Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος.Αν.-Φθιν. (17)

Γεια σας φίλοι μου
Πρωί πρωί σήμερα βγήκα στο κήπο γιατί άρχισαν βλέπετε τα ποτίσματα....και επι τη ευκαιρία τράβηξα και μερικές φωτογραφίες.
Τέλειωσαν οι βροχές που μας ταλαιπώρισαν εφέτος τόσο πολύ εδώ στο νησί μας. Αλλά τα αντίθετα πάνε πάντα όπως ξέρετε παρέα. Δεν υπάρχει καλό χωρίς κακό, τα πάντα είναι άθροισμα αντιθέτων...Έτσι τώρα είμαι αναγκασμένη να αφιερώνω αρκετή ώρα στο πότισμα καθημερινά, πράγμα που θα γίνεται όλο και πιο χρονοβόρο όσο ζεσταίνει ο καιρός. Και αυτό όμως έχει το καλό και το κακό του. Από τη μια χάνω χρόνο από το διάβασμα και τα γραψίματά μου, από την άλλη όμως βρίσκομαι πολύ περισσότερη ώρα στον κήπο ανάμεσα στα λουλούδια και τα φυτά,  βλέπω τις ανάγκες τους και επικοινωνώ μαζί τους, πράγμα που μου προσφέρει μεγάλη χαλάρωση και ηρεμία.
Οι αναρριχόμενες τριανταφυλλιές είναι τώρα στις δόξες τους. Άρχισαν η μία μετά την άλλη να ανθίζουν στον κήπο, ενώ οι θαμνώδεις φτιάχνουν ακόμη τα μπουμπούκια τους. Σήμερα εμφανίστηκαν και οι κίτρινες ίριδες με το εκπληκτικό τους χρώμα. Δεν είναι πολύ όμορφες; Ενώ πιο πέρα κοντά στη παλιά μάντρα του κήπου ένας μικρός θάμνος που δυστυχώς δεν ξέρω το όνομά του (και αυτός προέρχεται από κάποιο κομματάκι που κάποια φίλη μου έδωσε πριν από καιρό) στέκεται  δίπλα σε ένα πανασέ μικρόφυλλο κισσό, με τα λεπτεπίλεπτα ροζ λουλούδια του να κοιτούν ντροπαλά προς τη γη. Δεν είναι πολύ όμορφος ο συνδυασμός τους;
Δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις αυτήν την εποχή στους κήπους. Απλά στέκεσαι, κοιτάς, μυρίζεις, αφουγκράζεσαι και επικοινωνείς με όλες τις αισθήσεις σου με το μεγαλείο της δημιουργίας….

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Υγιεινή διατροφή/χοληστερίνη (2)

