Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Σχιζοφρένεια και φλεγμονή του εγκεφάλου

 

Γεια σας φίλες και φίλοι

Δεν είχα πιστέψει ποτέ, όπως αρκετές φορές σας έχω πει, πως υπάρχουν «ψυχικά» νοσήματα. Δεν είναι δυνατόν να πάσχει η ψυχή, αφού δεν είναι κάτι υλικό. Το πιο πιθανό, κατά την άποψή μου πάντα, είναι να υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του εγκεφάλου, που είναι υλικό όργανο, και να μην μπορεί αυτός να μεταφράσει όπως θα ήθελε η ψυχή τα δικά της μηνύματα.

Η πολύχρονη μελέτη του στρες και των επιπτώσεών του στη λειτουργία του οργανισμού, με είχε πείσει εδώ και καιρό πως και αυτά τα νοσήματα είναι απλά νοσήματα που οφείλονται σε βλάβες του νευρικού συστήματος λόγω παρατεταμένης

αντίδρασης του στρες, αλλά δεν εργάζομαι σε κάποιο ερευνητικό εργαστήριο, ώστε να μπορώ να επιβεβαιώσω ερευνητικά την άποψή μου… Περίμενα λοιπόν με υπομονή, να διαβάσω την ανακοίνωση κάποιου συναδέλφου ερευνητή που θα είχε την ίδια άποψη με μένα (γιατί δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς πως οι «ιδέες» είναι κάτι που μας ανήκει…).

Και έφτασε η ώρα που περίμενα! Πριν λίγες ημέρες διάβασα μελέτη στην οποία οι ερευνητές διαπίστωσαν πως στους εγκεφάλους των ατόμων με σχιζοφρένεια, υπάρχει διαταραχή της λειτουργίας του «αιματοεγκεφαλικού φραγμού».  Έτσι ονομάζεται ένα στρώμα κυττάρων που καλύπτει το εσωτερικό των αγγείων του νευρικού συστήματος και δεν επιτρέπει την έξοδο, από το αίμα προς τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, κάποιων κυττάρων του ανοσοποιητικού, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν φλεγμονή στο σύστημα αυτό.

Οι πιο πάνω ερευνητές, μελέτησαν τα κύτταρα αυτά του αιματοεγκεφαλικού φραγμού και σε άτομα που πάσχουν από ένα σπάνιο κληρονομικό σύνδρομο ( DiGeorge syndrome ) το οποίο προδιαθέτει σε σχιζοφρένεια και διαπίστωσαν πως αυτά τα κύτταρα δεν λειτουργούν καλά, αφήνοντας την δυνατότητα σε κύτταρα του ανοσοποιητικού να περάσουν από τα αγγεία προς το νευρικό σύστημα και να δημιουργήσουν εκεί φλεγμονή.

Υποθέτουν λοιπόν οι ερευνητές πως μάλλον κάποια φλεγμονή εξ αιτίας διαταραγμένης λειτουργίας του αιματοεγκεφαλικού φραγμού οδηγεί σε φλεγμονή του εγκεφάλου και δημιουργία των συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας.

Εδώ και έναν περίπου αιώνα οι επιστήμονες είχαν σκεφτεί μία πιθανή σύνδεση του ανοσοποιητικού με τη σχιζοφρένεια και διάφορες μελέτες είχαν υποθέσει πως φλεγμονή που δημιουργήθηκε από κάποιον ιό είτε πριν την γέννηση είτε κατά την παιδική ηλικία θα μπορούσε να οδηγήσει αργότερα στη ζωή σε σχιζοφρένεια, αλλά μέχρι τώρα αυτή η «φλεγμονή» δεν είχε διαπιστωθεί.

Μετά την πρόσφατη μελέτη που σας ανέφερα πιο πάνω, τα πράγματα μοιάζει να ξεκαθαρίζουν για την νόσο. Δεν ξέρω αν στα άτομα που δεν πάσχουν από το σπάνιο σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από προβληματικό αιματοεγκεφαλικό φραγμό (DiGeorge syndrome) η φλεγμονή οφείλεται σε κάποιο ιό, αλλά αν κρίνω από τη γνώση  ότι η παρατεταμένη αντίδραση στρες καταστρέφει τον εντερικό φραγμό (έναν αντίστοιχο φραγμό που υπάρχει ανάμεσα στα έντερά μας και τα αγγεία τους) θεωρώ πολύ πιθανό η παρατεταμένη αντίδραση του στρες να οδηγεί και σε βλάβη του αιματοεγκεφαλικού φραγμού. Πιστεύω πως σύντομα ερευνητές θα οδηγηθούν και σ΄ αυτό το ψάξιμο και θα έχω νεότερα να σας πω σε κάποια επόμενη ανάρτηση.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.