Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Υλοποίηση: αλήθεια ή ψέμα; (4η συνέχεια- ολοκλήρωση)

 Γεια σας φίλες και φίλοι


Οι εορταστικές μέρες τελείωσαν. Κάποιοι γλέντησαν, κάποιοι ταλαιπωρήθηκαν, και κάποιοι απόλαυσαν την μοναξιά και την ησυχία τους.

Πάντα έτσι γίνεται στη ζωή. Καθένας ζει το δικό του παραμύθι. Άραγε το δημιουργεί ο ίδιος αυτό το παραμύθι, ή απλά παρασύρεται από τυχαία γεγονότα; Είναι πολλοί στη εποχή μας αυτοί που διδάσκουν μεθόδους υλοποίησης και πολλά βιβλία σχετικά έχουν γραφτεί. Κάποιοι όμως δεν πιστεύουν πως ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί τη ζωή που εκείνος επιθυμεί. Πιστεύουν πως τα πάντα γύρω τους είναι απλές συμπτώσεις…

Ο Γιουνγκ έχει ξεχωρίσει τις συμπτώσεις σε απλές και νοήμονες. Νοήμονες συμπτώσεις είναι αυτές

που οδηγούν σε καταστάσεις σχετικές με τις επιθυμίες μας και τις έχει ονομάσει «συγχρονικότητες».

Είναι πολλοί γύρω μας αυτοί που βιώνουν πολλές συγχρονικότητες στη ζωή τους, ενώ είναι και πολλοί αυτοί που πολύ δύσκολα καταφέρνουν να γευτούν σ΄ αυτή τη ζωή πράγματα που επιθυμούν και ταλαιπωρούνται.  Υπάρχει άραγε κάποια εξήγηση γι αυτό;

Ναι υπάρχει, και έχει τη βάση της στη βιολογία. Στoν τρόπο δηλαδή που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας.

Θα προσπαθήσω να εξηγήσω τα πράγματα όσο πιο απλά μπορώ.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους  «συνείδηση» είναι η ενημερότητα που διαθέτει κανείς για τα αντικείμενα της αντίληψής του -παρούσας ή παρελθούσας (μέσα από τη μνήμη) - καθώς και για τα σωματικά αισθήματα, θυμικές καταστάσεις, εμπειρίες, και σκέψεις του. Παράλληλα η συνείδηση προσφέρει ενημερότητα της δράσης επιθυμιών και προθέσεων του ατόμου αλλά και ενημερότητα της δράσης όπως τη βιώνει το άτομο καθώς εκτελεί τις ενέργειες (δηλαδή τις πράξεις που υλοποιούν την πρόθεση του) και καθώς παρατηρεί τη συμπεριφορά του και τα αποτελέσματά της. Με λίγα λόγια δηλαδή, συνείδηση είναι η αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό (πράξεις, σκέψεις, επιθυμίες) και τον κόσμο γύρω μας.

Η συνείδηση χωρίζεται στο συνειδητό, το υποσυνείδητο και το ασυνείδητο.

Συνειδητό είναι αυτό που είναι αντιληπτό από τις αισθήσεις μας, αυτό το μερικό που γνωρίζουμε και εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας. Από την άλλη, το υποσυνείδητο είναι η παλιότερη γνώση μας, που είναι υπό, δηλαδή κρυμμένη μέσα στις παρελθούσες γνώσεις μας τις οποίες προσωρινά ξεχνάμε, αλλά, λειτουργούν μέσα μας ως γνώση. Ασυνείδητο, όπως λέει το ίδιο το στερητικό α, αφορά στην ίδια τη γνώση που υπάρχει στο ανθρώπινο DNA και αναζητείται η πρόσβαση σε αυτήν μέσω της σύνδεσης του ανθρώπου με τον κεντρικό έλεγχο των πάντων, που βρίσκεται μέσα του, σε σχέση με το άγνωστο 99% του εγκεφάλου μας που η ίδια η επιστήμη παραδέχεται ότι δε γνωρίζουμε.

