Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Ελεύθερη βούληση

Γεια σας φίλες και φίλοι


Με ένα μικρό παράδειγμα θα προσπαθήσω σήμερα να σας μεταφέρω τις απόψεις μου για το τόσο σοβαρό θέμα της ελεύθερης βούλησης.

Φανταστείτε πως είμαστε μαριονέτες, που μας κινεί το πνεύμα (ψυχή) με σχοινιά... Είμαστε όμως εμείς οι άνθρωποι ηλεκτρονικές μαριονέτες με ένα κομπιούτερ στο κεφάλι προγραμματισμένο να λειτουργεί και αυτόνομα (ελεύθερη βούληση). 

Αν το κομπιούτερ μας δεν είναι συντονισμένο με το πνεύμα μας, και δίνει   δικές του διαφορετικές εντολές στο σώμα μας, σκεφτείτε πόσο λάθος κινούνται τα μέλη μας, αφού το πνεύμα δεν σταματάει να κινεί κι εκείνο τα σχοινιά... 

Τελικά ούτε το κομπιούτερ (λογική) μπορεί να έχει το αποτέλεσμα που θέλει, ούτε το πνεύμα... Η δε υλοποίηση των στόχων γίνεται πολύ προβληματική. 

Αυτή είναι η αιτία, πιστεύω, των ταλαιπωριών μας στη ζωή. 

Για να έχουμε ομαλή ζωή

πρέπει το κομπιούτερ μας να λειτουργεί σε συντονισμό με το πνεύμα. Κι αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με τον διαλογισμό και τη ζωή στο "τώρα" χωρίς άσκοπες συνεχείς σκέψεις, που βγάζουν συνεχώς φόβους από το υποσυνείδητο και μας αποπροσανατολίζουν. Λέγοντας "ζωή στο τώρα" εννοώ να απολαμβάνουμε απόλυτα αυτό που κάνουμε κάθε στιγμή, έχοντας όλο το νου μας στραμμένο μόνο σ΄ αυτό. Είναι κι αυτό ένα είδος "διαλογισμού". Το γνωστό "mindfulness". 

Μόνον όταν το κομπιούτερ μας κατανοήσει τη μικρότητά του μπροστά στο πνεύμα που είναι ο δημιουργός του και με τη ελεύθερη βούλησή του (διαλογισμός, προσευχή) φροντίσει να συντονιστεί μ΄ αυτό, μόνον τότε η μαριονέτα μπορεί να κινείται ελεύθερη πραγματοποιώντας τον σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκε, και να απολαμβάνει τη ζωή... Όσο ο άνθρωπος θεωρεί πιο σημαντική τη λογική του από το πνεύμα του, οι ταλαιπωρίες είναι αναπόφευκτές, φοβάμαι.

Αυτή είναι η άποψή μου  (η τωρινή...) για το θέμα της ελεύθερης βούλησης.

Περιμένω τα σχόλιά σας...

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.