Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

Τα οφέλη των τροφών με ζύμωση

Γεια σας φίλες και φίλοι 


Για το εντερικό μικροβίωμα, τα μικρόβια που ζουν δηλαδή στο έντερό μας και παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία μας σωματική και ψυχική σας έχω μιλήσει αρκετές φορές.

Η ποικιλία αυτών των μικροβίων και οι αναλογίες τους μπορεί να διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, επηρεάζονται όμως από τον τρόπο ζωής και σκέψης μας. Οι περισσότεροι ερευνητές μελετούν, όπως είναι αναμενόμενο, τη σχέση αυτών των μικροβίων με τη διατροφή, αφού με αυτή έρχονται σε άμεση επαφή αυτά τα μικρόβια. Όμως έρευνες έχουν δείξει πως το μικροβίωμα του εντέρου σχετίζεται και

με την λειτουργία του εγκεφάλου, και παρ΄ ότι μία δεκαετία νωρίτερα κάτι τέτοιο θα φαινόταν τελείως απίθανο, στην εποχή μας έχουν γίνει προσπάθειες βελτίωσης ψυχικών νοσημάτων με μεταμόσχευση κοπράνων από υγιείς δότες…

Ο οργανισμός μας, όπως πολλές φορές έχω επισημάνει, λειτουργεί σαν ενιαίο σύνολο. Τίποτα δεν λειτουργεί μεμονωμένα, γι αυτό και πιστεύω πως η υπερ-εξειδίκευση στην οποία έχει οδηγηθεί στις μέρες μας η ιατρική, παρά τα οφέλη στα οποία αποσκοπεί, δημιουργεί τελικά προβλήματα στην αντιμετώπιση των ασθενών.

Η διατροφή δεν είναι ο μόνος, είναι όμως ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου. Η πλούσια σε λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ξηρούς καρπούς, μικρά λιπαρά ψάρια και ελαιόλαδο γνωστή Μεσογειακή διατροφή είναι αποδεδειγμένα μία διατροφή που βοηθάει την καλή λειτουργία του εντερικού μικροβιώματος. Τα καλά αποτελέσματά της έχουν αποδοθεί κυρίως στην παρουσία πολλών φυτικών ινών.

Ερευνητές όμως πρόσφατα προσπάθησαν να μελετήσουν τις διαφορές που πιθανόν υπάρχουν στο εντερικό μικροβίωμα μεταξύ ατόμων που είχαν στη διατροφή τους πολλές φυτικές ίνες, και άλλων που είχαν υψηλή ποσότητα τροφών με ζύμωση (φυσικό γιαούρτι, ψωμί με φυσικό προζύμι κ.λπ). Για τον σκοπό αυτό μοίρασαν τους συμμετέχοντες σε δύο αντίστοιχες ομάδες και μελέτησαν επί 3 εβδομάδες (ώστε να έχουν ένα μέτρο σύγκρισης) τα κόπρανά τους, καθώς και διάφορους άλλους βιοχημικούς δείκτες στο αίμα τους.

Στη συνέχεια, η κάθε ομάδα αύξανε σιγά-σιγά κατά τη διάρκεια 4 εβδομάδων την ποσότητα των φυτικών ινών που κατανάλωνε ημερησίως, ή των προϊόντων ζύμωσης, μέχρι ένα όριο (οι τροφές με ζύμωση αυξήθηκαν από 0.4 μερίδες σε 6 την ημέρα, ενώ η ποσότητα φυτικών ινών από 21.5 γρ σε 45.1 γρ) . Στη συνέχεια συνεχιζόταν αυτή τη διατροφή επί 6 ακόμη εβδομάδες

Στο διάστημα αυτό οι ερευνητές μελετούσαν τακτικά τόσο τα κόπρανα των ασθενών όσο και το αίμα τους, για την ανεύρεση ενδείξεων φλεγμονής και γενικότερα πληροφοριών για την υγεία τους.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε πως στην ομάδα της διατροφής με προϊόντα ζύμωσης υπήρξε σημαντική αύξηση της ποικιλίας των μικροβίων του εντέρου, ενώ ταυτόχρονα παρατηρήθηκε ελάττωση 19 φλεγμονωδών πρωτεϊνών και μείωση της διέγερσης 4 τύπων κυττάρων του ανοσοποιητικού, ευρήματα που δείχνουν, όπως λένε οι ερευνητές, πως μία τέτοια διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής του οργανισμού και τη βελτίωση πολλών νοσημάτων.

Στην ομάδα της αύξησης των φυτικών ινών, δεν παρατηρήθηκαν παρόμοια ευρήματα, αλλά στα κόπρανά τους βρέθηκαν αρκετοί υδατάνθρακες, πράγμα που κατά τους ερευνητές σημαίνει πως δεν είχαν αρκετούς μικροοργανισμούς στο έντερό τους για να διασπάσουν τις φυτικές ίνες της τροφής τους.

Όπως οι ίδιοι λένε, θα πρέπει στη συνέχεια να μελετηθεί και ένας συνδυασμός των πιο πάνω τροφών, που πιθανόν θα δείξει πολύ καλά αποτελέσματα…

Συμπέρασμα: Προσέξτε τη διατροφή σας! Αποτελεί αυτή έναν σημαντικό παράγοντα υγείας. Προσθέστε σ΄ αυτήν τροφές με φυσική ζύμωση*.

Με αγάπη

*ψωμί με φυσικό προζύμι, φυσικό γιούρτι, τουρσί που έχετε φτιάξει μόνοι σας  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.