Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Υλοποίηση, αλήθεια ή ψέμα;

Γεια σας φίλες και φίλοι


Οι εορταστικές μέρες τελείωσαν. Κάποιοι γλέντησαν, κάποιοι ταλαιπωρήθηκαν, και κάποιοι απόλαυσαν την μοναξιά και την ησυχία τους.

Πάντα έτσι γίνεται στη ζωή. Καθένας ζει το δικό του παραμύθι. Άραγε το δημιουργεί ο ίδιος αυτό το παραμύθι, ή απλά παρασύρεται από τυχαία γεγονότα;

Είναι πολλοί στη εποχή μας αυτοί που διδάσκουν μεθόδους υλοποίησης και πολλά βιβλία σχετικά έχουν γραφτεί. Κάποιοι όμως δεν πιστεύουν πως ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί τη ζωή που εκείνος επιθυμεί. Πιστεύουν πως τα πάντα γύρω τους είναι απλές συμπτώσεις…

Ο Γιουνγκ έχει ξεχωρίσει τις συμπτώσεις

σε απλές και νοήμονες. Νοήμονες συμπτώσεις είναι αυτές που οδηγούν σε καταστάσεις σχετικές με τις επιθυμίες μας και τις έχει ονομάσει «συγχρονικότητες».

Είναι πολλοί γύρω μας αυτοί που βιώνουν πολλές συγχρονικότητες στη ζωή τους, ενώ είναι και πολλοί αυτοί που πολύ δύσκολα καταφέρνουν να γευτούν σ΄ αυτή τη ζωή πράγματα που επιθυμούν και ταλαιπωρούνται.  Υπάρχει άραγε κάποια εξήγηση γι αυτό;

Ναι υπάρχει, και έχει τη βάση της στη βιολογία. Στoν τρόπο δηλαδή που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας.

Θα προσπαθήσω να εξηγήσω τα πράγματα όσο πιο απλά μπορώ.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους  «συνείδηση» είναι η ενημερότητα που διαθέτει κανείς για τα αντικείμενα της αντίληψής του -παρούσας ή παρελθούσας (μέσα από τη μνήμη) - καθώς και για τα σωματικά αισθήματα, θυμικές καταστάσεις, εμπειρίες, και σκέψεις του. Παράλληλα η συνείδηση προσφέρει ενημερότητα της δράσης επιθυμιών και προθέσεων του ατόμου αλλά και ενημερότητα της δράσης όπως τη βιώνει το άτομο καθώς εκτελεί τις ενέργειες (δηλαδή τις πράξεις που υλοποιούν την πρόθεση του) και καθώς παρατηρεί τη συμπεριφορά του και τα αποτελέσματά της. Με λίγα λόγια δηλαδή, συνείδηση είναι η αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό (πράξεις, σκέψεις, επιθυμίες) και τον κόσμο γύρω μας.

Η συνείδηση χωρίζεται στο συνειδητό, το υποσυνείδητο και το ασυνείδητο.

Συνειδητό είναι αυτό που είναι αντιληπτό από τις αισθήσεις μας, αυτό το μερικό που γνωρίζουμε και εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας. Από την άλλη, το υποσυνείδητο είναι η παλιότερη γνώση μας, που είναι υπό, δηλαδή κρυμμένη μέσα στις παρελθούσες γνώσεις μας τις οποίες προσωρινά ξεχνάμε, αλλά, λειτουργούν μέσα μας ως γνώση. Ασυνείδητο, όπως λέει το ίδιο το στερητικό α, αφορά στην ίδια τη γνώση που υπάρχει στο ανθρώπινο DNA και αναζητείται η πρόσβαση σε αυτήν μέσω της σύνδεσης του ανθρώπου με τον κεντρικό έλεγχο των πάντων, που βρίσκεται μέσα του, σε σχέση με το άγνωστο 99% του εγκεφάλου μας που η ίδια η επιστήμη παραδέχεται ότι δε γνωρίζουμε.

Το όργανο με το οποίο έχουμε πρόσβαση σ΄ αυτό το τρίπτυχο της συνείδησης είναι ο εγκέφαλος. Σ’ αυτόν υπάρχουν τρία νευρικά δίκτυα που σχετίζονται με το πιο πάνω τρίπτυχο.

  • 1.      Το εκτελεστικό ή κεντρικό νευρικό δίκτυο
  • 2     Το DMN (Default Mode Network)
  • 3     To SN (Salience Netwwork)

3.      Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.