Φίλοι μου γεια σας
Μία καινούργια ιατρική έρευνα για το θέμα της θεραπείας της ψηλής χοληστερίνης έρχεται να με δικαιώσει για τις συμβουλές που σας είχα δώσει σε παλαιότερες κουβέντες μας (Διατροφ. Συμβουλές 6,7,8) για το πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη χοληστερίνη σας φυσικά, προσθέτοντας στη διατροφή σας συστατικά όπως τα φιστίκια Αιγίνης, το σουσάμι, το αβοκάντο, και ψάρια όπως ο σολομός, ο γάδος κ.λ.π. Δεν ξέρω πόσοι από εσάς δοκίμασαν να εφαρμόσουν αυτές τις διατροφικές συμβουλές και τι αποτελέσματα είχαν. Δεν με ενημερώνετε βλέπετε….
Η ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet πολύ πρόσφατα όμως δικαιώνει αυτή τη προσπάθειά μου να σας πείσω να δοκιμάσετε να βελτιώσετε τη διατροφή σας πρώτα και μετά να καταφύγετε σε χάπια για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης σας. Τα φάρμακα βλέπετε, σαν χημικές ουσίες που είναι , προκαλούν στρες στο οργανισμό όταν μπουν μέσα του και ενώ αντιμετωπίζουν το πρόβλημα για το οποίο είναι φτιαγμένα, συγχρόνως αποδιοργανώνουν ή βλάπτουν κάποια άλλη λειτουργία του οργανισμού. Έχουν δηλαδή όπως όλοι ξέρετε παρενέργειες.
Για τα συγκεκριμένα φάρμακα που δίνονται για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης, τις γνωστές σας στατίνες ( lipitor, zocor κ.λ.π.) η έρευνα που έγινε από Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, και διερεύνησε 13 μελέτες που έγιναν σε σύνολο 90.000 ατόμων, έδειξε πως μπορούν ν προκαλέσουν σε ένα ποσοστό 9%, σακχαρώδη διαβήτη στα άτομα που τα καταναλώνουν. Μπορεί το ποσοστό να μη σας φαίνεται τόσο τρομερό, όμως σύμφωνα με τον David Preiss που ηγείται της μελέτης αυτής, κάθε 1000 άτομα που παίρνουν στατίνες, μέσα σε ένα χρόνο, ένα άτομο θα εμφανίσει διαβήτη, ενώ βέβαια πέντε άλλοι θα αποφύγουν καρδιακά επεισόδια και πιθανούς θανάτους. (http://businessweek.com/news/20...)
Η παρενέργεια αυτή λοιπόν δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο να πάρετε τα φάρμακα αυτά όσοι τα χρειάζεστε, είναι καλό όμως να το ξέρετε και να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας, αν τα χρησιμοποιείτε. Άλλωστε αυτή δεν είναι η μόνη παρενέργεια αυτών των φαρμάκων. Μπορούν επίσης να σας προκαλέσουν ναυτία, διάρροια και διέγερση, ενώ μπορεί να οδηγήσουν τον οργανισμό σας σε νεφρική ανεπάρκεια, νευρικές βλάβες, αμνησία και σε έλλειψη του ενζύμου Q10. Οι παρενέργειες αυτές ήταν γνωστές από παλαιότερα.
Για άλλη μια φορά λοιπόν, θέλω εγώ να σας ενημερώσω πως αλλάζοντας τη διατροφή σας έχετε να κερδίσετε πολλά οφέλη, όσον αφορά την υγεία σας. Είναι τελείως ανόητο να βομβαρδίζετε τον οργανισμό σας με περισσότερα στρες, γεμίζοντάς τον χαπάκια, αντί να φροντίσετε να διαφυλάξετε τη σωστή του λειτουργία με νόστιμα και υγιεινά τρόφιμα. Όσον αφορά τη χοληστερίνη σας, σας υπενθυμίζω πως δεν αρκεί μόνον να μην τρώτε λιπαρά φαγητά, για να την αντιμετωπίσετε. Χρειάζεται να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με φιστίκια Αιγίνης (και γενικά ξηρούς καρπούς), σουσάμι ή ταχίνι, αβοκάντο, κανέλλα, και ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και ο μπακαλιάρος. Ένας δε πολύ σημαντικός παράγων όπως θα διαβάσετε και στο βιβλίο μου για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης σας είναι η γενικότερη αντιμετώπιση του στρες στη ζωή σας. Γιατί είναι αυτό που κάνει βλαβερή τη χοληστερίνη για τον οργανισμό σας, οξειδώνοντάς την.
Με αγάπη

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΙ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ (2)

