Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Μικρόβια του εντέρου και γήρανση του εγκεφάλου

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Για τα μικρόβια (μικροβίωμα) του εντέρου και τη μεγάλη σημασία που έχει η αναλογία ωφέλιμων/ βλαβερών από αυτά  για την υγεία μας σας έχω μιλήσει σε πολλές αναρτήσεις μου. Ερευνητές έχουν διαπιστώσει πως η αναλογία αυτή επηρεάζεται και από την ηλικία, εκτός των άλλων παραγόντων (άσκηση, διατροφή, στρες κ.λπ), ενώ ταυτόχρονα η αναλογία αυτή των μικροβίων σχετίζεται και με την γήρανση του εγκεφάλου…

Έρευνα σε ηλικιωμένα ποντίκια δηλαδή κατέληξε πριν κάποιο καιρό στο συμπέρασμα, πως βελτιώνοντας με τη χορήγηση πρεβιοτικών* τη διατροφή τους, βελτιώθηκε και η εγκεφαλική τους λειτουργία. Η λειτουργία αυτή

είναι γνωστό πως χειροτερεύει με την ηλικία (όπως και όλων των υπολοίπων οργάνων) λόγω της χρόνιας φλεγμονής που δημιουργείται από τις ορμόνες του στρες η οποία αποδιοργανώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μέσα από αυτό την λειτουργία των διαφόρων οργάνων. 

Θέλοντας πρόσφατα να μελετήσουν περισσότερο ερευνητές τη συμμετοχή των μικροβίων του εντέρου στη γήρανση του εγκεφάλου, χορήγησαν σε ηλικιωμένα ποντίκια κλύσμα με κόπρανα νεαρότερων ποντικιών. Το αποτέλεσμα ήταν, να βελτιωθεί η λειτουργία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων ποντικιών (μείωση της χρόνιας φλεγμονής και βελτίωση μνήμης μέσω βελτίωσης της λειτουργίας της περιοχής του εγκεφάλου που λέγεται ιππόκαμπος)!

Οι άνθρωποι δεν είναι ποντίκια, βέβαια. Δεν συνιστούν οι πιο πάνω ερευνητές μεταμόσχευση (με κλύσμα) κοπράνων από νέους ανθρώπους σε ηλικιωμένους προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία του εγκεφάλου των τελευταίων (χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί κάτι τέτοιο στο μέλλον…). Όμως η βελτίωση της διατροφής των ηλικιωμένων με τη προσθήκη σε αυτή φυτικών ινών, είναι κάτι που εύκολα μπορεί να γίνει, και θα πρέπει να γίνει γνωστό σε όσους δεν το γνωρίζουν.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια, και γι αυτό άλλη μια φορά το επαναλαμβάνω, πως η σωστή διατροφή είναι ένας μόνον παράγοντας διαχείρισης του στρες της ζωής και δεν αρκεί αυτή μόνη της να αργοπορήσει τη γήρανση του οργανισμού. Χρειάζεται η ολοκληρωμένη σωστή διαχείριση του στρες για να βοηθηθεί ο οργανισμός να αντέξει τις δυσκολίες της ζωής και να μην οδηγηθεί γρήγορα σε γήρανση.

Με αγάπη

 

*Τα πρεβιοτικά ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των υδατανθράκων (φυτικές ίνες) και αποτελούν την «τροφή» για τα καλά βακτήρια, τα προβιοτικά, τα οποία διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα τη μικροχλωρίδα του εντέρου.

Δεν πέπτονται και στερούνται θερμίδες, καθώς δεν απορροφώνται από το έντερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.