Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Εμβοές και ίλιγγος



Είναι πολλοί ανάμεσά μας αυτοί που υποφέρουν από εμβοές και ιλίγγους, συμπτώματα που πολλές φορές οδηγούν σε κώφωση. Η αιτία των πιο πάνω συμπτωμάτων δεν είχε μέχρι τώρα βρεθεί. Πολλοί γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς με παρόμοια συμπτώματα να πάρουν ηρεμιστικά, δίχως να γνωρίζουν το πώς ακριβώς αυτά θα δράσουν στην προκειμένη περίπτωση.
Πρόσφατη έρευνα σε ποντίκια έδειξε, όμως, πως αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει φλεγμονή σε τμήμα του εγκεφάλου που έχει σχέση με την ακοή. Το εύρημα είναι
πολύ σημαντικό, γιατί γνωρίζουμε πια πως η φλεγμονή είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης του στρες του εγκεφάλου, κατά την οποία παράγονται φλεγμονώδεις ουσίες παράλληλα με την παραγωγή των ορμονών του στρες (αδρεναλίνη και κορτιζόλη).

Οι έρευνες έχουν πάντα σαν στόχο την παραγωγή κάποιου φαρμάκου. Ωστόσο τα αποτελέσματά τους ανοίγουν δρόμους κατανόησης της διαδικασίας δημιουργίας της νόσου η οποία ερευνάται. Έτσι και με τις εμβοές και τον ίλιγγο. Βρέθηκε φλεγμονή σε τμήμα του εγκεφάλου… Ένα ακόμη νόσημα που θα αποδοθεί στο στρες, μετά από κάποιο ακόμη διάστημα ερευνών.

Ξέρω πως είναι υπερβολή να επιμένω πως κάθε νόσημα που εμφανίζεται έχει από κάτω την αντίδραση του στρες την οποία δεν έχει διαχειριστεί σωστά το άτομο. Ωστόσο οι έρευνες με δικαιώνουν όλο και περισσότερο. Αυτό που πιστεύω είναι, πως η αντίδραση αυτή που αποτελεί  την φυσιολογική άμυνα του οργανισμού απέναντι σε κάθε ερέθισμα που τον φοβίζει, είναι η αιτία που αρρωσταίνουμε, γιατί δεν έχουμε μάθει από νωρίς να την σταματάμε συχνά, ώστε να δίνουμε την ευκαιρία στον οργανισμό να επανέρχεται στην φυσιολογική του κατάσταση.

Δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίο έχουμε μεγαλώσει και ζούμε μας έχει γεμίσει φόβους και αρνητικά συναισθήματα. Η αντίδραση του στρες που είναι φτιαγμένη για να μας προστατεύει από εξωτερικούς εχθρούς δίνοντάς μας την δύναμη να τους νικήσουμε ή να τρέξουμε μακριά τους να γλυτώσουμε, διεγείρεται συνεχώς από το φόβο που κρύβεται κάτω από όλα τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε. Και ενώ θα έπρεπε αυτή να σταματάει μόλις ο κίνδυνος του εχθρού περάσει, δίνοντας στον οργανισμό την ευκαιρία να χαλαρώσει, συνεχίζει ασταμάτητα να παράγει ορμόνες και φλεγμονώδεις ουσίες, λόγω των συναισθημάτων μας… Το αποτέλεσμα είναι κάποιο σημείο του σώματός μας, όποιο έχει την λιγότερη αντοχή λόγω της κληρονομικότητάς μας, να αρρωστήσει. Κάπου θα εμφανιστεί φλεγμονή…

Στα μάτια μου το πρόβλημα είναι αρκετά ξεκάθαρο, ωστόσο οι έρευνες θα χρειαστούν πολύ χρόνο ακόμη για να καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα με τις ανάλογες αποδείξεις.

Η προσπάθεια όμως να χρησιμοποιήσει ο καθένας, είτε πάσχει από κάποιο νόσημα είτε όχι, τις συμβουλές μου της σωστής διαχείρισης του στρες σίγουρα δεν μπορεί να τον βλάψει. Μαθαίνοντας να διαχειριζόμαστε σωστά την αντίδραση του στρες του οργανισμού αυξάνουμε τις αντοχές μας αποφεύγοντας τα διάφορα νοσήματα αν είμαστε υγιείς, ενώ βελτιώνουμε την κατάσταση της υγείας μας αν πάσχουμε από κάποιο νόσημα.

Δεν υπάρχει νόσημα που να μην βελτιώνεται με την σωστή διαχείριση του στρες. Δοκιμάστε το και ενημερώστε με αν δεν σας κάνει κόπο, όσοι αποφασίσετε να ασχοληθείτε με το θέμα σοβαρά.

Με αγάπη

4 σχόλια:

Unknown είπε...

ελενη το εχω παθει και εγω αυτο πολλες φορες ηξερα οτι ειναι απο το στρες εχεις απολυτο δικιο..σε αγαπαω πολυ που μας φροντιζεις με τισ γνωσεις σου..σου ειμαι υποχρεως..να σε εχει ο θεος καλα να μας ανοιγεις τα ματια για το στρες που ειναι πολυ θπουλη αρρωστια γιατι βαραει ολα τα οργανα μας..σε αγαπαω πολυ καλημερα

Eleni Tsoukali είπε...

Ευχαριστώ για τον σχολιασμό

ANNETA ΠΟΛΙΤΟΥ είπε...

Πιστευω απολυτα,οτι πισω απο την καθε ασθενεια κρυβεται μια μεγαλη ποσοτητα αδιαχειριστου στρες,ειναι η σκανδαλη που πυροδοτει το νοσημα.Εχουμε μονιμη υπερδιεγερση του Συμπαθητικου,αδειασμα του Παρασυμπαθητικου,με πτωχο υπνο,και
καταβολικες διεργασιες.Υποθρεψια λογω μη απορροφησης ,με αποτελεσμα ελλειψη βιταμινων,ιχνοστοιχειων......και εμφανιση της ασθενειας!!!

Eleni Tsoukali είπε...

Ευχαριστώ

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.