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ - ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ (2)
Γεια σας φίλοι μου
Σας έλεγα χθες, στη φιλοσοφική μου φλυαρία σχετικά με το βούισμα που κάνουν οι μέλισσες μέσα στα άνθη της πορτοκαλιάς μου, πως μου θυμίζει τη μουσική της δημιουργίας. Σε πολλούς θα φάνηκε τρελό. 
Αν κλείσετε όμως τώρα τα μάτια και σκεφθείτε τι οργασμός κίνησης και μεταφοράς ενέργειας γίνεται κάθε στιγμή μέσα στο κορμί σας, καθώς τα τρισεκατομμύρια κύτταρά σας επικοινωνούν με ηλεκτρονικό ή χημικό τρόπο, ουσίες και ενέργειες μεταφέρονται μέσα από δρόμους καλά οργανωμένους, χωρίς η περιβόητη λογική σας να το παίρνει είδηση, δεν νομίζετε και πάλι πως ακούτε ένα θόρυβο όμοιο με τη βουή των μελισσών; Όλα μέσα μας τρέχουν με ταχύτητες φωτός, ηλεκτρόνια, φωτόνια, πρωτόνια, και εκατομμύρια χημικές αντιδράσεις γίνονται κάθε λεπτό. Αν μπορούσατε να τα αντιληφθείτε όλα αυτά δεν νομίζετε πως θα ακούγατε κάτι ανάλογο γύρω σας με το βόμβο των μελισσών;

Δεν σας τα λέω όλα αυτά για να κάνουμε φιλοσοφική συζήτηση. Η εικόνα αυτή που σας δίνω είναι μια εικόνα πραγματικότητας, άσχετα αν οι «λειψές» πέντε αισθήσεις μας δεν μπορούν να την αντιληφθούν. Είναι μία πραγματική εικόνα που μπορεί να βοηθήσει πολύ και την υγεία σας, σαν θεραπευτικός οραματισμός. 

Είναι ένας γενικός οραματισμός που μπορεί να βοηθήσει κάθε πάθηση. Βάζετε ένα από τα μουσικά βιντεάκια που σας έχω δώσει για χαλάρωση να παίζει, ή οποιαδήποτε άλλη χαλαρωτική μουσική σας αρέσει, κλείνετε τα μάτια, και αναπνέετε από τη μύτη ήρεμα και βαθιά, χωρίς να σκέπτεστε τίποτα άλλο εκτός από τον αέρα που μπαίνει και βγαίνει από τα ρουθούνια σας. 
Αν σας έρχονται διάφορες σκέψεις, μη πιέζεστε να τις καταπνίξετε, κάντε τες και στη συνέχεια αφήστε τες να φύγουν ήρεμα, σαν συννεφάκια, και ξαναγυρίστε τη προσοχή σας στην ανάσα σας. Εάν τελειώσει στο μεταξύ η μουσική, μην ασχοληθείτε ξανά με αυτήν. 
Όταν νιώσετε πως μπορείτε να παρακολουθείτε χωρίς άλλες σκέψεις την αναπνοή σας, φέρτε στο νου σας την εικόνα που σας περιέγραψα προηγουμένως. Τη κίνηση και κυκλοφορία όλως των ενεργειών και των χημικών αντιδράσεων μέσα στο κορμί σας. 
Νιώστε τες σαν τις μέλισσες που τριγυρίζουν βουίζοντας μέσα στα λουλούδια της πορτοκαλιάς. Νιώστε τις ενέργειες να κινούνται από τα δάχτυλα των ποδιών σας μέχρι τα μαλλιά σας, νιώστε όλα σας τα τμήματα να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν πληροφορίες. Απολαύστε όλον αυτό τον οργασμό κίνησης που γίνεται μέσα σας. Παρακολουθήστε τον για λίγο, νοιώθοντας πως όλα λειτουργούν όπως πρέπει. 
Αν νιώσετε πως κάπου τα πράγματα δεν πάνε καλά, εστιάστε την προσοχή σας στο μέρος αυτό του σώματός σας και στείλτε του αγάπη και κατανόηση. Κάτι εκεί έχει μπλοκάρει την ενέργειά σας. Με την προσοχή σας και την αγάπη σας μπορείτε να βοηθήσετε να ξεμπλοκαριστεί, όσο και αν αυτό σας φαίνεται παράξενο και ίσως και απίθανο. 
Δοκιμάστε, δεν έχετε άλλωστε τίποτα να χάσετε….

