Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Είναι τα συναισθήματα μεταδοτικά;


Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Έχω μιλήσει αρκετές φορές γι αυτό το θέμα των συναισθημάτων, αλλά αυτές τις μέρες που ζούμε κλεισμένοι στα σπίτια μας εξ αιτίας της νέας επιδημίας νομίζω πως αξίζει τον κόπο να σας θυμίσω και πάλι κάποια πράγματα.

Τα συναισθήματά μας επηρεάζουν τον τρόπο που λειτουργεί η καρδιά μας. Οι χτύποι της δεν είναι σταθεροί, όπως ίσως πολλοί νομίζουν. Αλλάζει ο ρυθμός τους ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού μας σε οξυγόνο, που μεταφέρεται με το αίμα μας
μέσω της αντλίας της καρδιάς μας. Οι αλλαγές του ρυθμού της καρδιάς μας καταγράφονται με το ηλεκτροκαρδιογράφημα, όπως ξέρουμε όλοι.

Ο καρδιακός ρυθμός αλλάζει και κατά την αναπνοή μας. Στην εισπνοή αυτός είναι λίγο πιο γρήγορος, ενώ κατά την εκπνοή πιο αργός. Η αλλαγή αυτή ονομάζεται  «μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού» (HRV: Heart Rate Variability) και χαρακτηρίζει την συναισθηματική μας κατάσταση. Όταν νιώθουμε θετικό συναίσθημα, αυτή η αλλαγή είναι σταθερή και ομαλή και καταγράφεται σαν μία ομαλή κυματοειδής καμπύλη (coherence=συνοχή), ενώ στην αντίθετη περίπτωση, αν νιώθουμε αρνητικό συναίσθημα, καταγράφεται σαν μία ανώμαλη κυματομορφή (incoherence=έλλειψη συνοχής).

Τα συναισθήματα επηρεάζουν την λειτουργία της καρδιάς μας. Τα θετικά την κάνουν να λειτουργεί πολύ πιο ομαλά και η καμπύλη της καρδιακής μεταβλητότητας γίνεται ομαλή, ενώ τα αρνητικά αποδιοργανώνουν την λειτουργία της και κάνουν ανώμαλη της καμπύλη της καρδιακής μεταβλητότητας. Το σημαντικό πρόβλημα είναι, πως από την λειτουργία της καρδιάς μας εξαρτάται και η ενεργειακή κατάσταση του οργανισμού μας, γιατί η καρδιά μας δημιουργεί με τον ηλεκτρισμό των κυττάρων της το μεγαλύτερο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του σώματος, το οποίο επηρεάζει όλες τις ενέργειες που παράγονται σ΄αυτό.

Η ομαλή λειτουργία της καρδιάς μας δηλαδή, που επιτυγχάνεται με τα θετικά συναισθήματα, επηρεάζει την συνολική ενέργεια του οργανισμού και μας κάνει ένα λέιζερ με τεράστια δύναμη στη ζωή. Το αντίθετο συμβαίνει με τα αρνητικά μας συναισθήματα. Αυτά οδηγούν σε πλήρη αποδυνάμωση του οργανισμού και τον καθιστούν ανίκανο να αντιμετωπίσει τις εχθρικές καταστάσεις της ζωής.

Εκτός όμως από την προσωπική υγεία και ευημερία, τα συναισθήματά μας επηρεάζουν και τους γύρω μας. 
Όποιος έχει αρμονική καρδιακή λειτουργία λόγω θετικού συναισθήματος και επομένως αρμονική συνολική ενέργεια, επηρεάζει θετικά και ομαλοποιεί την ενέργεια των γύρω του όσο διαταραγμένη και αν είναι αυτή. Όποιος όμως έχει μη αρμονική ενέργεια, λόγω διαταραγμένης καρδιακής λειτουργίας από αρνητικό συναίσθημα, είναι  ευάλωτος στην περισσότερο διαταραγμένη ενέργεια κάποιου άλλου, δυστυχώς. Μεταξύ, δηλαδή, δύο ατόμων με μη αρμονική ενέργεια, όποιος είναι χειρότερα χαλάει τον άλλον…

Χρήσιμες γνώσεις, πιστεύω, για να καταλάβουμε το πόσο και πώς επηρεάζουμε ο ένας τον άλλον, ιδιαίτερα στις κρίσιμες αυτές ώρες που ζούμε με την έξαρση της επιδημίας του κορονοϊού. Τα θετικά μας συναισθήματα είναι μεταδοτικά δηλαδή σε όλους και βελτιώνουν την ενέργεια όλων. Τα αρνητικά μας όμως, επηρεάζουν και «χαλούν» αυτούς που είναι λίγο καλύτερα από εμάς (αλλά όχι πολύ καλά) και αυτό είναι που δημιουργεί την ψυχολογία του όχλου, δυστυχώς…

Έχω ανεβάσει παλαιότερα δύο βίντεο σχετικά με την ενεργειακή κατάσταση του οργανισμού μας στο κανάλι μου στο youtube. Μπορεί όποιος το επιθυμεί να τα δει κάνοντας κλικ εδώ και εδώ.

Με αγάπη
  

2 σχόλια:

Nina είπε...

Τι γνώμη έχετε για τον νόμο της έλξης;;;;συμφωνείτε η διαφωνείτε;;;με ενδιαφέρει η γνώμη σας γιατί το ψάχνω...εχω διαβάσει πολυ echart tolle αλλα δεν ξέρω αν αυτά που πρεσβεύει στα οποία συμφωνώ παρά πολυ...έχουν να κάνουν και με το νόμο της έλξης....
Υ.Γ ο χειμερινός κηπακος μου στην ταράτσα δεν έπιασε...😟😟😟αλλα θα προσπαθήσω τωρα τον καλοκαιρινό!!!!χαρη σε εσάς που με εμπνεύσατε!!!!❤️❤️❤️

Eleni Tsoukali είπε...

Ευχαριστώ για το σχόλιο.
Χαίρομαι που αρχίσατε να ασχολείστε με την κηπουρική, γιατί είναι πολύ όμορφος τρόπος χαλάρωσης.
Όσο για τον νόμο της έλξης, πιστεύω πως εμείς με τις σκέψεις μας διαμορφώνουμε τη ζωή μας, αλλά δεν το αντιλαμβανόμαστε. Η εμπειρία μου στη ζωή αυτό με έχει διδάξει.Γι αυτό και πρέπει να ζούμε συνειδητά και να ασκούμαστε στη χαλάρωση μέσω αυτοσυγκέντρωσης. Δεν πρέπει να αφήνουμε ασυνείδητα το νου μας να τρέχει σε σκέψεις που δεν μας ωφελούν.
Να είστε καλά!

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.