργάτης" εκδ. ΠΑΤΑΚΗ).
Στον λουλουδόκηπο τώρα, γαλάζιοι αγάπανθοι άνθισαν μπροστά από μία βερβερίδα με σκούρα μπορντώ φύλλα. Ο πολύ όμορφος αυτός θάμνος κρύβει αντιβιοτικές ιδιότητες σε αυτά τα φύλλα του που παίρνουν αυτό το όμορφο σκούρο χρώμα, όταν τα χτυπάει ο ήλιος. Φαρμακοβιομηχανίες τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν αντιβιοτικά.
Από την άλλη του μεριά ο θάμνος συνοδεύεται από μία αρτεμίσια. Το γκρίζο χρώμα του δικού της φυλλώματος κάνει πολύ όμορφη αντίθεση με το χρώμα των φύλλων της βερβερίδας. Δεν βρίσκετε;

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.