Το όργανο με το οποίο έχουμε πρόσβαση σ΄ αυτό το τρίπτυχο της συνείδησης είναι ο εγκέφαλος. Σ’ αυτόν υπάρχουν τρία νευρικά δίκτυα με τα οποία έχουμε πρόσβαση  στο πιο πάνω τρίπτυχο.

1.    Το εκτελεστικό ή κεντρικό νευρικό δίκτυο  (πρόσβαση στο συνειδητό)

 

2     Το DMN (Default Mode Network) (πρόσβαση στο υποσυνείδητο)

 

3     To SN (Salience Netwwork)         (πρόσβαση στο υποσυνείδητο)

 

Όταν αυτά τα 3 νευρικά δίκτυα λειτουργούν συνεργικά τότε οι επιθυμίες μας υλοποιούνται. Το πρόβλημα είναι πώς μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτά τα 3 νευρικά δίκτυα ώστε να ευνοούμε αντί να εμποδίζουμε την σωστή τους συνεργασία.

Γιατί από τη στιγμή που γεννιόμαστε, υλοποιούμε τις επιθυμίες μας. Πεινάμε και κάποιος μας ταΐζει. Έχουμε ανάγκη από προστασία και κάποιος μας παίρνει στην αγκαλιά του… Αν οι πρώτες βασικές μας επιθυμίες δεν υλοποιηθούν, δεν μπορούμε και να συνεχίσουμε να ζούμε… Γνωρίζουμε δηλαδή ενστικτωδώς πώς να υλοποιούμε τις επιθυμίες μας, από τι στιγμή που γεννιόμαστε. Ζητάμε, με όποιο τρόπο μπορούμε (κλάμα) και παίρνουμε (Αιτείτε και δοθήσεται)…

Τι συμβαίνει στη συνέχεια και χάνουμε αυτή την ικανότητα;

Απλά «εκπαιδευόμαστε».  «Εξημερωνόμαστε», όπως λέει στο γνωστό μικρό βιβλίο του «οι  4 συμφωνίες»  ο Μεξικανός γιατρός Μιγκουέλ Ρούιζ. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας, καθώς μεγαλώνουν, πως δεν μπορούν να έχουν πάντα αυτό που θέλουν, γιατί δεν μπορούμε να ασχολούμαστε μόνον με εκείνα και να τους προσφέρουμε όσα ζητούν συνεχώς… Και αυτά το μαθαίνουν… Και πείθονται πως δεν μπορούν να υλοποιούν όλες τις επιθυμίες τους…

Εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας να επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου τους, δηλαδή. Αλλάζουμε την έμφυτη σωστή συνεργασία των τριών νευρικών δικτύων που ανάφερα πιο πάνω με τα οποία είναι φτιαγμένος να υλοποιεί ο εγκέφαλός μας. Και χάνουμε έτσι ικανότητες με τις οποίες γεννηθήκαμε… Και φτάνουμε στο σημείο να θεωρούμε αργότερα, ως ενήλικες, τσαρλατάνους και αιθεροβάμονες όσους πιστεύουν πως μπορούν να υλοποιούν τις επιθυμίες τους…

Ας  πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή:

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι, πως ότι επιθυμούμε πραγματικά, μπορούμε και να το υλοποιήσουμε. Δεν γεννιούνται μέσα μας επιθυμίες που δεν είναι πραγματοποιήσιμες. Και αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε, γιατί λόγω του λανθασμένου τρόπου με τον οποίο οι περισσότεροι μεγαλώνουμε, είμαστε γεμάτοι περιοριστικές πεποιθήσεις, δυστυχώς. Αυτές μας κάνουν να πιστεύουμε πως η υλοποίηση των επιθυμιών μας δεν είναι κάτι εύκολο. Και η πίστη, ξέρετε, είναι πολύ ισχυρότερη από τη λογική. Η «πίστη» κυβερνάει τις πράξεις μας μέσα από το υποσυνείδητο, όσο κι αν νομίζουμε εμείς πως σκεφτόμαστε λογικά…

Τα μικρά παιδιά έχουν πίστη στη δύναμή τους. Κάθε φορά που πάμε να τα βοηθήσουμε σε κάτι, λένε «μπορώ» και προσπαθούν να το πετύχουν μόνα τους…Το έχετε προσέξει;

Γιατί αργότερα συνηθίζουμε να λέμε «δεν είναι για μένα αυτά…» ; Μα γιατί μας εξημέρωσαν… Μας δίδαξαν οι ίδιοι ο γονείς μας πως είμαστε ανίκανοι… και το έκαναν «για το καλό μας»…Προσπαθούσαν να μας προστατέψουν.

