Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα και τα μικρόβια του εντέρου

 Γεια σας φίλες και φίλοι


Το μικροβίωμα του εντέρου μας, για το οποίο σας έχω μιλήσει αρκετές φορές σε προηγούμενες αναρτήσεις κάποιοι ερευνητές ενοχοποιούν τώρα και για τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Το πρόβλημα με τα περισσότερα νοσήματα ξέρετε είναι, πως δημιουργούνται πρωτεΐνες, που για κάποιο λόγο χάνουν το σωστό τους σχήμα και γίνονται με αυτόν τον τρόπο βλαπτικές, εμποδίζοντας την σωστή λειτουργία των κυττάρων.

Οι ερευνητές μελέτησαν το θέμα αυτό λοιπόν σε σκουλήκια, βάζοντας στο πεπτικό τους διάφορα μικρόβια από το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα. Παρατήρησαν πως όταν έβαζαν στο πεπτικό των σκουληκιών

κάποια βακτήρια (βλαβερά) δημιουργούντο τέτοιες βλαβερές πρωτεΐνες στο σώμα τους, ενώ άλλα βακτήρια (ωφέλιμα) δεν δημιουργούσαν παρόμοια προβλήματα. Παρατηρήθηκε μάλιστα πως το φαινόμενο κληρονομούσαν και τα παιδιά των σκουληκιών στα οποία είχαν τοποθετηθεί τα βλαβερά βακτήρια στο πεπτικό τους. Τα σκουλήκια με τα βλαβερά αυτά βακτήρια στο έντερό τους παρουσίαζαν δυσκολία στη κίνηση παρόμοια με αυτή των νευροεκφυλιστικών παθήσεων του ανθρώπου…

Οι πιο πάνω ερευνητές μελέτησαν πολλά από τα μικρόβια που ζουν στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα και παρατήρησαν πως αυτά που δημιουργούν τις βλαβερές πρωτεΐνες στο σώμα των σκουληκιών είναι τα ίδια με αυτά που έχουν συσχετισθεί στον άνθρωπο με λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά…

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, όπως βλέπετε. Το πεπτικό μας σύστημα κρύβει πολλά μυστικά που η ιατρική ακόμη δεν γνωρίζει. Ωστόσο μία «σωστή» διατροφή με αρκετά λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, αναποφλοίωτους σπόρους και μικρά λιπαρά ψάρια, προσφέρει σίγουρα κάποια βοήθεια σε αυτόν τον τομέα. Δεν εξαρτάται όμως μόνον από τη διατροφή το μικροβίωμα του εντέρου μας. Η καλή λειτουργία όλων των μερών του οργανισμού μας εξαρτάται και από τη διατροφή, αλλά και από την κινητικότητά μας, καθώς και από την ψυχική μας κατάσταση (τα συναισθήματά μας δηλαδή).

Αυτά τα μικρόβια έχουν ενοχοποιηθεί από πρόσφατες έρευνες και για πολλά άλλα νοσήματα, όπως τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος.

Όπως καταλαβαίνετε, η ιατρική, όσο και αν έχει προχωρήσει η τεχνολογική πρόοδος, έχει πολλά ακόμη προβλήματα να λύσει για να οδηγηθεί στην κατανόηση της δημιουργίας των διαφόρων νοσημάτων.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.