Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Μικρόβια του εντέρου και αντίδραση στρες των παιδιών

Γεια σας φίλες και φίλοι


Για το μικροβίωμα του εντέρου μας, τον μικροβιακό πληθυσμό που ζει εκεί δηλαδή και παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού και κατά συνέπεια  στην υγεία μας, σας έχω μιλήσει σε προηγούμενες αναρτήσεις.

Σας έχω επίσης μιλήσει αρκετές φορές για την αντίδραση του στρες (αντίδραση μάχης ή φυγής) του οργανισμού και πόσο αυτή εξαρτάται από την κληρονομικότητα, αλλά και από την συναισθηματική κατάσταση και τον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς της μητέρας, τόσο κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης όσο και κατά τα πρώτα 6-8 περίπου χρόνια του παιδιού.

Μία νέα έρευνα, από πανεπιστήμιο της Αμερικής, έρχεται τώρα να συνδέσει τα δύο αυτά,

μελετώντας το μικροβίωμα παιδιών που είχαν φυσιολογική αντίδραση στρες, συγκριτικά με παιδιά στα οποία η αντίδραση αυτή ήταν είτε περισσότερο έντονη (διέγερση του κέντρου του στρες) είτε πιο υποτονική.

Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι ερευνητές μελετώντας 30 παιδιά που όλα είχαν έρθει στη ζωή με φυσιολογικό τοκετό, μεγαλώσει τρεφόμενα με θηλασμό και δεν έπαιρναν αντιβιοτικά, ήταν πως στο 1ο έτος της ζωής τους τα παιδιά που παρουσίαζαν εντονότερη αντίδραση φόβου είχαν και διαταραγμένο μικροβίωμα εντέρου. Υπήρχε διαταραχή δηλαδή στις αναλογίες των διαφόρων μικροβίων.

Και μελετώντας τον εγκέφαλο των παιδιών αυτών με MRI διαπίστωσαν πως η κατάσταση του μικροβιώματος του εντέρου είχε άμεση σχέση και με το μέγεθος της αμυγδαλής, του αδένα* αυτού που συμμετέχει στις αποφάσεις του εγκεφάλου κατά την αντιμετώπιση απειλών (αντίδραση στρες).

Με τις συσχετίσεις που βρέθηκαν σε αυτή τη μελέτη δεν μπορεί να απαντηθεί βέβαια το ερώτημα αν η κότα κάνει το αβγό ή το αβγό την κότα, αν δηλαδή ευθύνεται το διαφορετικό μικροβίωμα για την διαφορετική αντίδραση στρες ή το αντίθετο, ωστόσο ανοίγεται ένας δρόμος έγκαιρης διαπίστωσης (από τον 1ο ήδη μήνα  υπήρχε, σύμφωνα με τους ερευνητές, η διαφορά του μικροβιώματος) της κατάστασης αντίδρασης ενός παιδιού στις απειλές της ζωής, με την απλή μελέτη των κοπράνων του, η οποία δείχνει την κατάσταση του μικροβιώματος. 

Θα μπορεί έτσι από νωρίς το παιδί αυτό να αντιμετωπισθεί με τρόπους που θα το βοηθήσουν να διαχειρίζεται καλύτερα το στρες στην υπόλοιπη ζωή του, ώστε να μην ζήσει με πολύ άγχος, πανικούς και προβλήματα υγείας.

Με αγάπη

 

*Υπάρχει ένας από αυτούς σε κάθε ημισφαίριο του εγκεφάλου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.