Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Κόκκινο κρέας και καρκίνος του εντέρου

Γεια σας φίλες και φίλοι


Πολλές φορές σας έχω μιλήσει σε αυτή την σελίδα για τη διατροφή, αφού αποτελεί αυτή έναν σημαντικό παράγοντα στη σωστή διαχείριση του στρες. Ο λόγος είναι πως με την τροφή μας δίνουμε στον οργανισμό μας συστατικά που μπορούν να εξουδετερώσουν τις «ελεύθερες ρίζες οξυγόνου», αυτά τα καταστρεπτικά για το σώμα μας μόρια που παράγονται από την επίδραση των ορμονών του στρες. Όσο περισσότερες «αντιοξειδωτικές» ουσίες περιέχει η τροφή μας, τόσο περισσότερο βοηθάει αυτή τον οργανισμό μας να αντέχει τις ορμόνες του στρες, δίχως να βλαφτεί. 

Τέτοιες αντιοξειδωτικές ουσίες περιέχονται

όπως πολλές φορές σας έχω πει στα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τους αναποφλοίωτους σπόρους και τα μικρά λιπαρά ψάρια.

Σας θυμίζω όμως, πως σύμφωνα με τον γνωστό Γερμανό φυσικό της εποχής μας Fritz Pop, τον επιστήμονα που ανακάλυψε την εκπομπή φωτός με τη μορφή των βιοφωτονίων από το σώμα όλων των ζωντανών οργανισμών, η τροφή δεν μας δίνει μόνον χημικά συστατικά, αλλά και φως, το είδος του οποίου  παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού μας. Όσο πιο φρέσκια η τροφή, τόσο καλύτερο το φως που μας μεταφέρει.

Σας τα ξαναθυμίζω όλα αυτά, γιατί διάβασα σε μία σχετικά πρόσφατη έρευνα πως, επιστήμονες διαπίστωσαν, ότι μία συγκεκριμένη αλλαγή (μετάλλαξη) σε κάποια γονίδια που έχει βρεθεί σε κύτταρα του καρκίνου του εντέρου, σχετίζεται με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Οι ερευνητές λένε δηλαδή, πως όσο μεγαλύτερο το ποσοστό αυτής της μετάλλαξης στα κύτταρα του εντέρου, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να πεθάνει κάποιος από καρκίνο του εντέρου. Και η μετάλλαξη αυτή βρέθηκε να συσχετίζεται με την κατανάλωση τόσο του επεξεργασμένου (ζαμπόν κ.λπ.) όσο και του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, ενώ δεν βρέθηκε συσχετισμός της με την κατανάλωση πουλερικών και ψαριών.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Cancer Discovery, μία εφημερίδα της Αμερικανικής εταιρείας για την έρευνα του καρκίνου. Θα χρειαστούν κι άλλες μελέτες για να δουν οι ερευνητές τι συμβαίνει με την μετάλλαξη αυτή και την κληρονομικότητα, καθώς και την συσχέτισή της με άλλες ίσως τροφές, ωστόσο το εύρημα παραμένει σημαντικό:

Η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, είτε επεξεργασμένου είτε όχι, σχετίζεται με τον καρκίνο του εντέρου και αυτό καλό είναι να το γνωρίζουμε όλοι.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.