Μία πρώτη συμβουλή λοιπόν είναι η εμψύχωση του εαυτού.

-Μία απλή άσκηση που βοηθάει είναι, κάθε πρωί μόλις πλυθεί, όπως και κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί, να κοιτάζει κάποιος τον εαυτό του στον καθρέφτη και να του λέει: ΜΠΟΡΕΙΣ να καταφέρεις ότι επιθυμείς! Σ’ΑΓΑΠΩ!

-Μικρά χαρτάκια με τη λέξη «ΜΠΟΡΩ» κολλημένα στο ψυγείο, στο γραφείο, στο βιβλίο που διαβάζουμε κ.λπ. βοηθούν επίσης στην εμψύχωση του εαυτού.

-Μία ακόμη άσκηση περισσότερο χρονοβόρα, που βοηθάει πολύ στην απαλλαγή από περιοριστικές πεποιθήσεις είναι να γράψετε σε μία σελίδα τετραδίου πολλές φορές (όσες επιτρέπουν οι γραμμές) τη θετική φράση «Εγώ ο ή η … μπορώ να υλοποιώ τις επιθυμίες μου» σε 3 πρόσωπα (εγώ, εσύ, αυτός ή αυτή).

Δηλαδή 1. Εγώ ο ή η (όνομα) μπορώ να υλοποιώ τις επιθυμίες μου

            2. Εσύ ο ή η… μπορείς να υλοποιείς τις επιθυμίες σου

            3. Αυτός ή αυτή η… μπορεί να υλοποιεί τις επιθυμίες της

Να συνειδητοποιείτε καλά αυτά που γράφετε. Να μην τα γράφετε μηχανικά και τρέχει η σκέψη σας αλλού. Όποιες αρνητικές σκέψεις σας δημιουργούνται σχετικά με αυτά που γράφετε ή ότι συναίσθημα αρνητικό νιώθετε, γράψτε κάτι σχετικό με αυτό στην απέναντι σελίδα του τετραδίου. Χωρίς πολλή λογική. Γράψτε ότι έρχεται στο νου σας και μετά συνεχίστε και πάλι το γράψιμο στην προηγούμενη σελίδα της θετικής φράσης μέχρι να γεμίσει η σελίδα. Κάθε φορά που νιώθετε η σκέφτεστε κάτι αρνητικό, γράψτε κάτι σχετικό στην απέναντι σελίδα.

Όταν τελειώσετε, διαβάστε με προσοχή όσες σκέψεις γράψατε. Θα μάθετε πολλά για τον εαυτό σας και θα νιώσετε πολύ πιο δυνατοί.

Δεν φτάνει βέβαια μία φορά. Θα πρέπει να επαναλάβετε την άσκηση αρκετές φορές για να έχετε αποτέλεσμα.

-Στο πιο κάτω βίντεο θα βρείτε τέλος και άλλους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να απαλλαγείτε από περιοριστικές πεποιθήσεις. Δοκιμάστε τους.


Η πρώτη δηλαδή απαραίτητη συμβουλή για την διευκόλυνση της υλοποίησης των επιθυμιών μας είναι η εμψύχωση του εαυτού και η αλλαγή των ανασταλτικών πεποιθήσεων με τις οποίες έχουν γεμίσει το μυαλό μας οι «λογικοί» ενήλικες που μας μεγάλωσαν όλους ανεξαιρέτως, δίχως να το αντιλαμβάνονται, δυστυχώς…

Η δεύτερη είναι η συγκέντρωση της  προσοχής μας σε όσα εμείς θεωρούμε σημαντικά στη ζωή μας, μη αφήνοντας γεγονότα και καταστάσεις να μας αποσπούν την προσοχή. 