Συνήθως κάποια αρνητικά συναισθήματα είναι αυτά που δημιουργούν παρόμοια προβλήματα. Συναισθήματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε με τη λογική μας, άρα δεν φταίμε γι αυτά.  Αν ασχοληθούμε όμως λίγη ώρα με αυτόν τον τρόπο, κάθε μέρα, με τον οργανισμό μας, μπορούμε να τον βοηθήσουμε και να βελτιώσουμε την υγεία μας. Εύχομαι κάποιοι από εσάς να με πιστέψουν και να δοκιμάσουν. Ενημερώστε με, ίσως μπορέσω να σας βοηθήσω περισσότερο. 

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (16)

Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα ασχολήθηκα και πάλι με τη κηπουρική και νοιώθω την ανάγκη να σας μεταφέρω τον ενθουσιασμό μου. Οι καπουτσίνοι γεμίζουν σιγά – σιγά όλα τα παρτέρια του κήπου, και δεν μπορώ να μη σας τους δείξω. Ομόρφυναν πολύ, όπως βλέπετε, το παρτέρι που έχω φτιάξει γύρω από μία πορτοκαλιά.
Η πορτοκαλιά είναι από πάνω ολάνθιστη, αυτόν τον καιρό, και η μυρωδιά της σε τρελαίνει. Και μέσα στα φυλλώματά της μέλισσες βουίζουν ρουφώντας το νέκταρ. Αυτός ο βόμβος, μου δημιουργεί μία ψυχική ανάταση. Κλείνω τα μάτια και νομίζω πως ακούω τη μουσική του σύμπαντος. Την θεωρεία των χορδών της μοντέρνας φυσικής, σκέφτομαι, και νομίζω πως αυτές οι υπερχορδές κάποια παρόμοια μουσική θα πρέπει να παράγουν, καθώς δημιουργούν σύμπαντα και αστέρια.
Ο βόμβος των μελισσών εμένα μου θυμίζει τη μουσική της δημιουργίας και με κάνει πολύ ευτυχισμένη. Φοβάμαι πως σε πολλούς θα φαίνομαι τρελή, αλλά δεν πειράζει. Ο καθένας μας είναι μοναδικός, τόσο στην εμφάνιση όσο και στις σκέψεις και τα συναισθήματα. Θα πρέπει όχι μόνον να αναγνωρίζουμε τη μοναδικότητα των άλλων, αλλά και να τη σεβόμαστε. Πολλές φορές πίσω από λόγια και σκέψεις που φαίνονται με τη λογική μας τρελά, κρύβονται μεγάλες αλήθειες. Δεν πρέπει λοιπόν να βιαζόμαστε να απορρίπτουμε κάθε τι μη λογικό. Είναι άλλωστε πολύ πεπερασμένη αυτή η λογική μας, αφού στηρίζεται στις πέντε αισθήσεις