Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Οσφυαλγία και περπάτημα

Γεια σας φίλες και φίλοι


Δεν θα πάψω να σας λέω πως η αντίδραση του στρες του οργανισμού βρίσκεται κάτω από σχεδόν όλα τα προβλήματα της υγείας μας. Αυτή η αντίδραση που έχει φτιαχτεί για να μας κάνει πιο δυνατούς προκειμένου να αντιμετωπίζουμε τις απειλές στη ζωή μας, όταν διαρκεί περισσότερο απ’ όσο αντέχει κάθε οργανισμός τον οδηγεί σε ασθένεια.

Δεν γίνεται να αποφύγουμε την αντίδραση αυτή. Είναι η αντίδραση του ενστίκτου της αυτοσυντήρησής μας. Μπορούμε όμως να την σταματάμε με διάφορους τρόπους συχνά (όπως σας έχω πει πολλές φορές στα βιβλία μου και σε βίντεο στο κανάλι μου στο youtube), ώστε να μην ξεπερνάει η διάρκειά της τις αντοχές του οργανισμού μας. Αυτή είναι η καλύτερη πρόληψη για την υγεία μας.

Στη σωστή διαχείριση του στρες βοηθούν η σωστή διατροφή και η γείωση, η άσκηση και η δημιουργία, η συχνή επαφή με φίλους και τη φύση, η χαλάρωση και το γέλιο.

Ο πιο απλός τρόπος άσκησης είναι το περπάτημα. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Η χρήση του αυτοκινήτου ακόμη και για μικρές διαδρομές ενώ νομίζουμε πως κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, στην ουσία τη δυσκολεύει, γιατί στερεί από τους μυς μας την ευκαιρία να λειτουργήσουν και να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση.

Πρόσφατη ιατρική έρευνα έδειξε πως για το θέμα της χαμηλής οσφυαλγίας, που πολύ κόσμο παιδεύει, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι το περπάτημα. Οι ερευνητές μελέτησαν επί έξι μήνες 701 άτομα που παρουσίαζαν επεισόδια χαμηλής οσφυαλγίας μοιράζοντάς τους σε 3 ομάδες. Μία ομάδα κοντρόλ (χωρίς καμία αντιμετώπιση), μία ομάδα που εφάρμοσε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα καθημερινής βάδισης, και μία τρίτη που εφάρμοσε πρόγραμμα εκπαίδευσης από φυσιοθεραπευτή. Οι ερευνητές παρατήρησαν πως η ομάδα της βάδισης είχε τον μεγαλύτερο χρόνο (διπλάσιο) σε σχέση με την ομάδα κοντρόλ δίχως συμπτώματα μέχρι την εμφάνιση νέου επεισοδίου οσφυαλγίας.

Φροντίστε να περπατάτε όσο περισσότερο μπορείτε, λοιπόν. Ακόμη και μέσα στο σπίτι σας όσοι για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να περπατήσετε έξω. Μη περνάτε πολλές ώρες καθισμένοι στη πολυθρόνα ή τον καναπέ σας. Δεν ξεκουράζεστε με αυτόν τον τρόπο, όπως νομίζετε. Αντίθετα ταλαιπωρείτε το σώμα σας το οποίο είναι φτιαγμένο για να κινείται.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.