Και η τρίτη, εξ ίσου σημαντική συμβουλή είναι η αύξηση της συναισθηματικής νοημοσύνης (ΕI) μας. Η αύξηση, δηλαδή, των θετικών συναισθημάτων μας και η σωστή διαχείριση των αρνητικών. Ο λόγος είναι πως προκειμένου να υλοποιήσει κάποιος έναν στόχο του θα πρέπει ενεργειακά να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με εκείνον. Αν από αγωνία, ανασφάλεια, φόβο κ.λπ. βρίσκεται σε χαμηλότερο ενεργειακά επίπεδο η υλοποίηση δεν είναι δυνατή. Και αυτό είναι το πρόβλημα των περισσοτέρων. Περιμένουν πρώτα τα πράγματα να γίνουν ωραία,, όπως τα επιθυμούν, προκειμένου να νιώσουν καλά. Πράγμα που καθυστερεί την υλοποίηση.

Πρέπει πρώτα να βελτιώσουμε ενεργειακά τον εαυτό μας, διαχειριζόμενοι σωστά τα αρνητικά μας συναισθήματα και νιώθοντας όσο το δυνατόν περισσότερα θετικά, αν θέλουμε να υλοποιούνται εύκολα οι στόχοι μας.

Στο σλάιντ που φωτογράφησα από σεμινάριό μου υπάρχουν κάποιες αλήθειες οι οποίες οδηγούν σε αύξηση της συναισθηματικής νοημοσύνης, βοηθώντας στη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων μας. Είναι καλό να τις σκέφτεται κάποιος όταν βρίσκεται σε δύσκολες συνθήκες. 

Ταυτόχρονα, η συνειδητοποίηση των όσων καλών έχει καθένας μας στη ζωή του, (απλά πράγματα, όπως το ότι έχει πόδια, χέρια, μάτια κ.λπ, σπίτι, φαγητό, παιδιά, δουλειά) οδηγεί στο θαυμαστό συναίσθημα της ευγνωμοσύνης, το οποίο όταν το νιώθει κάποιος σταματάει την αντίδραση του στρες και βοηθάει την υγεία και την υλοποίηση των στόχων του, κάνοντας την ενεργειακή του  κατάσταση αρμονική (coherent = συνεκτική), μέσα από την επίδραση που έχει στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της καρδιάς του.  Η ευγνωμοσύνη είναι το θετικό συναίσθημα που μπορεί να αυξήσει κάποιος στη ζωή του με εξάσκηση, επιμονή και υπομονή. Το αποτέλεσμα θα τον ανταμείψει δίχως άλλο.

Υλοποιούμε συνεχώς καταστάσεις στη ζωή μας με τον τρόπο που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Αν αυτό που ζούμε δεν είναι όμως αυτό που επιθυμούμε, σύμφωνα με όσα σας εξήγησα σ΄ αυτή τη σειρά άρθρων σημαίνει πως, είτε έχουμε στο υποσυνείδητό μας πολλές περιοριστικές πεποιθήσεις τις οποίες πρέπει να αλλάξουμε προκειμένου να αλλάξει η συμπεριφορά μας, είτε η προσοχή μας είναι πολύ διασπασμένη και δεν είμαστε εστιασμένοι στα σημαντικά για μας πράγματα στη ζωή (ώστε να μπορεί να βοηθήσει στην υλοποίηση ο εγκέφαλός μας), είτε τα αρνητικά μας συναισθήματα υπερτερούν των θετικών και αποδιοργανώνουν την ενέργειά μας.

Αν κάποιους βοήθησαν τα άρθρα αυτά  θα ήθελα πολύ να με ενημερώσουν. Εύχομαι σε όλες και όλους κάθε καλό!

Με αγάπη


2 σχόλια:

Σαρδελάς Χρήστος είπε...

Να είστε καλά κυρία Τσουκαλή για το έργο σας..
Σας εύχομαι δύναμη και ερωτική σχέση σε όλες σας τις δράσεις για κοινό καλό.

Eleni Tsoukali είπε...

Ευχαριστώ πολύ

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.