Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

Υγιεινή ζωή και καρκίνος

 Γεια σας φίλες και φίλοι


Σε πρόσφατο άρθρο ιατρικής ιστοσελίδας αναφέρεται πως η υγιεινή ζωή μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου σε άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο (κληρονομικότητα).

Προσωπικά δεν εντυπωσιάστηκα βέβαια, γνωρίζοντας πως η υγιεινή ζωή βελτιώνει τη λειτουργία των γονιδίων μας μειώνοντας τους παράγοντες του στρες που τα μεταλλάσσουν και τα οδηγούν σε καρκινογένεση. Η επιγενετική είναι η επιστήμη της εποχής, κατά την άποψή μου. Χάρη σ’ αυτήν, ξέρουμε τώρα πως δεν είμαστε σκλάβοι των γονιδίων μας, όπως νομίζαμε παλαιότερα. Ξέρουμε πως έχουμε στα χέρια μας

όλη την ευθύνη για το είδος της ζωής που μας περιμένει, από πλευράς υγείας. Το ξέρουμε όμως όλοι αυτό;

Φοβάμαι πως όχι. Για λόγους που πολλές φορές σε άλλες προηγούμενες αναρτήσεις μου σας έχω εκθέσει, αυτή η τόσο σοβαρή πληροφορία δεν μεταφέρεται όπως θα έπρεπε στον κόσμο. Αντίθετα, όλη η προπαγάνδα και η διαφήμιση ασχολείται με τα νοσήματα και τα φάρμακα, σαν τα μεν πρώτα να είναι αναπόφευκτα, τα δε δεύτερα το μοναδικό μας καταφύγιο…

Πάρτε παράδειγμα όλα όσα ακούμε και ζούμε με τον ιό της εποχής…

Δεν είναι αυτός όμως ο λόγος της συγγραφής αυτού του άρθρου. Δεν θα ασχοληθώ και πάλι με τον «ιό». Θέλω μόνον να σας πω μερικά πράγματα για την λεγόμενη «υγιεινή ζωή», γιατί και αυτή μπορεί να γίνει πολύ ανθυγιεινή, αν δεν προσέξουμε.

Με τον όρο «υγιεινή ζωή» προσωπικά εννοώ τα πιο κάτω:

  1. Πως πρέπει κάποιος να ασκείται (άθλημα, περπάτημα, χορός κ.λπ) μισή ώρα την ημέρα επί τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα.
  2. Πως πρέπει να τρέφεται κυρίως με την γνωστή σε όλους «μεσογειακή διατροφή» που περιέχει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και μικρά λιπαρά ψάρια, προσθέτοντας σ΄ αυτήν και ξηρούς καρπούς, αναποφλοίωτους σπόρους καθώς και τροφές με ζύμωση (φυσικό γιαούρτι, κεφίρ, φυσικό τουρσί, ψωμί ζυμωμένο μόνο με προζύμι).
  3. Πως πρέπει να έρχεται συχνά σε επαφή με τη φύση.
  4. Πως πρέπει να γελάει όσο μπορεί και να βρίσκεται συχνά με αγαπημένα πρόσωπα.
  5. Πως πρέπει να μάθει να χαλαρώνει (ασκήσεις για το σταμάτημα της αντίδρασης του στρες) συχνά μέσα στην ημέρα του.
  6. Πως πρέπει, τέλος, να μάθει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, ώστε να μην τον ταλαιπωρούν, δημιουργώντας στον οργανισμό του την αντίδραση του στρες, τα αρνητικά από αυτά.

Οι ακρότητες, μπορούν να οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα, κι αυτό είναι κάτι που θέλω να επισημάνω. Είναι π.χ καλό να περιέχει η διατροφή μας όσο το δυνατόν περισσότερες ωμές και φρέσκιες τροφές, αλλά δεν πρέπει να γίνει μανία η ωμοφαγική διατροφή, όπως δεν πρέπει να γίνει μανία καμία από τις πιο πάνω συμβουλές υγιεινής ζωής. Γιατί όταν κάτι γίνεται μανία και κουράζει, αρχίζει να λειτουργεί σαν στρες στον οργανισμό, και οδηγούμαστε σε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμέναμε.

Αυτό ήθελα να επισημάνω με το άρθρο αυτό. Πως χρειάζεται η ζωή μας να έχει ισορροπία, για να είναι "υγιεινή". Τίποτα πολύ και τίποτα λίγο… 

ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ είπαν αυτοί που τα έχουν πει όλα…

Με αγάπη  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.