μας που είναι και αυτές πεπερασμένες. Μήπως βλέπουμε την υπεριώδη ή την υπέρυθρη ακτινοβολία, ή μήπως ακούμε τους υπερήχους; Το ότι δεν βλέπουμε ή δεν ακούμε κάτι δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει. Απλά είναι οι πέντε αισθήσεις μας λίγες για να μας δώσουν την πλήρη εικόνα της πραγματικότητας. Η λογική μας έτσι στηρίζεται σε λειψές πληροφορίες, άρα δεν πρέπει κατά την άποψή μου, να τη θεωρούμε ως το πιο σημαντικό στοιχείο της ύπαρξής μας.
Συγχωρήστε μου τη φιλοσοφική φλυαρία, και απολαύστε αυτό το καταπληκτικό φυτό με τα μπλε λουλούδια που ανθίζει αυτόν τον καιρό στον κήπο. Δεν ξέρω αν το προσέξατε στη φωτογραφία που σας έβαλα στη προηγούμενη κουβέντα μας. Ήταν μικρή η φωτογραφία και όσοι δεν κάνατε επάνω της κλικ για να τη μεγενθύνετε δεν θα το διακρίνατε. Μία φίλη μου έδωσε κάποτε ένα κοτσανάκι και το φύτεψα. Τα αποτελέσματα τα βλέπετε. Δεν μπόρεσα όμως να βρω το όνομά του, μέχρι σήμερα. Κάνει πολύ όμορφα λουλούδια, αυτά τα μεγάλα μπλε τσαμπιά, και ανθίζει ασταμάτητα από τώρα έως τον χειμώνα. Αν κάποιες φίλες ή φίλοι στην Κέρκυρα θέλετε μερικά κοτσανάκια για να τα φυτέψετε στον κήπο σας, μη διστάσετε να μου το ζητήσετε. Τα φυτά άλλωστε, λένε, πρέπει να τα μοιράζεσαι. Έτσι αν κάποτε χαλάσει κάποιο δικό σου θα το αποκτήσεις ξανά από τους φίλους στους οποίους το χάρισες.
Και ας κλείσουμε τη σημερινή κουβέντα μας με μία τελευταία φωτογραφία της γλυτσίνιας που έχω στην πίσω μεριά του σπιτιού. Άρχισε να ρίχνει τα εκπληκτικά και μυρωδάτα λουλούδια της και να τα αντικαθιστά με φύλλα. Έτσι σε λίγο, το εκπληκτικό μωβ σκηνικό της πίσω αυλής μου θα είναι πια παρελθόν.
Τι να κάνουμε; Τίποτα δεν είναι αιώνιο στη ζωή. Η κηπουρική με τις συνεχείς εναλλαγές των ανθισμένων φυτών και των καρπών σε κάνει να το καταλαβαίνεις αυτό καλά και να το αποδέχεσαι. Μη φοβάστε δεν θα συνεχίσω τις φιλοσοφίες. Θα σας αφήσω εδώ και θα τα ξαναπούμε μιαν άλλη φορά.
Με αγάπη

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (7)

Γεια σας φίλοι μου
Η πρώτη μου σπορά (ντοματίνια, ντομάτες, μελιτζάνες, αγγουράκια, πιπεριές) άρχισε να αποδίδει. Τα μικρά φυτά ορθώνουν σιγά-σιγά το ανάστημά τους από τα δοχεία όπου τοποθέτησα πριν τρεις περίπου εβδομάδες τους σπόρους τους.
Το μέγεθος που βλέπετε είναι έτοιμο να μεταφυτευθεί σε μεγαλύτερα ατομικά δοχεία, όπου θα μεγαλώσουν λίγο περισσότερο για να είναι μεγάλα και ανθεκτικά, ώστε να φυτευτούν έξω στον κήπο, μετά από δύο περίπου εβδομάδες. Στο μεταξύ θα φυτέψω στον κήπο αυτές τις ημέρες μερικά έτοιμα μεγαλύτερα αγορασμένα φυτά, ώστε να αρχίσει σχετικά γρήγορα η συγκομιδή καρπών.
Όταν τα δικά μου φυτά θα είναι έτοιμα για φύτεμα στη γη, στα μικρά δοχεία που βλέπετε, θα σπείρω μερικούς ακόμη σπόρους. Αυτό το κάνω, γιατί επειδή δεν ψεκάζω με εντομοκτόνα τα φυτά μου, κάποια χαλάνε γρήγορα, και χρειάζομαι καινούργια, για να τα αντικαταστήσω. Κάνω λοιπόν όπως καταλαβαίνετε, διαδοχικές σπορές. Είναι μία καλή λύση, για να έχει κανείς, νέα γερά φυτά σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Για το ψέκασμα τώρα, αντί για εντομοκτόνα, χρησιμοποιώ σαπούνι πράσινο σε σκόνη, 1 κουτ. σούπας για κάθε κιλό νερού, περίπου. Το σαπουνόνερο αυτό κάνει τις μελίγκρες να κολλάνε και να καταστρέφονται και είναι πολύ πιο ακίνδυνο, όπως καταλαβαίνετε. Όσο για τους μύκητες, ψεκάζω με διάλυμα χαλκού και ασβέστη ( υπάρχει έτοιμο σε σκόνη), κάθε εβδομάδα, όσο δεν υπάρχουν ακόμη καρποί επάνω στα φυτά. Όταν βγουν οι καρποί το ψέκασμα αυτό πρέπει να σταματήσει.
Προς το παρόν ο κήπος μου με προμηθεύει με ρόκα, όπως σας έχω ξαναπεί, για τις σαλάτες μου, με κρεμμυδάκια, με σέσκουλα και εδώ και λίγες μέρες με αγκινάρες. Τις πρώτες, σας τις φωτογράφησα πριν τις κόψω.
Το δεματάκι που βλέπετε να ετοιμάζεται για ….ταφή υπό το άγρυπνο βλέμμα της Σίσσυ, της γάτας μου δηλαδή, είναι ένας εύκολος τρόπος που βρήκα για να εμπλουτίζω το χώμα του κήπου με θρεπτικά συστατικά. Όλο το χειμώνα λοιπόν, όλα τα φυτικά μου σκουπίδια τα μαζεύω, τα τυλίγω λίγα-λίγα σε χαρτί και παραχώνω τα δεματάκια αυτά στα παρτέρια του κήπου όπου την άνοιξη πρόκειται να φυτέψω λαχανικά. Αυτός είναι ένας ευκολότερος τρόπος που ανακάλυψα, αντί του γνωστού «κομπόστ». Τα παραχώνω στο έδαφος και τα σκουλήκια του εδάφους μαζί με τη βροχή, κάνουν την υπόλοιπη δουλειά.
Από πλευράς λουλουδιών τώρα, σας φωτογράφησα το πρώτο κατάλευκο λουλούδι μιας κληματίδας, καθώς και τους νάρκισσους (καπουτσίνους) που με διάφορα χρώματα εμφανίστηκαν αυτές τις ημέρες στον κήπο. Πορτοκαλί ανάμεσα στις άσπρες κάλες και ωχροκίτρινοι σε άλλο μέρος του κήπου. Το ξέρετε πως τα λουλούδια τους τρώγονται και δίνουν εκτός από χρώμα και μία πολύ ωραία πιπεράτη γεύση στις σαλάτες; Ενώ οι σπόροι τους μπορούν να γίνουν τουρσί και να χρησιμοποιηθούν αντί για κάπαρη;

Με πολλή αγάπη

Υγιεινή διατροφή/καρκίνος (1)

Γεια σας φίλοι μου
Θα σας στενοχωρήσω λίγο σήμερα, αλλά τι να κάνουμε, όσοι αγαπούν ….παιδεύουν, το λέει και η παροιμία μας. Θα σας μιλήσω λοιπόν για τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για την υγεία μας η διατροφή μας με καλοψημένα ή επεξεργασμένα (μπέικον, λουκάνικα κ.λ.π) κρέατα, επ’ ευκαιρία ενός άρθρου που δημοσίευσε πρόσφατα το BBC. Το πολύ πρόσφατο άρθρο, αναφέρεται σε ερευνητική εργασία που έγινε σε 1700 άτομα και ανακοινώθηκε εφέτος, στην Αμερική σε συνέδριο για τον καρκίνο. Η εργασία διήρκεσε 12 χρόνια και οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ανάλογα με τη κληρονομικότητα κάποιοι άνθρωποι μεταβολίζουν δυσκολότερα από άλλους, το καλοψημένο κρέας. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τους υπολοίπους να πάθουν καρκίνο της ουροδόχου κύστεως, όπως βρήκαν οι ερευνητές. Αιτία είναι κάποιες ουσίες που παράγονται στο καλοψημένο κρέας καθώς και στα επεξεργασμένα κρέατα, που λέγονται ετεροκυκλικές αμίνες. Οι ουσίες αυτές είναι καρκινογόνες και έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα πάνω από 17 από αυτές.
Κάτι σημαντικό που επισημαίνουν οι ερευνητές, είναι πως γι αυτούς που καπνίζουν, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος.
Εκτός όμως από τον καρκίνο της κύστεως, στον οποίο αναφέρεται η πιο πάνω έρευνα, παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει πως το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, πράγμα που επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια σε πειραματόζωα :
Άλλος ένας καρκίνος που συσχετίσθηκε σε πρόσφατες ερευνητικές εργασίες με τη κατανάλωση καλοψημένου κρέατος, είναι ο καρκίνος του παγκρέατος. Και σε αυτή τη περίπτωση βρήκαν οι ερευνητές να ενισχύεται η καρκινογόνος δράση των ετεροκυκλικών αμινών που δημιουργούνται στα καλοψημένα κρέατα από το κάπνισμα. Οι καπνιστές είναι δηλαδή περισσότερο ευάλωτοι στην καρκινογόνο επίδραση του καλοψημένου κρέατος.


Με τον όρο καλοψημένα, εννοούμε τόσο τα ψητά στη σχάρα όσο και τα τηγανητά κρέατα. Και μάλιστα οι ερευνητές ισχυρίζονται πως ακόμη και με το κοτόπουλο αλλά και το ψάρι συμβαίνει το ίδιο πράγμα, όχι όμως στον ίδιο βαθμό που αυτό συμβαίνει με το κρέας. Το συμπέρασμά τους είναι λοιπόν να καταναλώνει κανείς λιγότερο κρέας και επεξεργασμένα προϊόντα του και να τα προτιμάει μαγειρεμένα σε σιγανή φωτιά. Για τα κρέατα στα κάρβουνα, συστήνουν σε όσους επιμένουν να τα καταναλώνουν, να μην έρχονται αυτά σε επαφή με τις φλόγες και να ψήνονται περισσότερη ώρα σε σιγανή φωτιά.

Το κάπνισμα δεν είναι μόνον καρκινογόνο για τους πνεύμονες, επαναλαμβάνω, ενισχύει και τη καρκινογόνο δράση του καλοψημένου και επεξεργασμένου κρέατος, μη το ξεχνάτε.
Η διατροφή μας είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες για την υγεία μας. Πρέπει να το καταλάβουμε και να κάνουμε κάτι για να τη βελτιώσουμε, επιτέλους. Ιδιαίτερα να το διδάξουμε αυτό με το παράδειγμά μας, στα παιδιά μας.
Σας εύχομαι κάθε καλό…

Πηγές:


1. Well-done Meat Intake, Heterocyclic Amine Exposure, and Cancer Risk
Wei Zheng, M.D., Ph.D. and Sang-Ah Lee, Ph.D.
Department of Medicine, Vanderbilt Epidemiology Center, Vanderbilt-Ingram Cancer Center, Vanderbilt University School of Medicine, Nashville, TN, USA.
2. Red meat intake, doneness, polymorphisms in genes that encode carcinogen-metabolizing enzymes and colorectal cancer risk
Michelle Cotterchio,1,2 Beatrice A. Boucher,1 Michael Manno,1 Steven Gallinger,3 Allan B. Okey,4 and Patricia A. Harper5
3. Dietary Mutagen Exposure and Risk of Pancreatic Cancer
Donghui Li,1 Rena Sue Day,4 Melissa L. Bondy,2 Rashmi Sinha,5 Nga T. Nguyen,1 Douglas B. Evans,3 James L. Abbruzzese,1 and Manal M. Hassan1

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.